Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: „Istoria a prins viață” la Noaptea Muzeelor de la Alba Iulia. Peste 50 de personaje pregătite să-și spună poveștile

Publicat

YouTube video

Garda Romană de la Apulum, civili romani, daci, gladiatori, Horea, Avram Iancu, Mihai Viteazul, Regele Ferdinand și Regina Maria, primarul Camil Velican și soția lui, Omul Preistoric, băiatul cu ziarele, regina Isabela și multe alte personaje au ieșit în fața Muzeului Unirii pentru a-i întâmpina pe vizitatori și a le povesti întâmplările istorice pe care le-au „trăit” în ultimele două milenii. Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a început sâmbătă seara cu o paradă extraordinară a personajelor.

Alături de primul primar al orașului, Camil Velican, a fost prezent și actualul primar, Mircea Hava, care a deschis cea de-a V-a ediție a Nopții Muzeelor de Alba Iulia.

Personajele au dat „viață istorie” la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia dar înainte de marele moment, trupa Jazzapela a fost prezent pe scena din Piaţa Cetăţii pentru a încânta publicul cu melodii de jazz, după cum spune şi numele lor.

Cu un umor deosebit, Tudor Roșu, care l-a interpretat pe Horea, alături de Liviu Zgârciu, care a fost și în acest an fostul primar al orașului, au oferit celor prezenți o mică lecție de istorie despre „actorii” pe care îi vor vedea sâmbătă seara.

Garda Romană de la Apulum și dacii de la Lupii Apulonului au făcut și o demonstrație de luptă de care s-au bucurat în special cei mai mici dintre spectatori.

Începând cu ora 20.00, cei care au dorit să viziteze Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia s-au întâlnit cu o mulțime de personaje istorice, pregătite să își împărtășească poveștile cu toți trecătorii interesați de istoria României și a județului Alba.

Noaptea Muzeelor a început la Alba Iulia în anul 2008 cu aproximativ 80 de vizitatori, iar în ultimii doi ani impactul acestui eveniment a fost incredibil, adunând peste 10.000 de vizitatori la ultimele două ediții. La nivel mondial, 18 mai reprezintă Ziua Internațională a Muzeelor, iar în Europa este sărbătorită Noaptea Muzeelor, la care participă aproximativ 3000 de instituţii de resort de pe continent.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. iancu

    duminică, 18.05.2014 at 13:58

    cu vitrina sparta in care se afla un inventar al unui mormant dacic care s-a facut praf la prabusirea standului de sticla care a fost atins de cineva in inghesuiala creeata nu aveti fotografii?patrimoniul a fost facut tandari in timp ce personalul muzeului face bal mascat….

    • albanezul

      duminică, 18.05.2014 at 19:30

      Stimabile tovaras revoltat(pe ce anume?),intamplator eram acolo cand a avut loc acest incident…acum ce vrei? Cei de la muzeu sa pazeasca fiecare vitrina si statuie de „neatentia”vizitatorilor de ocazie?Majoritatea cred ca au intrat in muzeu pentru prima data,dupa cum se comportau.Data viitoare stai tu de paza…sau poate esti deranjat de orice se intampla in orasul acesta(stiu multi ca si tine),un fel de Gica contra la orice…ce oameni…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax