Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: HALBA Fest 2015. Cel mai mare festival al anului din Cetatea Alba Iulia s-a transformat într-o paranghelie

Publicat


IMG_1845Prima seară de concerte la Alba Fest 2015 a strâns mii de albaiulieni și turiști în Piața Cetății. În deschidere, pe scenă a urcat formaţia Mahala Rai Banda. Apoi Goran Bregovic, alături de trupa sa, Wedding and Funeral Orchestra au mutat Balcanii în Cetatea Alba Carolina, pentru o seară.

Mii de albaiulieni și turiști au asistat la spectacolul susținut la Alba Iulia cu ocazia Alba Fest 2015. Zona din Piața Cetății, unde a fost instalată scena, mult prea mică pentru un concert atât de mare, a devenit un adevărat furnicar. Toată cetatea s-a transformat într-un loc de paranghelie- o hALBAngelie- cum spuneau chiar unii dintre cei care așteptau altceva de la cel mai mare festival al anului de la Alba Iulia. Nu din punct de vedere al concertelor și trupelor care au evoluat pe scenă ci al organizării zonelor cu tarabe și mâncare și băutură. Mii și mii de oameni căutau să-și găsească un loc bun de unde să poată urmări concertele și să bea o bere. Foarte mulţi au urmărit concertul de pe scările Sălii Unirii, din zona muzeului Principia, unii câțărați chiar și pe monumente. Lume multă înghesuită pe toată pietonala din zona Pieții Cetății și statuia lui Mihai Viteazul.

IMG_0009 Și șanțurile cetății au fost pline, mai ales acolo unde a fost amenajată zona de food court. Peste tot unde se vindea un mic, o clătită sau orice altceva de mâncare s-a stat chiar și câte o oră la coadă. Zona de mici și grătare a fost amenajată în șanțurile cetății în fața Catedralei Reîntregirii iar dalele de zeci de milioane de euro s-au colorat cu mici sau mari pete de grăsime.

alba fest aerianBregovic şi trupa sa de muzicieni au mutat Balcanii la Alba Iulia, pentru o seară. Concertul a întârziat cu o oră un alt moment mult așteptat – spectacolul de artificii, programat pentru ora 22,15.  Artiştii au cântat atât melodii mai noi, de pe ultimele albume, cât și piesele consacrate din anii ’90, toate în aplauzele spectatorilor.

Citește și PROGRAMUL ALBA FEST 2015: Weekend cu concerte, spectacole de stradă şi focuri de artificii la Alba Iulia, de Zilele Municipiului

Concertul trupei Mahala Rai Banda a început de la ora 19.30. De la ora 21.25, pe scenă a urcat Goran Bregovic şi trupa sa.

_DSC9385Goran Bregovici, unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni din Balcani, chitarist și compozitor, s-a născut în Sarajevo, la 22 martie 1950. Muzica sa conține în majoritate piese cu influențe sârbești, bulgărești, grecești și românești. Artistul a susținut, de-a lungul carierei sale, peste 150 de concerte live. Succesul muzicii pe care o compune și o interpretează a depășit granițele țării balcanice pe care o reprezintă.

Cele trei momente fundamentale ale vieții pe care le exprimă muzica ce poartă semnătura sa sunt, după cum el însuși a mărturisit în nenumărate rânduri, nunta, înmormântarea și… marșul militar. Trompeta este instrumentul său preferat.

Goran Bregovic a concertat de multe ori în țara noastră. Prima oară a făcut cunoștință cu publicul bucureștean în 1998. A revenit în 2001, pentru un nou concert, iar în 2003, a efectuat un turneu, în perioada 20-27 aprilie, împreună cu trupa Wedding and Funeral Orchestra în cinci orașe ale țării: Timișoara, Cluj, Iași, Brașov și București.

 

IMG_1812Formaţia Mahala Rai Banda are în jur de 80 de concerte pe an, numai în Occident. Piesele lor au apărut pe compilaţii internaţionale, precum Bucovina Club (Germania), Balkan Bangers and Gypsy Beats (Marea Britanie), Balearic Bisquits (Danemarca), Balkanology (Africa de Sud), Rough Guide to Eastern Europe (Marea Britanie), Rromanu Suno (Serbia), Balkan Beats (Germania), Barrio Latino (Franta), Bar Gypsy (USA).

„Excelenta muzică ţigănească românească a renăscut plecând din două sate: Clejani, care a trimis în lume Taraful Haiducilor şi satul Zece Prăjini, de unde a răsărit fanfara Ciocârlia. Mahala Rai Banda este o fuziune între cele doua sate, cu riffuri minunante de trompetă, saxofon, trombon şi voci sălbatice”, îi descrie un cronicar al ziarului britanic „The Independent”.

După concert, organizatorii au pregătit un spectacol de artificii sub genericul ”Alba Carolina 300”. Focul de artificii a întârziat cu o oră față de program. After-party-ul continuă în Club Stage, alături de Moving Elements și Adrian Lup.

Vezi și FOTO-VIDEO: Gabriel Cîndea, CÂȘTIGĂTORUL ediției 2015 a festivalului concurs „VOCILE CETĂȚII”, la Alba Iulia

Citește și În WEEKEND: ALBA FEST 2015. Detalii „din culise” despre evenimentul de la Alba Iulia. Ce au pregătit organizatorii

Citește și SÂMBĂTĂ: Club Stage continuă tradiţia cu Alba Fest – Official After-Party. „Gazdele” petrecerii, Moving Elements & Adrian Lup

Foto-video: Raul KNALL

sursa foto imagini aeriene: Lucian Craiu, Facebook Primăria Alba Iulia