Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Lecție de pregătire militară pentru 40 de elevi la Colegiul „Mihai Viteazul”. Unii au venit de la zeci de kilometri la eveniment

Publicat

YouTube video

Sâmbătă dimineața, la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a fost zi de lecție de pregătire militară pentru 40 de elevi din Alba, Hunedoara și Cluj care au vrut să vadă care  sunt elementele specifice pregătirii militare: salutul, alinierea, mersul în cadenţă, reguli pe care elevii de la colegiu le-au învățat încă din primele zile de când au călcat pragul acestuia. Au venit de la zeci de kilometri ca să trăiască o experiență unică, despre care le-au mai povestit părinții sau au auzit de la alții. Echipa „Gradaţii”, din cadrul colegiului militar le-au oferit elevilor o lecţie specifică instituţiilor militare de învăţământ preuniversitar.

De cum au călcat pe platoul liceului militar, au fost vrăjiți de armele expuse din cadrul atelierului de trageri, de binoclurile de la atelierul de topografie militară, dar pentru că au ales să vină la această lecție de pregătire militară au fost pentru trei ore elevi din cadrul instituției. Copii de la școlile din Alba Iulia, Ighiu sau din județul Cluj și Hunedoara au învățat de la elevii de clasa a X-a ai Colegiului Militar „Mihai Viteazul” elemente specifice, cum ar fi alinierea, la stânga împrejur, mersul în cadență.

Lorena Boldor este pe clasa a VII-a și a venit de la peste 120 de kilometri, mai exact din județul Cluj, ca să participe la lecția de pregătire militară. Înainte să ajungă aici a trebuit, la fel ca și restul elevilor, să trimită o scrisoare motivațională privind participarea. În scrisoarea trimisă a spus că vrea nespus de mult să ajungă la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” pentru că își dorește ca în viitor, peste un an mai exact, să fie una din elevele liceului. Cariera militară a fost „moştenire” în familie: Lorena a spus că și tatăl ei a fost cadru militar timp de 11 ani. Vrea să își servească patria, iar pentru asta a ales să facă peste 100 de kilometri ca să vadă cu ochii ei ce o așteaptă dacă va intra aici. A fost fascinată de tot ce a învățat,în special de exerciții.

I s-a spus că atunci când primește o diplomă trebuie să execute salutul specific, iar în loc de „mulțumesc” trebuie să zică „servesc patria”.

Sunt lucruri pe care și le-a dorit să le învețe de când a văzut că se organizează acest experiment pe pagina de Facebook a liceului. Este hotărâtă să vină aici, iar în ceea ce privește strictețea pe care trebuie să o respecte a spus că se acomodează ușor.

Ca să îi convingă pe cei din echipa „Gradații” să o aleagă pentru lecția de pregătire militară Lorena le-a scris:

„Vreau sa fiu pentru câteva ore elev al Colegiului Militar ,,Mihai Viteazul ” din Alba Iulia. Să învăț mai multe lucruri despre un militar , despre armată , despre această viață minunată.VREAU SĂ FIU CA VOI pentru o zi. În viitor sper și vreau să fiu elevă la acest minunat colegiu la care visez să fiu de când eram mică, de când îmi spunea tatăl meu, militar și el , ca într-o zi voi fi ca el. Sunt una dintre acele persoane care dorește foarte mult sa fie militar, și care speră să ajungă ”sus ” pentru a face poporul mândru.”

La final atât Lorena, cât și ceilalați elevi prezenți la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” au primit câte o diplomă.

Acest experiment face parte din proiectul „Lecţia de pregătire militară” finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin Programul YouthBank.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax