Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO-VIDEO | GALA VINURILOR 2013: Trei sortimente de vin produse în judeţul Alba, ambasadori de promovare a turismului

Publicat

YouTube video

Din peste 50 de sortimente ale producătorilor din toate colţurile județului Alba şi în prezența a peste 100 de participanţi, vinul Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra al companiei Jidvei a primit distincţia „Vinul Judeţului Alba”. Într-o atmosferă selectă, vineri, în cadrul primei ediţii a „Galei Vinurilor 2013”, organizată la galeriile Centrului Militar Judeţean Alba Iulia, producătorii de vinuri au fost răsplătiţi pentru premiile primite pe plan internaţional şi nu numai.

Citește și  CELE MAI BUNE 20 de VINURI din România, medaliate cu AUR la Concursul Național de Vinuri de la Alba Iulia

La unul dintre evenimentele de referinţă pentru zona noastră, și invitații au fost pe măsură. Astfel că la galeriile de la Centrul Militar Județean au participat membrii juriului, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, vicepreședintele CJ Alba, Alin Cucui, reprezentanți de hoteluri și pensiuni din rețeaua HORECA, producători de vinuri și reprezentanți ai presei. Premiile a fost acordate de președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, președintele Asociației „Țara Vinului”, Ioan Stanciu, dar și de actorul Adrian Păduraru.

Actorul a spus că vinurile câștigătoare la această gală reprezintă „ambasadorul de cultură și turism pentru județul Alba” și că Alba Iulia poate fi numită „capitala țării vinului”.

Președintele Consiliului Județean Alba a declarat că „ne putem mândri cu cele mai bune vinuri din România”, iar cele care au câștigat „Gala Vinului 2013” ne vor reprezenta „relațiile de promovare în străinătate”.

Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra a primit distincţia de „Vin al Judeţului Alba” pentru aprecierea primită la nivel internațional. Nec Plus Ultra al companiei Jidvei a obținut până în prezent 16 de premii internaționale la concursurile de profil din Belgia, Franța, Canada, Austria, China, Germania, Italia și Bulgaria.

În urma punctajelor primite de juraţi, au fost desemnate „Vinurile județului Alba”, pe trei categorii: producători mari, mijlocii şi mici. Pentru primele două categorii au fost selectate vinurile care au obținut cele mai multe premii internaționale.

Pentru categoria „Vin al Judeţului Alba” – producători mijlocii, titulatura i-a revenit vinului produs pe Domeniile Boieru de la Ciumbrud, Dry Muscat Boierul. Sortimentul a fost premiat la un concurs de la Bruxelles.

În cazul micilor producători, vinul județului a fost desemnat în urma rezultatelor unui concurs de vinuri desfășurat, zilele acestea, la Aiud, unde au participat peste 27 de mici producători din județul Alba. Concursul s-a desfăşurat la Casa Salve, în sistem închis, iar fiecare mostră a fost prezentată juriului în pahar, fără informații legate de proveniența acestora. Jurizarea a fost realizată de 7 experți din țară și străinătate: Dorin Popa – președintele juriului, Florin Aldea, Efrim Agrici, Robert Verger, Ion Danilescu, Tamas Shrenk, Rodica Părău și somelierul Radu Ilea. Concursul desfășurat la Aiud a fost organizat de Asociația “Țara Vinului” şi a reunit vinuri mai puțin controlate, cu cantitate variabilă, create de micii producători din podgoriile județului (Alba Iulia, Aiud și Gârbova).

Pentru categoria micilor producători, premiile au fost obținute de Logos, din Aiud pentru vinurile Plebanos și Sauvignon Blanc, locurile III și II. Premiul I la această categorie fiind obținut de Papp Peter din Aiud, cu Fetească Albă.

De asemenea, au mai fost premiate alte 53 de vinuri de calitate din județul Alba, cu bronz, argint și aur. Acestea au fost alese după sistemul internațional de puncte: 70-80 pentru bronz, 80-90 pentru argint, 90-100 pentru aur.
Vinurile județului, provenite de la producătorii “Jidvei” și “Domeniile Boieru” din Ciumbrud vor avea aplicată o hologramă distinctivă pe sticlă.

Sortimentele desemnate ”Vinuri ale județului” vor fi etichetate ca atare și promovate la toate evenimentele organizate de Consiliul Județean și nu numai. Mai mult decât atât, acestea vor putea fi degustate și apreciate în cadrul marilor dineuri și al întâlnirilor de afaceri ale administrației locale și județene.

Autoritățile județene vor ca vinurile producătorilor locali să devină un nou produs de promovare turistică a județului Alba. Gala Vinurilor este un proiect ambițios al administrației județene ce își propune să promoveze vinurile din Alba, transformându-le într-un vector de forță a imaginii județului din punct de vedere turistic, un element esențial al identității zonei noastre. Vinurile județului vor putea fi apreciate în viitor și la punctele de desfacere ce vor fi înființate în Alba, dar și la centrul de distribuție al vinurilor ce va fi deschis în Munții Apuseni.

Camelia TOMA

Foto-Video: Cosmin NISTOR

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax