Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Lansare de carte, în parohia Cricău. „Din vremuri apuse. Memorii”, semnat de Iudita Secula

Publicat

Duminică, 5 mai, după Sfânta Liturghie, în biserica din deal din Cricău cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a avut loc lansarea cărții „Din vremuri apuse. Memorii”, ediție anastatică după ediția din 1915, a autoarei Iudita Secula născută Truța, fiica preotului Petru Truța, paroh al Cricăului în anii 1839-1875.

Autoarea prezintă cu multă sensibilitate și talent literar participarea tatălui său, preotul Petru Truța, și a locuitorilor din Cricău la evenimentele revoluției de la 1848-1849. Volumul a apărut la Editura Centrului de Cultură Augustin Bena, din inițiativa ec. Ioan Lupșan, cu sprijinul financiar al Centrului de Cultură Augustin Bena și al Asociației „Dacii din cetate”din Cricău. Ediția a fost prefațată de prof.univ. dr. Diana Câmpan de la Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La final ediția a fost completată cu câteva documente referitoare la autoarea cărții și la părintele Petru Truța, păstrate la Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, în fondul Parohiei Ortodoxe Cricău, la Biblioteca Centrală Universitară din Iași și din Cluj-Napoca.

biserica cricau

Evenimentul a fost deschis de cuvântul de bun venit al preotului paroh, părintele Medruț Petru care a subliniat importanța omagierii autoarei Iudita Secula și a părintelui Petru Truța, ctitorul bisericii din Cricău, de la ridicarea căreia se împlinesc anul acesta 180 de ani. În continuare evenimentul a fost moderat de d-na Felicia Colda de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”din Alba Iulia care adus în atenția publicului câteva fragmente sugestive ale autoarei despre satul și locuitorii din Cricău la anul 1848. După acest moment au luat cuvântul reprezentanții instituților implicate în organizarea evenimentului și invitații speciali: Emil Lupșan, primarul Comunei Cricău, Alexandru Pal directorul Centrului de Cultură Augustin Bena din Alba Iulia, Marius-Nicolae Hațegan vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, Mircea Hava, primarul orașului Alba Iulia și ec. Ioan Lupșan în calitate de îngrijitor al ediției și de reprezentant al Asociației „Dacii din cetate ” din Cricău.

Părintele Cosmin Bufnea din Cricău a prezentat căteva date importante din biografia părintelui Petru Truța și a autoarei cărții Iudita Secula. Părintele Petru Truța este sursa de ispirație și de informare a autoarei, este povestitorul din spatele povestitoarei, este icoana eroului iubitor de familie, de credință și de neam. Participant activ la revoluția din 1848-1849, părintele Petru Truța este nevoit să-și ascundă familia frumoasă și numeroasă din fața soldaților unguri în pădurile din zona Zlatnei și de la Piatra Craivii. În prag de iarnă, din pricina mizeriei și a condiților improprii de trai, familia preotului pierde pe rând trei copilași care se îmbolnăvesc și mor. Sunt paginile cele mai dramatice și cele mai tulburătoare ale cărții. Rememorând anii revoluției din 1848-1849 autoarea Iudita Secula ne îndeamnă să fim patrioți, adică să cinstim memoria părinților și strămoșilor noștri:„Tinerime română! Părinții și moșii voștri v-au dat exemple, cum trebuie să vă iubiți neamul, patria și familia. Luptele lor fie-vă un înălțător exemplu”. Mai departe a luat cuvântul Dragoș Ursu de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia care a prezentat contextul istoric al Revoluției din 1848 în Transilvania. La final părintele Doru Gheaja din Alba Iulia și părintele Cătălin Dumitrean din Sibiu au interpretat o suită emoționantă de pricesne și cântece patriotice.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax