Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Ministrul Apărării a deschis anul școlar la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Ceremonial cu defilări militare

Publicat

YouTube video

DSC_0829 În prezenţa a sute de părinţi, emoţionaţi şi cu buchete de flori în mână, elevii Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au „păşit” într-un nou an şcolar. La ceremonia coordonată de comandantul unităţii, colonel Marcel Domşa, a fost prezent şi ministrul Apărării naţionale, Mircea Duşa, oficialităţi locale şi judeţene. Cei 120 de boboci, care au îmbrăcat pentru prima dată uniforma militară, au defilat cu emoţii, în faţa sutelor de participanţi, care au asistat la ceremonia de deschidere a anului şcolar.

Elevii de clasa a IX-a au rostit în prima lor zi de şcoală şi tradiţionalul jurământ: “Mă leg să învăţ carte, să-mi oţelesc braţul şi inima, spre a sluji cu destoinicie patria şi Armata României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”. În cadrul ceremoniei a fost felicitată şi șefa de promoție în anul 2014, Paula Comșa, studentă anul I la Academia Tehnică Militară.

De asemenea, și eleva Alexandra Dima din clasa a XII -a a ținut să le ureze bun venit colegilor mai mici și succes colegilor la examenul de bacalaureat. Amalia-Elena Abriham, eleva clasei a IX -a, care a avut cea mai mare medie la admitere (9,98), plină de emoții și mândrie în același timp a ținut un discurs prin care a mulțumit pentru modul în care au fost primiți și cerându-le cadrelor didactice și colegilor mai mari să aibă răbdare cu ei. Nu au lipsit nici defilările și momentele spectaculoase de primire a bobocilor.

DSC_0867 Prezent la marele eveniment, Ministrul Apărării, Marcel Dușa a dorit să felicite instituția militară: ” ”Sunt deosebit de mândru să fiu astăzi în Cetatea Unirii, la deschiderea anului Școlar, la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazu”. Învățământul militar românesc a devenit în ultimii ani un învățământ de o înaltă calitate. De altfel, cele trei colegii militare, sunt foarte apreciate la nivel național deoarece elevii care s pregătesc în aceste instituții de învățământ obțin rezultate deosebite la învățătură și de altfel procentul de promovabilitate la bacalaureat spune totul.

În toate cele trei colegii militare procentul a fost de peste 90%. De asemenea, procentul de admitere în învățământul superior este unul deosebit. Sigur că învățământul militar nu este ușor și vreau să felicit tinerii că se orientează spre instituția militară, spre învățământul militar, o profesie deosebit de frumoasă dar și o profesie grea și cu multe responsabilități.

Odată admiși în învățământul liceal, deveniți militari, de altfel, astăzi ați participat pentru prima dată la o activitate oficială în uniformă
și m-a impresionat eleva din clasa a IX -a care cu un timbru puternic, de adevărat militar, ne-a spus ce dorește de la viață și ce doresc elevii din clasele a IX -a”.

Le-a urat bun-venit bobocilor și le-a dat sfaturi mamelor acestora: ”Le urez în primul rând bun-venit în instituția militară celor din clasa a IX -a, iar mamelor, care văd că sunt cu lacrimi în ochi, să le spun că lăsați copii pe mâini bune. Într-o instituție de învățământ liceal militar responsabilitatea cadrelor didactice vis-a-vis de pregătirea tinerilor este una deosebită.

DSC_0905 De altfel, rigoarea și modul în care profesorii și cadrele didactice respectă curicula, fac ca și rezultatele la învățătură să fie deosebite. Și selecția liceelor militare este una deosebită. La admitere, au fost 5 candidați la băieți pe loc, iar 10 la fete. Se pare că tinerii iubesc instituția militară și de aceea doresc să urmeze cursurile instituției noaste de învățământ, de altfel încep cursurile nu numai în liceele militare, ci și la școlile de maiștrii și școlile de subofițeri și sigur de pe 1 octombrie vor începe cursurile studenții noștri în academiile militare, este vorba despre Academia Forțelor Navale, Academia Forțelor Aeriene, Academia Forțelor Terestre, de care dumneavoastră aparțineți, Academia Tehnico, o academie de elită a Armatei Române și Universitatea Națională de Apărare.

Ministrul a mai spus că ”sunt mândru de ceea ce fac instituțiile de învățământ militar pentru că pregătesc oameni adevărați, pregătesc militari responsabili ai țării mai ales în contextul acesta al lumii foarte complicate în care trăim cu o situație politico-militară mai deosebită, iată că totuși tinerii se îndreaptă spre instituția militară și jură că din primele zile vor sluji cu responsabilitate și onoare țara și că își vor face datoria de militari către țară.

Aș aprecia de asemenea, în mod deosebit modul în care instituția noastră militară, conducerea școlii, comandantul școlii colaborează cu comunitatea din Alba Iulia, cu instituțiile administrației publice județene și locale, felul în care se implică în activitatea Cetății, folosesc termenul de cetate pentru că Alba Iulia este Cetatea Marii Uniri și atunci când este vorba despre acțiuni patriotice, de acțiuni de responsabilitate și dragoste pentru simbolurile naționale, pentru tricolor, pentru imnul României, instituția militară este întotdeauna în prima linie. Și cu atât mai mult tinerii care trebuie educați în spiritul acesta al respectului pentru simbolurile naționale”.

La eveniment au mai participat inspectorul general ISJ Alba, Dorin Sandea, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, primarul Mircea Hava, deputatul Ioan Dîrzu, dar şi ÎPS Irineu, care au ţinut să le ureze bun venit celor peste 400 de elevi, care au venit cu forţe proaspete pentru anul şcolar 2014-2015.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax