Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Mircea Hava anunță reabilitarea termică a peste 1200 de apartamente din Alba Iulia. LISTA blocurilor

Publicat

YouTube video

Primăria Alba Iulia a semnat marţi două contracte cu ADR Centru pentru finanţarea prin POR 2014-2020 a lucrărilor de reabilitare termică a 13 blocuri din cartierele Cetate, Ampoi II, Ampoi I şi Lumea Nouă. Investiţia este de 40,65 milioane lei (aproximativ 8,8 milioane euro).

Din această sumă, Primăria va acoperi 15%, iar asociaţiile de proprietari beneficiare, 25%. În urma lucrărilor, consumul de energie în apartamente ar urma să scadă cu până la 40%.

Prezent la semnarea contractelor, primarul Mircea Hava a spus că „este un ajutor imens pentru cei care locuiesc acolo (în blocurile vizate pentru lucrările de reabilitare termică – n.r.). Ţinta este 1.215 apartamente, cu o medie de 3 persoane, adică aproximativ 3000 de oameni care vor trăi altfel, aşa cum ar fi trebuit să trăiască şi până acum”.

mircea hava simion cretu

Contrectele au fost semnate de primarul Mircea Hava, în calitate de reprezentant al administraţiei locale şi Simion Creţu, directorul ADR Centru. A mai fost prezent city-managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan.

Cele două proiecte cu obiectivul “Creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale din municipiul Alba Iulia” au ca beneficiari mai mult de 2.100 de cetăţeni din Alba Iulia care trăiesc în cele 1.215 de apartamente din blocurile reabilitate.

Din suma totală de 40,65 milioane lei, 19,84 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile alocate (aproximativ 4,32 milioane euro, 60% din valoare eligibilă), restul fiind contribuţia primăriei şi locatarilor.

Lucrările vor fi realizate până în ianuarie 2020.

Citeşte şi Lucrări de izolare termică la M-uri şi alte 11 imobile din Alba Iulia. 40 milioane lei prin POR

Acestea presupun:

– înlocuirea tâmplăriei exterioare din lemn sau metal existente la camerele de locuit şi balcoane, inclusiv cele destinate accesului în blocul de locuinţe

– izolarea termică a pereţilor exteriori cu polistiren expandat, ignifugat de 10 cm

– aplicarea suportului pentru tencuială decorativă

– izolarea termică perimetrală a ferestrelor

– izolarea pereţilor din casa scării

– termo-hidroizolarea acoperişurilor cu strat termoizolant din plăci de polistiren expandat ignifugat de înaltă densitate (15 cm grosime)

– termoizolarea planşeului peste parter şi a pereţilor dintre windfang şi apartamente cu polistiren ignifugat de 8 cm şi vopsitorie lavabilă

– înlocuire şorţ tablă

– montarea de glafuri interioare din PVC şi exterioare din aluminiu vopsit electrostatic

– finisaj exterior cu tencuială decorativă

– înălţarea gurilor de aerisire de pe acoperiş.

Lucrările prevăd izolarea termică a pereților exteriori cu polistiren expandat, ignifugat, de 10 centimetri, aplicarea suportului pentru tencuială, izolarea termică perimetrală a ferestrelor din casa scării, termo-hidrolizolarea acoperișurilor cu strat termoizolant și multe alte lucrări care ar trebui să reducă facturile oamenilor la energia consumată.

Blocuri prinse în proiect 1: 

  • M1-M6 B
  • M7A-M12
  • Blocurile nr.35, 62 și CH1 de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, Strada Cloșca și Bulevardul Transilvaniei

Blocuri prinse în proiect 2

  • 14 A și 13 B de pe Bulevardul Transilvaniei
  • Blocul CF 11 de pe Strada Cloșca
  • MV1-MV7 (nr. 79, 81, 83, 85) și MV2-MV12 (nr. 26, 28, 30, 32, 93, 91) de pe Bulevardul Revoluției și Calea Moților
  • D3-D4 de pe Strada Ampoiului
  • D2-D3 de pe străzile Gheorghe Șincai și Strada Republicii nr.24
  • blocul 8 de pe Strada Livezii

Blocuri Alba Iulia ”Scopul investirii acestor fonduri nerambursabile este de a reduce consumul de energie și de a limita emisiile de gaze cu efect de seră cu 24% până în 2020, crearea și menținerea de locuri de muncă, dar și conștientizarea cetățenilor în problematica energiei durabile în vederea mobilizării și implicării lor în acțiuni susținute de reducere a consumurilor de energie. Pentru fiecare apartament reabilitat, prin asociațiile de proprietari, contribuie financiar și proprietarii la cofinanțarea asigurată pentru realizarea lucrărilor. Este un proiect major pentru oraș, de care vor beneficia atât cei peste 2000 de locatari, albaiulienii în general, dar și municipalitatea și turiștii care vizitează orașul și cetatea istorică din Alba Iulia”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.   

Blocuri Alba Iulia

Un proiect include cinci blocuri din zona Cetății, din imediata apropiere a Parcului Unirii, blocurile  de locuințe M1-M6B și M7A-M12, blocurile de locuințe nr. 35, nr. 62 și CH1. Acestea sunt localizate pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, Bulevardul Transilvaniei și pe strada Cloșca din Alba Iulia, străzi cu valori ale densității foarte ridicate din punct de vedere al mobilității urbane.

Blocuri Alba Iulia

Cel de-al doilea proiect de finanțare nerambursabilă semnat, prevedere reabilitarea termică a următoarelor blocuri: blocul 14A  și 13B  de pe Bulevardul Transilvaniei,  blocul CF11 de pe Strada Cloșca, blocurile MV1-MV7 (nr. 79, 81, 83, 85) și MV2-MV12 (nr. 26, 28, 30, 32, 93, 91) de pe B-dul Revoluției 1989 și Calea Moților, blocul D3-D4 de pe Str. Ampoiului, blocul D2-D3 de pe Str. Gheorghe Șincai și Str. Republicii nr. 24 și blocul 8 – Str. Livezii, nr. 49.

Blocuri Alba Iulia

”Prin contractele semnate azi, beneficiile Europei se simt clar și au un destinatar mai bine definit ca oricând: albaiulianul. Oricare, fiecare albaiulian. Fie că vorbim de locuitorii M-urilor, de lângă Cetate sau de cei din MV-urile de la stadion, cei care locuiesc aici vor trece la nivelul următor de confort. Anveloparea celor 13 blocuri, dincolo de costurile reduse pentru cetățean de la proiect la exploatare, are puterea de a mai schimba ceva în bine: valoarea imobiliară, dar și de a corecta opacitatea clădirilor, trecând de la suportabil, la agreabil. Cel mai facil și economic mod pentru cetățean e să facem asta cu o contribuție minimă din partea lui, eșalonată pe 5 ani. Pentru că accesarea de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană este “specialitatea casei” la Alba Iulia: asta am făcut în ultimii ani, asta facem și acum și, în ceea ce mă privește, asta voi face și pe viitor”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Blocuri Alba Iulia

Majoritatea străzilor pe care sunt amplasate blocurile se află la mai puțin de 1 km de Cetatea Alba Carolina, o poziție cheie pentru imaginea de ansamblu al acestui obiectiv turistic de renume național și internațional. Reducerea noxelor emise de clădiri și a consumului de energie realizate prin aceste proiecte, alături de celelalte proiecte locale sau județene, vor susține obținerea unui aer mai curat și dezvoltarea unui oraș mai verde.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    marți, 19.03.2019 at 21:52

    Rusinos ! Semnezi contracte in care ai dat 15% si propreietarii 25%. Si dupa aia te lauzi doi ani cu ce ai facut tu. Altii au facut pe banii lor. Vezi 280 si altii.
    Patrunjelul de Moldovan ce cauta pe acolo ?

  2. Vecinul Pilului

    luni, 25.03.2019 at 12:19

    Pilule învață să scrii corect înainte să poluezi mediul online, înainte să te lauzi… Cu nimic.

    Mulțumim Primăriei pentru implicare și responsabilitatea de care dă dovadă !

  3. Eco

    marți, 26.03.2019 at 14:17

    …”obținerea unui aer mai curat și dezvoltarea unui oraș mai verde.” nu se face cu placarea cu polistiren. Suntem ultimii din europa care încă folosim polistirenul. Cine candidează ca si parlamentar în consiliul european ar trebui să știe asta.
    Bine că ciobanii dau foc la lână, în loc să o procesăm și să o folosim la termoizolații macar, că la haine tot din plastic ne place.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax