Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

FOTO-VIDEO: Inundațiile amenință mai multe localități din Apuseni. Cotele de atenție, depășite pe râul Arieș

Publicat

În ultimele 24 de ore, cotele de atenție au fost depășite pe râul Arieș, la stațiile de la Albac, Scărișoara și Câmpeni. Mai multe familii din câteva cătune din Munții Apuseni sunt izolate după ce apele au rupt două poduri. 

Oamenii din comuna Sohodol, lovită crunt de inundațiile din vară, sunt din nou în alertă. Valea Sohodolului a crescut amenințător. Mai multe utilaje ale autorităților au intervenit încă de azi noapte pentru decolmatarea albiei râului. 

 

„Rog cetățenii comunei Sohodol să fie calmi, echipa SVSU Sohodol este la datorie pentru prevenirea oricărui dezastru”, a transmis sâmbătă noaptea primarul comunei Sohodol, Sorin Corcheș.

Apele au rupt drumul comunal spre Poiana Sohodolui. Oamenii din zonă sunt speriați pentru că în urmă cu 6 luni au trăit clipe de coșmar după ce o viitură le-a lovit gospodăriile și le-a provocat pagube însemnate.

Un alt pod, realizat din tuburi de beton, a fost înfundat și mai apoi rupt de ape în zona Abrud. 30 de familii au rămas astfel izolate.

Citește și Avertizări COD PORTOCALIU și GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte județe din țară, până marți. Zonele vizate

Un cetățean a surprins duminică dimineața cum arată râul Arieș în zona barajului de la Mihoiești / Gura Sohodol. 

În ultimele 48 de ore, pe versanții vestici ai Munților Apuseni s-au acumulat cantități semnificative de precipitații – predominant ploi, de peste 175 l/mp, iar în următoarele ore se vor mai acumula 10 – 15 l/mp, potrivit Severe Weather Alert – România.

Potrivit hidrologilor, debitele au fost în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor căzute în ultime perioadă și datorită cedării apei din stratul de zăpadă.

Situația hidrologică pe râurile din județul Alba, în perioada 25 decembrie ora 07:00 – 26 decembrie ora 07:00 

Potrivit INHGA, debitele se situează peste COTELE DE ATENȚIE pe râurile – la stațiile:

  • Arieș – Albac (180+14)
  • Arieș – Scărișoara (120+48)
  • Arieș – Câmpeni (300+37)

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creșteri mai însemnate de niveluri și debite, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE, ca urmare a precipitațiilor lichide mai însemnate cantitativ prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă se pot înregistra pe unele râuri din bazinul Arieșului, și pe unii afluenți mici ai Mureșului inferior.

Citește și Atenționare COD GALBEN de ploi, ninsori însemnate cantitativ și polei în Alba și alte județe din țară, până LUNI

sursa foto, video: Facebook (D. Dan, F. Marcelo)

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax