Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: „Hristos a Înviat!” Mii de credincioși au primit Lumina Sfântă de la ÎPS Irineu, la slujba Învierii Domnului de la Catedrala Reîntregirii

Publicat

slujba inviere catedrala alba iulia

slujba inviere catedrala 2 Mii de albaiulieni au sărbătorit, și în acest an, momentul Învierii Domnului Iisus Hristos în aer liber, la biserici, cu lumânări și candele în mâini, fredonând împreună binecunoscutele versuri „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte, viaţă dăruindu-le”.

La miezul nopții, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus: „Veniți de luați Lumină!” sutelor de credincioși prezenți la Slujba de Înviere, oficiată pe un podium special amenajat la intrarea în Catedrala Reîntregirii Neamului din municipiul Alba Iulia. Cea mai importantă slujbă religioasă de peste an a început, la majoritatea dintre biserici, înainte de miezul nopții, cu ritualul sfărâmării porţilor iadului de către Iisus Hristos şi readucerea celor captivi la viaţa adevărată.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2016: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

YouTube video

După ora 23.00, străzile din municipiul Alba Iulia au început să fie călcate de mulțimi de oameni, grăbiți să ajungă la lăcașurile de cult alese, pentru a fi prezenți încă de la început la cea mai importantă slujbă religioasă de peste an. La cele mai multe biserici, aceasta a început înainte de miezul nopții, cu ritualul sfărâmării porţilor iadului de către Iisus Hristos şi readucerea celor captivi la viaţa adevărată.

IMG_6991 Platoul de pe Latura de Vest a Cetății Alba Carolina şi curtea Catedralei Reîntregirii Neamului au fost acoperite, ca în fiecare an, de câteva mii de oameni, care au ascultat slujba de Înviere, oficiată de către un sobor de preoţi condus de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

După miezul nopții, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu i-a chemat pe credincioși să își aprindă candelele din Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim: „Veniți de luați lumină!”.

„Hristos a Înviat! Ne-a învrednicit Dumnezeu și în anul acesta, ca în plină primăvară să întâmpinăm Ziua Învierii, cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, s-a făcut om. A fost răstignit pentru noi, a murit, a stat în mormânt, dar a treia zi a înviat ca un biruitor. Nicio realitate din lumea aceasta nu este pe atât de deplin dovedită cum este adevărul învierii lui Hristos, piatra fundamentală a religiei creștine”, a transmis credincioșilor Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

IMG_7048 În jurul orei 01.00, soborul de preoți a intrat în biserică, unde slujba a continuat. O parte dintre credincioși au rămas la Slujba de Înviere a Domnului , în timp ce alții s-au îndreptat cu Lumina Sfântă spre casele lor.

Odată ajunși acasă, aceștia pot degusta și bucatele tradiționale de Paște, după ce vor lua „Paștile”.

Pentru cei mai mulți dintre creștini Lumina Sfântă din Noaptea Învierii reprezintă viață, dar și putere spirituală.

Citește și Ce facem cu lumânarea de la Înviere? De ce se ia lumină de Paşte și ce semnifică pentru credincioși

YouTube video

IMG_7100 În jurul bisericilor de cartier din municipiul Alba Iulia s-au adunat, la slujba Învierii, sute de oameni. Asemeni celor care au participat la slujba de la Catedrala Reîntregirii Neamului, aceștia au primit Lumina Sfântă de la preoți și au fredonat împreună „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte, viaţă dăruindu-le”.

La slujba Învierii, preoții explică și semnificația sărbătorii și a numelui acesteia. Etimologic, cuvântul “Paşti”, înseamnă “trecere” în limba ebraică. Sărbătoarea se numeşte “Paşti”, pentru că simbolizează două mari astfel de treceri: înainte de Hristos, la data Paştilor se sărbătorea “trecerea prin Marea Roşie” din Egipt înspre Israel, când poporul evreu a fost eliberat de sclavie, iar, în zilele noastre, Paştile reprezintă trecerea de la moarte la viaţă, prin Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, la aceeaşi dată.”Hristos a Înviat!”.

“Hristos a înviat” – “Adevărat a înviat” este, din noaptea Învierii, primul salut al creştinilor ortodocşi de pretutindeni. Acesta este și salutul pe care timp de 40 de zile credincioșii îl vor rosti. În acest spirit, dragi cititori, vă dorim sărbători fericite, Hristos a înviat!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax