Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO Hristos a Înviat! Sute de credincioși au luat lumină la slujbele de Înviere de la Cugir și Vinerea

Publicat

YouTube video

Creștinii ortodocși au participat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la slujbele de Înviere, bisericiile din cartierele orașului Cugir și din localitatea Vinerea fiind pline la apropierea momentului.

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajus în România în jurul orei 18.45 pe Aeroportul „Henri Coandă”, din București . De aici ea a fost împărțită peste tot în țară. Lumina Sfântă a ajuns la Cugir, înainte de miezul nopții.

La ora 12.00, preoții au ieșit din biserică având lumânarea aprinsă cu Lumina Sfântă, și i –au îndemnat pe cei prezenți cu tradiționalele cuvinte : „Veniți de luați Lumină!”. După ce lumânările celor prezenți s-au aprins , alaiul având în frunte paștenii urmați de preoți alături de credincioși , au înconjurat biserica de trei ori, cântând : „Hristos a Înviat din morți, cu moartea pe moarte câlcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”.

După ce au luat lumină, cei mai nerăbdători dintre enoriași, s-au îndreptat spre casă ori la rude pentru a le vesti și lor vestea Învierii Domnului. Dar cei mai mulți au ales să asiste la întreaga slujbă de Înviere.

La Biserica Ortodoxă „Sf. Ierarh Nicolae” din localitatea Vinerea au participat un număr mai mare ca în anii trecuți, 500 de credincioși.

Același lucru putem vorbi și de bisericile din cartierele urbei cugireane, lăcașe de cult care au fost pline.

La sfârșitul slujbei de Înviere, credincioșii au primit „Pască/Paști” –împărțite celor prezenți de către „păștenii” anului în curs. Ele reprezintă bucățele de pâine stropite cu vin, au fost miruiți, iar apoi au plecat acasă cu lumânarea aprinsă. Tradiţia spune că, odată ajunşi acasă, creştinii trebuie să facă semnul crucii la intrarea în casă şi să intre cu lumânarea aprinsă în celelalte încăperi sau clădiri din curte şi chiar şi la animale.

În noaptea de Înviere, mulți dintre cei care au luat parte din Lumina Sfântă, s-au dus și în cimitirile din vecinătatea bisericilor, pentru a pune o lumânare aprinsă cu lumina Învierii Domnului, la mormintele celor dragi.

Duminică, creștinii sunt aşteptaţi din nou în biserici pentru slujba cunoscută ca „A doua Înivere”.

Din această noapte şi până la Înălţarea Domnului, timp de 40 de zile, salutul creştinilor ortodocşi este „Hristos a înviat!”, iar aceştia îşi răspund cu „Adevărat a înviat!”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax