Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO-VIDEO | GALA VINURILOR 2013: Trei sortimente de vin produse în judeţul Alba, ambasadori de promovare a turismului


Publicat

Din peste 50 de sortimente ale producătorilor din toate colţurile județului Alba şi în prezența a peste 100 de participanţi, vinul Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra al companiei Jidvei a primit distincţia „Vinul Judeţului Alba”. Într-o atmosferă selectă, vineri, în cadrul primei ediţii a „Galei Vinurilor 2013”, organizată la galeriile Centrului Militar Judeţean Alba Iulia, producătorii de vinuri au fost răsplătiţi pentru premiile primite pe plan internaţional şi nu numai.

Citește și  CELE MAI BUNE 20 de VINURI din România, medaliate cu AUR la Concursul Național de Vinuri de la Alba Iulia

La unul dintre evenimentele de referinţă pentru zona noastră, și invitații au fost pe măsură. Astfel că la galeriile de la Centrul Militar Județean au participat membrii juriului, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, vicepreședintele CJ Alba, Alin Cucui, reprezentanți de hoteluri și pensiuni din rețeaua HORECA, producători de vinuri și reprezentanți ai presei. Premiile a fost acordate de președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, președintele Asociației „Țara Vinului”, Ioan Stanciu, dar și de actorul Adrian Păduraru.

Actorul a spus că vinurile câștigătoare la această gală reprezintă „ambasadorul de cultură și turism pentru județul Alba” și că Alba Iulia poate fi numită „capitala țării vinului”.

Președintele Consiliului Județean Alba a declarat că „ne putem mândri cu cele mai bune vinuri din România”, iar cele care au câștigat „Gala Vinului 2013” ne vor reprezenta „relațiile de promovare în străinătate”.

Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra a primit distincţia de „Vin al Judeţului Alba” pentru aprecierea primită la nivel internațional. Nec Plus Ultra al companiei Jidvei a obținut până în prezent 16 de premii internaționale la concursurile de profil din Belgia, Franța, Canada, Austria, China, Germania, Italia și Bulgaria.

În urma punctajelor primite de juraţi, au fost desemnate „Vinurile județului Alba”, pe trei categorii: producători mari, mijlocii şi mici. Pentru primele două categorii au fost selectate vinurile care au obținut cele mai multe premii internaționale.

Pentru categoria „Vin al Judeţului Alba” – producători mijlocii, titulatura i-a revenit vinului produs pe Domeniile Boieru de la Ciumbrud, Dry Muscat Boierul. Sortimentul a fost premiat la un concurs de la Bruxelles.

În cazul micilor producători, vinul județului a fost desemnat în urma rezultatelor unui concurs de vinuri desfășurat, zilele acestea, la Aiud, unde au participat peste 27 de mici producători din județul Alba. Concursul s-a desfăşurat la Casa Salve, în sistem închis, iar fiecare mostră a fost prezentată juriului în pahar, fără informații legate de proveniența acestora. Jurizarea a fost realizată de 7 experți din țară și străinătate: Dorin Popa – președintele juriului, Florin Aldea, Efrim Agrici, Robert Verger, Ion Danilescu, Tamas Shrenk, Rodica Părău și somelierul Radu Ilea. Concursul desfășurat la Aiud a fost organizat de Asociația “Țara Vinului” şi a reunit vinuri mai puțin controlate, cu cantitate variabilă, create de micii producători din podgoriile județului (Alba Iulia, Aiud și Gârbova).

Pentru categoria micilor producători, premiile au fost obținute de Logos, din Aiud pentru vinurile Plebanos și Sauvignon Blanc, locurile III și II. Premiul I la această categorie fiind obținut de Papp Peter din Aiud, cu Fetească Albă.

De asemenea, au mai fost premiate alte 53 de vinuri de calitate din județul Alba, cu bronz, argint și aur. Acestea au fost alese după sistemul internațional de puncte: 70-80 pentru bronz, 80-90 pentru argint, 90-100 pentru aur.
Vinurile județului, provenite de la producătorii “Jidvei” și “Domeniile Boieru” din Ciumbrud vor avea aplicată o hologramă distinctivă pe sticlă.

Sortimentele desemnate ”Vinuri ale județului” vor fi etichetate ca atare și promovate la toate evenimentele organizate de Consiliul Județean și nu numai. Mai mult decât atât, acestea vor putea fi degustate și apreciate în cadrul marilor dineuri și al întâlnirilor de afaceri ale administrației locale și județene.

Autoritățile județene vor ca vinurile producătorilor locali să devină un nou produs de promovare turistică a județului Alba. Gala Vinurilor este un proiect ambițios al administrației județene ce își propune să promoveze vinurile din Alba, transformându-le într-un vector de forță a imaginii județului din punct de vedere turistic, un element esențial al identității zonei noastre. Vinurile județului vor putea fi apreciate în viitor și la punctele de desfacere ce vor fi înființate în Alba, dar și la centrul de distribuție al vinurilor ce va fi deschis în Munții Apuseni.

Camelia TOMA

Foto-Video: Cosmin NISTORȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Școala online: Predare multidisciplinară la clasă, ca să fie redusă perioada în care elevii stau în fața calculatoarelor

Publicat

Ministrul Educației a făcut precizări, luni, despre variante luate în calcul pentru școala online. Profesorii ar putea trece la crearea de lecții de “predare transdisciplinară sau multidisciplinară”, pentru a reduce timpul pe care elevii îl petrec în fața calculatoarelor, în timpul școlii online.

Ministrul Anisie a declarat astăzi că predarea în comun a unei lecții de mai mulți profesori poate fi o soluție, pentru școlile din scenariul roșu, scrie edupedu.ro.

”Este o variantă care se lucrează la nivelul Ministerului Educației: nu este vorba neapărat despre un tandem (între profesori – n.r.), vorbim de o predare transdisciplinară sau multidisciplinară. Se analizează și acest aspect, tocmai pentru a veni în sprijinul elevului, să nu mai stea atâtea ore în fața calculatorului, dacă este necesar. Trebuie să ne raportăm și la situația epidemiologică“, a declarat ministrul Educației, întrebată dacă profesorii va trebui să predea în tandem, pentru ca orarul să fie mai suplu, în online.

În ceea ce privește timpul concret de predare și conținuturile predate în acest an, al doilea afectat de pandemia COVID-19, Monica Anisie a declarat că, “la acest moment, am decis deja în cadrul Ministerului Educației să existe o comisie formată din specialiști care să realizeze o adaptare a programei la predarea online. Se analizează de către comisii de specialitate din cadrul Ministerului toate aspectele legate de acest lucru și luni vom avea o conferință de presă în care vom preciza toate măsurile referitoare la acest aspect. Acest aspect se află în evaluare”.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când poate fi dată jos masca de protecție în spații deschise. Excepțiile, aprobate de Comitetul pentru Situații de Urgență

Publicat

Persoanele din localitățile unde este obligatorie purtarea măștii de protecție și în spațiile deschise vor putea să înlăture masca de protecție pentru scurt timp, atunci când fumează sau mănâncă pe stradă, în afara zonelor de trafic pietonal.

De asemenea, vor putea renunța la mască cei care fac jogging. Prevederile sunt cuprinse într-o hotărâre discutatată luni dimineață în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență, potrivit Digi FM Radio.

În județul Alba masca este obligatorie pe stradă în 20 de localități: Alba Iulia, Blaj, Aiud, Abrud, Cugir, Sebeș, Ocna Mureș, Câmpeni, Ciugud, Blandiana, Cricău, Hopârta, Săliștea, Stremț, Unirea, Vințu de Jos, Cut, Daia Română, Noșlac, Cergău.

„În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităăților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”, prevede Hotărârea CNSU.

Hotărârea prevede, de asemenea:

1. „Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc apidemiologic ridicat pentru care se instituite măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 26 octombrie 2020.

2. Instituirea restricțiilor referitoare la persoanele care sosesc din anumite zone sau țări cu risc epidemiologic ridicat se aplică după 24 de ore de la data aprobării hotărârii prin care acestea sunt stabilite, iar ridicarea acaestora se aplică începând cu data emiterii hotărârii”.

Purtarea măștii de protecție și în spații deschise este obligatorie în Capitală, dar și în mai multe orașe unde incidența cazurilor de COVID-19 a depășit 3 la 1000 de locuitori.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Serviciul de Informații Externe angajează specialiști în diferite domenii. Condiții specifice și modalitatea de aplicare

Publicat

Serviciul de Informații Externe, SIE, angajează ofițeri operativi, specialiști în analiză strategică, specialiști în domeniile IT, limbi străine, financiar, juridic, resurse umane, psihologie, medical și agenți de protecție. 

Cerinţe specifice pentru operativ:

 • Absolvent cu diplomă de licenţă al unei instituţii de învăţământ superior acreditate.
 • Media de absolvire şi rezultatele obţinute pe parcursul anilor de studiu reprezintă criterii de departajare.
 • Vârsta limită este de 35 de ani.

Pentru angajarea în domeniul operativ candidatul trebuie să dispună de o inteligenţă peste medie, cultură generală de nivel superior, capacitate foarte bună de relaţionare, abilitate de comunicare, exprimare bogată, fluentă şi elevată, atât în vorbire cât şi în scris.
De asemenea, disponibilitatea de a lucra în străinătate este obligatorie.
Acest domeniu necesită creativitate, spontaneitate, adaptabilitate, flexibilitate, spirit organizatoric, capacitate de a evalua şi de a lua decizii, precum şi asumarea responsabilităţii.

 • Exprimarea fluentă într-o limbă de circulaţie internaţională este obligatorie, iar cunoştinţele de limbi străine rare reprezintă un avantaj.
 • Timpul de lucru este flexibil.

Cerinţe specifice pentru analiză strategică:

 • Absolvent cu diplomă de licenţă al unei instituţii de învăţământ superior acreditate.
 • Media de absolvire şi rezultatele obţinute pe parcursul anilor de studiu reprezintă criterii de departajare.

Pentru a ocupa un post în acest domeniu, candidatul trebuie să aibă inteligenţa de nivel superior, cunoştinţe foarte bune de cultură generală, capacitate de analiză, sinteză, elaborare şi interpretare a informaţiei, exprimare clară şi concisă a ideilor.

Necesitatea de perfecţionare pe acest post impune interesul persoanei pentru dezvoltarea continuă, precum şi aptitudini de învăţare şi comunicare de nivel superior.

 • Exprimarea fluentă într-o limbă de circulaţie internaţională este obligatorie.
 • Pentru anumite specializări există posibilitatea desfăşurării activităţii în ture.

Cerinţe specifice pentru specialişti (IT, limbi străine, financiar, juridic, resurse umane, psihologie, medical):

 • Absolvent cu diplomă de licenţă al unei instituţii de învăţământ superior acreditate sau după caz, cu diplomă de bacalaureat al unei instituţii de învăţământ liceal acreditate.
 • Recrutarea şi selecţia se realizează în funcţie de existenţa unor posturi vacante în Serviciu şi are la bază performanţele universitare, licenţele şi acreditările deţinute, precum şi experienţa profesională acumulată în domeniul de specialitate.
 • Domeniul impune capacitate de adaptare, rezistenţă la stres, atenţie concentrată şi distributivă, perseverenţă, dorinţa de perfecţionare continuă, un bun echilibru psihoemoţional, capacitate de a lucra pe proiecte cu asumarea responsabilităţii.
 • Exprimarea fluentă într-o limbă de circulaţie internaţională este obligatorie.

Cerinţe specifice pentru protecţie:

 • Absolvent cu diplomă de bacalaureat al unei instituţii de învăţământ liceal acreditate.
 • Vârsta limită este de 30 de ani.
 • Pentru a ocupa un post în acest domeniu, candidaţii trebuie să aibă memorie vizuală, o bună percepţie a spaţiului şi timpului, aptitudini de comunicare, capacitate de a evalua şi lua decizii, viteză bună de reacţie şi minime abilităţi tehnice.
 • Disponibilitatea de a lucra în exterior este obligatorie.
 • Candidaţii pentru încadrare trebuie să aibă o înălţime de minim 1,70 m şi să fie apţi din punct de vedere al pregătirii fizice, psihologic şi medical.
 • Activitatea se desfăşoară în ture.

Persoanele interesate pot aplica pe siteul SIE.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Generația Z: Tineri informați și amabili, care preferă părinții în locul influencerilor. Studiu

Publicat

Noua generație Zeta sau „Digitalii” adică actualii adolescenți și post-adolescenți, născuți între 1995 și 2010, sunt amabili și informaţi, capabili să stabilească relații empatice prin intermediul internetului și pe rețelele sociale, fără a avea nevoie de influenceri (în care au încredere doar în procent de 17%). 

Prima generație „conectată permanent la Internet”, care o urmează pe cea a Milenialilor, și o precede pe cea Alpha, a crescut cu dispozitive tactile.

Continuă să fie dependenţi de mamă și de tată, atunci când au nevoie, primesc informații despre probleme economice folosind canale diversificate atât online, cât și offline, însă, în final, prevalează influența care provine din cercul familial.

Pentru Generația Z, liderii de opinie pentru informații sunt experții în sector și prietenii, citați ca fiind foarte relevanți, respectiv de 34% și 33% dintre intervievați, iar pe locul trei, pentru cei sub 20 de ani, sunt părinții, cu un procent de 25%, în timp ce pentru tinerii de 20-25 de ani predomină ca sursă jurnaliștii, în procent de 20%, alături de sportivi, pentru adolscenţii de sex masculin, scrie rador.ro.

Influencerii, de la care apreciază în principal capacitatea acestora de a filtra și traduce fluxurile de informații (lucrează ca brokerii) sunt considerați puncte de referință de doar 17% din eșantionul interievat. 57% din eșantion consideră că activitatea de influencer este o profesie reală și 30% ar dori să întreprindă în viitor această carieră.

Este foarte posibil ca datorită faptului că simt mai puternic decât generația alfa anterioară legătura cu membrii familiei, caracteristicile pe care tinerii generaţiei Z le caută în liderii de opinie să fie bunătatea și empatia, aşa cum reiese din studiul „Am încredere în tine”, realizat de Tips Ricerche, o agenție specializată în cercetarea pieței.

În ceea ce privește sfera economică, adolescenţii intervievați par să prefere metodele de interacțiune directă, față în față, motiv pentru care tinerii din generaţia Z apelează la persoane de încredere, cum ar fi membrii ai familiei și cunoscuți. Jurnaliștii, împreună cu experții din industrie (consultanţi, de exemplu), sunt şi ei consideraţi o sursă de încredere.

surse: stiripesurse.ro, rador.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate