Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „Marșul persoanelor cu handicap – Cursa inimii Cetății Alba”, ediția a VIII-a, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia

Publicat

IMG_0549 Peste 200 de persoane au participat joi, în Piața Cetății din Alba Iulia, la „Marșul persoanelor cu handicap – Cursa inimii Cetății Alba”, ediția a VIII-a. Cu inimi roșii purtate în piept și șepci inscripționate cu mesajul „Să mergem împreună – Cursa inimii Cetății Alba”, cei prezenți au înconjurat Piața Cetății, în dorința de a le fi aproape și de a-i susține într-o cursă a cărei premiu a fost două mâini unite, reprezentând suportul de care au nevoie persoanele cu handicap din partea societății, a noastră, a tuturor.

La marș au participat, printre alții, secretarul județului Alba, Vasile Bumbu, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, directorul general adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, Valentin Fracea, reprezentanții și membrii ONG-urilor din județ, beneficiarii de la Centrul de Recuperare si Reabilitare de la Galda de Jos și de la locuințele protejate din tot județul. Prin „Marșul persoanelor cu handicap – Cursa inimii Cetății Alba” s-a dorit promovarea drepturilor și a participării persoanelor cu dizabilități la viața comunității. Această acțiune a fost susținută și încurajată de îndrăgita solistă de muzică populară, Leontina Fărcaș.

YouTube video

Simbolul acestei acțiuni a fost inima roșie purtată în piept, spre înțelegerea acestor oameni și a curajului cu care trăiesc în fiecare zi. De asemenea, fiecare participant la marș a purtat o șapcă roșie inscripționată cu mesajul „Să mergem împreună – Cursa inimii Cetății Alba!”

În județul Alba există aproximativ 16.500 de adulți și 1.800 de copii cu handicap.

Handicapul nu este altceva decât o stare consecutivă deficienței cu care persoana s-a născut sau pe care a dobândit-o. Societatea stabilește prin norme legătura dintre dizabilitate și statutul juridic generat prin încadrarea într-un grad de handicap. Este esențial ca persoanelor cu dizbilități să nu li se nege anumite drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la o educație adaptată în funcție de „diferite abilități”, accesul la o îngrijire medicală adecvată, posibilitatea de a învăța o meserie în concordanță cu abilitățile individuale și posibilitatea de a-și câștiga propria existență, dreptul de a își exprima sexualitatea etc., chiar dacă normele care stabilesc încadrarea într-un grad de handicap nu-i asigură persoanei cu dizabilități statutul juridic de persoană încadrată într-un grad de handicap, transmit iniţiatorii.

„Ignoranța, discriminarea, preconcepțiile duc la izolarea, la ridicarea unor bariere între persoanele cu dizabilități și comunitate. De aceea, este important pentru ca noi, toți, să înțelegem că persoanele cu dizabilități sunt ca noi, dar că ele fac lucrurile, pe care noi le considerăm obișnuite, mai diferit și că au nevoie de condiții adaptate abilităților și experienței lor”, au precizat organizatorii.

În acest an, marșul a înconjurat Piața Cetății din Alba Iulia și a fost parcurs de toți cei prezenți: persoane cu handicap instituționalizate și neinstituționalizate, însoțitori, organizatori, oficialități, invitați, în dorința de a le fi aproape și de a-i susține într-o cursă a cărei premiu a fost două mâini unite, reprezentând suportul de care au nevoie persoanele cu handicap din partea societății, a noastră, a tuturor.

„Și noi persoanele cu handicap existăm. Și noi suntem oameni care vrem să trăim în societatea asta și nu trebuie să tragem perdeaua după noi. Și noi putem să lucrăm, și noi putem să producem plus valoare societății, și acesta este mesajul marșului: Să mergem împreună!”, a transmis președintele Asociației SM Speromax, Dragoș Zaharia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax