Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Mii de credincioşi, în pelerinaj la hramul Catedralei „Sfântul Mihail” din Alba Iulia și sfinţirea sarcofagului episcopului Marton Aron

Publicat


20160929_120007Mii de oameni au participat, joi, la ceremonii organizate la Catedrala Romano-Catolica „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, cu ocazia hramului lăcaşului de cult şi a liturghiei de sfinţire a sarcofagului în care au fost depuse rămăşiţele pământeşti ale episcopului Marton Aron.

Ceremoniile religioase s-au desfăşurat în prezenţa unor importanţi reprezentanţi ai bisericiii romano-catolice, dar şi oameni politici, personalităţi, credincioşi.

Cu ocazia acestui eveniment important pentru comunitatea romano-catolică, mii de crendincioşi au venit în pelerinaj la Alba Iulia.

 

Rămăşiţele pământeşti ale episcopului Marton Aron au fost scoase din sarcofagul de piatră din spatele catedralei şi depuse într-un sicriu, pentru ceremonia de sfinţire. Acestea vor fi păstrate în continuare, în interiorul lăcaşului de cult. S-au împlinit 36 de ani de la moartea episcopului.

Marton Aron a fost episcop romano-catolic al Diecezei de Alba Iulia între anii 1938-1980.

Între iunie 1949-1955 a fost arestat de autoritățile comuniste, după mai multe solicitări de acordare a libertății religioasă pentru toate credințele din România, educație religioasă în școli și oficierea de servicii divine în armată, în spitale, orfelinate și închisori.

În iulie 1949 a fost ridicat la rangul de arhiepiscop „ad-personam” de către papa Pius al XII-lea.

Pentru activitatea sa pentru salvarea de la exterminare a unor evrei transilvăneni a fost declarat de Israel Drept între popoare în anul 1999.

Catedrala Romano-Catolică “Sfântul Mihail”, situată în interiorul Cetății Alba Carolina, este cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania. Lăcașul deține două recorduri: este cea mai veche și totodată cea mai lungă (93 m în ax) catedrală din România. Edificiul este monument istoric.

Pe 29 septembrie, în calendarul romano-catolic sunt pomeniţi sfinţii arhangheli Mihail, Gabriel şi Rafael, moment în care catedrala îşi sărbătoreşte hramul.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Trei tineri din Alba Iulia, cu dosare penale, după o postare cu informații false pe Facebook

Publicat

Trei persoane din Alba Iulia sunt cercetate penal după ce au publicat pe o rețea de socializare informații false și ar fi instigat la violență împotriva forțelor de ordine, anunță IPJ Alba. Potrivit sursei citate, sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de comunicarea de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: ACCIDENT grav la Bucerdea Vinoasă. Un bărbat a murit, după ce o mașină a intrat într-o casă

Publicat

Un accident rutier grav s-a petrecut sâmbătă seara, în localitatea Bucerdea Vinoasă. Un bărbat de 43 de ani și-a pierdut viața. Știrea inițială Potrivit ISU Alba, este vorba despre o mașină care a ajuns în afara carosabilului, iar o persoană era în stare de inconștiență. La fața locului intervine detașamentul de pompieri Alba Iulia, pentru […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Coronavirus în România: A crescut vârsta medie de îmbolnăvire. Structura pe vârste a pacienților

Publicat

Datele transmise sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică arată că vârsta medie de îmbolnăviri cu noul coronavirus a crescut la 46 de ani. Comparativ, luni, aceasta era de 42 de ani. Tot în intervalul celor șase zile, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut de aproape trei ori: de la 576 la 1.452. Pe segment de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Pandemia de coronavirus. A crescut numărul cazurilor de violență domestică, în mai multe țări, din cauza carantinei

Publicat

SUA devine epicentrul pandemiei de coronavirus, înregistrând peste 100.000 de cazuri. La nivel mondial, peste trei miliarde de oameni au intrat într-un nou weekend de carantină. În țările afectate de pandemie, a fost semnalată o creștere a numărului de abuzuri și violență domestică. Aproape 600.000 de oameni erau infectați cu coronavirus în lume, sâmbătă. Virusul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate