Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Județul Alba, de patru ori în Cartea Recordurilor Guinness. La ce suntem ”primii” în lume și când au fost omologate

Publicat

Județul Alba figurează de patru ori în Cartea Recordurilor Guinness. Asta pentru că deține patru recorduri mondiale obținute pe vremea când adunările mari de oameni nu erau o problemă.

Pe lângă cel un puzzle enorm, format din peste 4.800 de oameni așezați în forma hărții României, Alba Iulia deține recordul pentru ”cea mai mare îmbrățișare”, obținut în 2009.

În județ, la Roșia Montană, s-a înregistrat un altul: cel mai mare număr de oameni care au căutat aur cu șaitrocul.

Dar primul titlu de acest fel este pentru ”cel mai mare balmoș din lume”, realizat la Gârda, în 2007.

Citește și: VIDEO FOTO: RECORD MONDIAL OMOLOGAT OFICIAL LA ALBA IULIA! Puzzle cu peste 4800 de oameni, așezați în forma hărții României

Cel mai recent s-a înregistrat record mondial s-a înregistrat în județul Alba în data de 29 septembrie 2018.

Atunci, 4.807 persoane, coordonate de sute de voluntari, au format în spaţiul din Şanţurile Cetăţii Alba Carolina harta României, evidenţiată cu ajutorul pelerinelor negre, numărul 100 fiind scos în relief prin intermediul pelerinelor albe purtate de participanţi.

La final, participanţii s-au folosit de şepcuţele primite pentru a colora în roşu, galben şi albastru harta României.

Denumirea oficială a recordului este ‘Largest human image of a country/continent’ (‘Cea mai mare imagine formată din oameni a unei ţări/continent’).

Vechiul record a aparţinut statului Myanmar, care, în 12 februarie 2018, a adunat 3.466 de oameni. Vedeți mai jos filmul complet al evenimentului de la Alba Iulia:

Balmoș de o jumătate de tonă

Prima dată când judeţul Alba a ajuns în Guinness World Records a fost în urmă cu şapte ani. În octombrie 2007, cei mai iscusiţi bucătari din Munţii Apuseni s-au adunat la Târgul de Turism Arieșeni – Gârda – Scărișoara, unde au preparat cel mai mare balmoş din lume. A avut o greutate de 510 kg şi a fost inclus în The Book of World Records.

Pentru pregătirea acestuia s-au folosit 443 de kilograme de smântână, luată de la sătenii din Gârda şi Arieşeni, 4,43 kilograme de sare, 35 de kilograme de făină albă şi 55,3 kilograme de mălai. După ce toate aceste ingrediente au fiert pentru câteva ore, au rămas 500 kg de balmoş tradiţional, adică peste 2.000 de porţii, care au fost împărţite celor prezenţi la Târgul de Turism.

Pentru omogenizarea compoziţiei s-au folosit linguri din lemn de 2,1 metri lungime, confectionate sub forma unor lopeţi.

World Record Academy a omologat la faţa locului acest record şi a oferit un premiu de 125.000 de dolari comunităţii locale, constând în servicii de promovare globală. Premiul a inclus câte o pagină gratuită de reclamă în Cartea Recordurilor pentru următoarele cinci ediţii şi promovarea potenţialului turistic al zonei pe site-ul oficial WRA.

”Marea îmbrățișare” – record validat de pe bicicletă

Acesta este cel de-al doilea record Guinness pe care Alba Iulia îl deţine, după cel stabilit în 2009, cu „cea mai mare îmbrăţişare”, când aproape 9.800 de oameni au format un lanț uman în jurul Cetății, realizând „Marea Îmbrăţişare a Cetăţii Alba Carolina”.

Pentru a atesta recordul, judecătorul Guiness Book, Paul Genny a parcurs pe bicicletă distanţa de aproape patru kilometri a lanţului uman care a înconjurat Cetatea Alba Carolina.

Căutătorii de aur de la Roșia Montană

Judeţul Alba a mai stabilit un record Guinness, tot în 2009, când, în Roşia Montană, peste o sută de localnici, adunaţi pe stadionul din localitate, au căutat aur cu şaitrocul. Șaitrocul este un vas de lemn, cu fundul curbat, folosit în mod tradițional la separarea aurului din minereul sfărâmat.

Rosia Montana devine astfel prima comunitate miniers din lume in care cei mai multi oameni au cautat simultan aur cu saitrocul. Actiunea pentru stabilirea acestui record a avut loc pe 30 august 2009, de Ziua Minerului.

YouTube video

Localnicii au găsit paiete de aur, care au fost apoi trimise pentru analiza la Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul Universității “Babeș-Bolyai”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax