Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Mii de credincioşi, în pelerinaj la hramul Catedralei „Sfântul Mihail” din Alba Iulia și sfinţirea sarcofagului episcopului Marton Aron

Publicat

20160929_120007Mii de oameni au participat, joi, la ceremonii organizate la Catedrala Romano-Catolica „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, cu ocazia hramului lăcaşului de cult şi a liturghiei de sfinţire a sarcofagului în care au fost depuse rămăşiţele pământeşti ale episcopului Marton Aron.

Ceremoniile religioase s-au desfăşurat în prezenţa unor importanţi reprezentanţi ai bisericiii romano-catolice, dar şi oameni politici, personalităţi, credincioşi.

Cu ocazia acestui eveniment important pentru comunitatea romano-catolică, mii de crendincioşi au venit în pelerinaj la Alba Iulia.

 

YouTube video

Rămăşiţele pământeşti ale episcopului Marton Aron au fost scoase din sarcofagul de piatră din spatele catedralei şi depuse într-un sicriu, pentru ceremonia de sfinţire. Acestea vor fi păstrate în continuare, în interiorul lăcaşului de cult. S-au împlinit 36 de ani de la moartea episcopului.

Marton Aron a fost episcop romano-catolic al Diecezei de Alba Iulia între anii 1938-1980.

Între iunie 1949-1955 a fost arestat de autoritățile comuniste, după mai multe solicitări de acordare a libertății religioasă pentru toate credințele din România, educație religioasă în școli și oficierea de servicii divine în armată, în spitale, orfelinate și închisori.

În iulie 1949 a fost ridicat la rangul de arhiepiscop „ad-personam” de către papa Pius al XII-lea.

Pentru activitatea sa pentru salvarea de la exterminare a unor evrei transilvăneni a fost declarat de Israel Drept între popoare în anul 1999.

Catedrala Romano-Catolică “Sfântul Mihail”, situată în interiorul Cetății Alba Carolina, este cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania. Lăcașul deține două recorduri: este cea mai veche și totodată cea mai lungă (93 m în ax) catedrală din România. Edificiul este monument istoric.

Pe 29 septembrie, în calendarul romano-catolic sunt pomeniţi sfinţii arhangheli Mihail, Gabriel şi Rafael, moment în care catedrala îşi sărbătoreşte hramul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax