Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Lucrările de pe Latura de Vest a Cetății, din fața Catedralei Ortodoxe au trecut de jumătate. Vezi cum va arăta Parcul Unirii

Publicat

Lucrările din Parcul Unirii, din fața Catedralei Reîntregirii Neamului sunt executate în proporţie mai mare de 50% din valoarea contractată, potrivit administrației publice locale. Acestea sunt realizate prin proiectul „Reconstituire și punere în valoare acces Latura de Vest Cetatea Alba Carolina, Fortificația de tip Vauban, municipiul Alba Iulia”, iar până în prezent au fost realizate lucrări de carosabil, parcaje și stradă pietonală în suprafață de peste 10.000 mp. Valoarea proiectului depășește 50 de milioane lei, iar perioada de implementare este de 27 de luni.

Proiectul este implementat de Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Alba Iulia în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, Domeniul de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub domeniul: Centre urbane având ca Organism Intermediar Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru şi Autoritate de Management Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Acestea sunt lucrările realizate din luna martie până în prezent: desfaceri platformă urbană şi zidărie deteriorată, sistematizare verticală (săpături), consolidare şi reconstituire elemente zidărie cărămidă, amenajare carosabil, parcaje, pietonal. De asemenea, în această perioadă, s-au continuat lucrările la podul din beton de 37 m, s-au finalizat pasarelele de la Poarta a IV-a şi a VI-a. Pe parcursul derulării lucrărilor, a fost asigurată funcţionalizarea utilităţilor.

În urma săpăturilor, a fost descoperit colţul Bastionului Sf. Mihail, care contribuie la valorizarea monumentului în baza conceptului unitar de restaurare a cetăţii istorice.

Pe întregul proiect, până la această dată sunt realizate lucrări de carosabil și parcaje în suprafață totală de 8094,66 mp, lucrări de amenajare a pietonalului în suprafață de 2628,39 mp şi spaţiu multifuncţional şanţ în suprafaţă de 486 mp. De asemenea, au fost postensionate grinzile prefabricate din beton la podul de 37 m. De asemenea, a fost realizată pasarela din lemn dinspre clădirea Arhivelor Statului, podul din lemn din zona Ravelinului Sf. Mihail, translatându-se în continuarea pasarelei propuse iniţial la Poarta a VI-a.

Proiectul se implementează pe durata a 27 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 51.510.763,55 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR 41.388.898,51 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional 9.091.649,77 lei, contribuţia beneficiarului 1.030.215,27 lei.

Vedeți mai jos o simulare 3D a rezultatului lucrărilor în zona Laturii de Vest a Cetății:

FOTO: Andreea MEZEI

[nggallery id=384]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. aleluia

    joi, 21.06.2012 at 11:38

    cumplit…..un desert de pavele. Pe planse arata frumos colorata, in realitate va fi o porcarie…dupa 2-3 ani dupa ce va trece senzatia noului, albaiulienilor le va fi rusine cu uriasele pavari si parcari din cetate

    • @aleluia

      joi, 21.06.2012 at 15:01

      Avem un profet printre noi… Albaiulienilor le era rusine inainte de lucrari pentru ca vedeau o cetate plina de buruieni, pamant, gunoaie, vaci(!) si ciori, cu cladiri monument istoric in paragina. Da’ astea nu le mai vedem…Asa-i romanul.

      • primarelul

        joi, 21.06.2012 at 18:30

        si acum avem in loc de monument istoric o uriasa parcare. Cladirile sunt la fel
        Iar inainte cine trebuia sa aiba grija de cetate? Cine trebuia sa o curete? Sa o aranjeze? Onorata primarie…….Daca ar fi fost curatata ar fi fost superba iar primaria ar fi avut 70 milioane de euro pentru strazile fara canalizare, fara asfalt si fara curent electric (mai sunt si din astea)

  2. doki

    joi, 21.06.2012 at 18:04

    Unele lucruri sunt sau vor fi frumoase. altele insa trebuiai lasate asa cum erau. Parcul custozza era un refugiu vara in fata caldurii. Pomii iarba asigurau o oarecare racoasre in zona. Acum (ieri) este doar o alta pata grii care acumuleaza si emana caldura. esti ca intr-un cuptor. Inteleg ca trebuiesc vindute pavajele de la elis si dalelel lu’ Videanu dar nici chiar asa ….

  3. jean

    vineri, 22.06.2012 at 09:05

    aşa le trebuie dacă au votat „foca”…hi hi hi

  4. bula

    sâmbătă, 23.06.2012 at 00:31

    pe hartie e super…. pacat de toata verdeata dusa. eu stiu si parcul vechi unde intradevar te puteai bukura de umbra. sa vedem daca merita intradevar votul primit in 10.06. AKM e si colonel ar trebui sa aibe habar de sistematizare :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax