Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Lucrările de pe Latura de Vest a Cetății, din fața Catedralei Ortodoxe au trecut de jumătate. Vezi cum va arăta Parcul Unirii


Publicat

Lucrările din Parcul Unirii, din fața Catedralei Reîntregirii Neamului sunt executate în proporţie mai mare de 50% din valoarea contractată, potrivit administrației publice locale. Acestea sunt realizate prin proiectul „Reconstituire și punere în valoare acces Latura de Vest Cetatea Alba Carolina, Fortificația de tip Vauban, municipiul Alba Iulia”, iar până în prezent au fost realizate lucrări de carosabil, parcaje și stradă pietonală în suprafață de peste 10.000 mp. Valoarea proiectului depășește 50 de milioane lei, iar perioada de implementare este de 27 de luni.

Proiectul este implementat de Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Alba Iulia în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, Domeniul de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub domeniul: Centre urbane având ca Organism Intermediar Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru şi Autoritate de Management Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Acestea sunt lucrările realizate din luna martie până în prezent: desfaceri platformă urbană şi zidărie deteriorată, sistematizare verticală (săpături), consolidare şi reconstituire elemente zidărie cărămidă, amenajare carosabil, parcaje, pietonal. De asemenea, în această perioadă, s-au continuat lucrările la podul din beton de 37 m, s-au finalizat pasarelele de la Poarta a IV-a şi a VI-a. Pe parcursul derulării lucrărilor, a fost asigurată funcţionalizarea utilităţilor.

În urma săpăturilor, a fost descoperit colţul Bastionului Sf. Mihail, care contribuie la valorizarea monumentului în baza conceptului unitar de restaurare a cetăţii istorice.

Pe întregul proiect, până la această dată sunt realizate lucrări de carosabil și parcaje în suprafață totală de 8094,66 mp, lucrări de amenajare a pietonalului în suprafață de 2628,39 mp şi spaţiu multifuncţional şanţ în suprafaţă de 486 mp. De asemenea, au fost postensionate grinzile prefabricate din beton la podul de 37 m. De asemenea, a fost realizată pasarela din lemn dinspre clădirea Arhivelor Statului, podul din lemn din zona Ravelinului Sf. Mihail, translatându-se în continuarea pasarelei propuse iniţial la Poarta a VI-a.

Proiectul se implementează pe durata a 27 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 51.510.763,55 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR 41.388.898,51 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional 9.091.649,77 lei, contribuţia beneficiarului 1.030.215,27 lei.

Vedeți mai jos o simulare 3D a rezultatului lucrărilor în zona Laturii de Vest a Cetății:

FOTO: Andreea MEZEIȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. aleluia

  joi, 21.06.2012 at 11:38

  cumplit…..un desert de pavele. Pe planse arata frumos colorata, in realitate va fi o porcarie…dupa 2-3 ani dupa ce va trece senzatia noului, albaiulienilor le va fi rusine cu uriasele pavari si parcari din cetate

  • @aleluia

   joi, 21.06.2012 at 15:01

   Avem un profet printre noi… Albaiulienilor le era rusine inainte de lucrari pentru ca vedeau o cetate plina de buruieni, pamant, gunoaie, vaci(!) si ciori, cu cladiri monument istoric in paragina. Da’ astea nu le mai vedem…Asa-i romanul.

   • primarelul

    joi, 21.06.2012 at 18:30

    si acum avem in loc de monument istoric o uriasa parcare. Cladirile sunt la fel
    Iar inainte cine trebuia sa aiba grija de cetate? Cine trebuia sa o curete? Sa o aranjeze? Onorata primarie…….Daca ar fi fost curatata ar fi fost superba iar primaria ar fi avut 70 milioane de euro pentru strazile fara canalizare, fara asfalt si fara curent electric (mai sunt si din astea)

 2. doki

  joi, 21.06.2012 at 18:04

  Unele lucruri sunt sau vor fi frumoase. altele insa trebuiai lasate asa cum erau. Parcul custozza era un refugiu vara in fata caldurii. Pomii iarba asigurau o oarecare racoasre in zona. Acum (ieri) este doar o alta pata grii care acumuleaza si emana caldura. esti ca intr-un cuptor. Inteleg ca trebuiesc vindute pavajele de la elis si dalelel lu’ Videanu dar nici chiar asa ….

 3. jean

  vineri, 22.06.2012 at 09:05

  aşa le trebuie dacă au votat „foca”…hi hi hi

 4. bula

  sâmbătă, 23.06.2012 at 00:31

  pe hartie e super…. pacat de toata verdeata dusa. eu stiu si parcul vechi unde intradevar te puteai bukura de umbra. sa vedem daca merita intradevar votul primit in 10.06. AKM e si colonel ar trebui sa aibe habar de sistematizare :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor pentru a pregăti deschiderea de pe 15 iunie

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri seara, despre stadiul epidemiei de coronavirus în România și despre măsurile care fi luate în perioada următoare. ”Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie” a spus Tătaru.

„Noi vrem să ajungem la zero și să pregătim un evantual val doi. Nu o să oprim la zero numărul de cazuri noi.

După 15 octombrie, ne gândim că ar putea apărea. Manifestarea bolii ține de mai mulți factori, de organism, de afecțiunile organismului, de contextul în care apare, de comunitatea în care apare. Ține de momentul în care îl depistăm. Decesele pe care le-am avut sunt la cei cu comorbidități.

În mijloacele de transport există un risc dacă rețeaua de climatizare nu a fost dezinfectată.

Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie”, a anunțat Nelu Tătaru.

Sursă: B1 TV

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei de persoană pentru munca suplimentară ilegală: decizie finală în Camera Deputaților

Publicat

pensii bani

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care modifică Codul muncii şi care se referă la sancţionarea nerespectării dispoziţiilor privind munca suplimentară.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Prin respingerea cererii de reexaminare, legea a rămas în forma sa iniţială. Aceasta prevede că „nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată contravenţional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Preşedintele Iohannis a formulat o cerere de reexaminare pentru această lege din considerentul că „ar trebui să se clarifice dacă înăsprirea sancţiunii pentru încălcarea dispoziţiilor privind munca suplimentară vizează doar situaţia urmărită de iniţiatori – cea a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii – sau se referă/se aplică şi altor situaţii ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Furtul de puieți din pădure, pedepsit cu închisoarea sau cu amendă. Reguli noi pentru fondurile forestiere, adoptate în Senat

Publicat

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite – de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani – pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, scrie Agerpres.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, decizională.

Totodată, constituie infracţiune „furtul de puieţi sau lăstari, care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, din pădure, din perdelele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire, precum şi a oricăror altor produse specifice fondului forestier naţional”.

Proiectul, iniţiat de parlamentari de la USR, PNL, PSD şi independenţi, mai propune amenajarea de poteci şi trasee pentru plimbare şi alergare, cu condiţia să fie realizate numai din pământ, lemn şi pietriş.

„Potecile şi traseele pentru mers, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Realizarea lor nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier naţional, nu necesită autorizaţie de construcţie şi este permisă numai în situaţia în care nu implică tăieri de arbori, defrişări şi se realizează din pământ, lemn şi pietriş”, se arată în expunerea de motive.

Se instituie un nou principiu care vizează „valorificarea ca lemn fasonat”, măsură ce va fi realizată etapizat şi „permite valorificarea superioară a lemnului, permite ca volumul de lemn care se valorifică şi care se transportă să fie determinat precis prin măsurători pe fiecare piesă şi reduce semnificativ tăierile ilegale prin imposibilitatea emiterii de avize de însoţire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestaţia”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul silvic face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Surse: Agerpres, Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta calității apei în județul Alba, realizată de Recorder. Două comune au probleme mari, iar în alte 14 nu există rețea

Publicat

Recorder a realizat o hartă a apei contaminate din satele României. În peste 800 de comune ale țării curge apă nepotabilă, fără ca oamenii să fie anunțați, au constatat reporterii publicației. 

În județul Alba, două localități au probleme mari la calitatea apei: Lunca Mureșului și Mogoș, în timp ce în alte 14 comune nu există rețea de apă. 

Conform analizelor efectuate de DSP Alba în 2019, în Lunca Mureșului s-au înregistrat depășiri la indicatorul ”nitrați”.

Mai grav este la Mogoș, unde analizele arată că apa furnizată oamenilor, conform analizelor realizate în 2019, înregistrează depășiri la indicatorii: E.coli, enterococi, bacterii coliforme. Harta unde pot fi văzute toate localitățile din județ este disponibilă AICI

După ce intrați pe link, selectați județul Alba (stânga sus).

Harta nu cuprinde și situația rețelelor mari, cum sunt cele din orașe.

”Prin Legea apei potabile, statul român se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată.

Legea prevede analize periodice ale apei din rețele, realizate atât de operatori (primării sau firme private), cât și de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ. Aceeași lege stabilește parametri de potabilitate a căror depășire este interzisă, acest lucru însemnând că apa poate pune sănătatea oamenilor în pericol.

În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.

Am hotărât să facem noi treaba autorităților și am solicitat DSP-urilor din fiecare județ să ne comunice rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. După o muncă de două luni, am centralizat rezultatele din 1.568 de localități de pe tot cuprinsul țării și am alcătuit o hartă cu toate informațiile, astfel încât fiecare cetățean să poată afla ce fel de apă consumă” au scris cei de la Recorder, într-un articol de investigație.

Rezultatele centralizate de Recorder arată 892 de comune în care s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală.

Este o situație extrem de gravă, care arată eșecul statului român într-una dintre cele mai importante misiuni stabilite prin Constituție: în loc să-și protejeze cetățenii, le pune sănătatea în pericol.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate