Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Momente de excepție la concertul „Duelul Viorilor” de la Alba Iulia. Stradivarius contra Guarneri, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor

Publicat

IMG_0045Sute de melomani au fost prezenți sâmbătă seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, la concertul „Duelul Viorilor”. Publicul a putut asculta un program deosebit, interpretat de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, acompaniaţi de pianistul Horia Mihail.

Rivalitatea dintre Stradivarius și Guarneri este poate una dintre cele mai frumoase lupte din toate timpurile. Pentru că ea a dat naștere sunetului minunat al viorilor, întotdeauna întrecerea având ca scop obținerea celei mai frumoase experiențe muzicale. Orice mare violonist își perfecționeaza tehnica și interacționează într-un mod special cu instrumentul atunci când cântă pe asemenea bijuterii.

Astfel ideea de duel s-a transformat într-o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, numele sonore ale instrumentelor trecând pe planul doi și fiind apreciate mult mai mult calitatea interpretării, sensibilitatea și dăruirea artiștilor.

YouTube video

Repertoriul ales de această dată a alcătuit un program pe care l-am putea numi „Best Of Duelul Viorilor”. Cei doi violoniști au ales să revină în fața publicului cu cele mai aplaudate piese din edițiile anterioare, o ofertă muzicală cu frumoase pagini din literatura pentru vioară și pian, care le-au pus în valoare măiestria stilistică, virtuozitatea, tehnica, dar și sensibilitatea și dăruirea.

Publicul a apreciat, pe lângă prestația interpreţilor, şi sunetul ambelor viori – Stradivarius ”Pachoud”, pe care a cântă Liviu Prunaru, dar și Guarneri del Gesu, pe care cântă Gabriel Croitoru (care este pusă la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află), viori care poartă cu ele, la rândul lor, poveşti excepţionale.

Deja tradiţie în viaţa muzicală românească, Turneul Internaţional „Duelul Viorilor”, un proiect Radio România, își continuă extraordinarul traseu. În acest an, după ce vor străbate țara, oferind melomanilor o experiență de neuitat, în perioada 4-15 octombrie, cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, împreună cu pianistul Horia Mihail vor ajunge pe una dintre cele mai mari și prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York (2 decembrie). Această recunoaștere, și de ce nu, validare a valorii muzicienilor și a proiectului, vine după succesul primelor cinci ediții, răsplătit atât pe scenele din țară cât și pe alte scene europene cu aplauze îndelungi oferite de publicul care a umplut sălile de concert.

Concertul “Đuelul Viorior” este oferit de Municipiul Alba Iulia în parteneriat cu Radio România în cinstea zilei de 15 Octombrie – Ziua Încoronării.

Concertul a cuprins:

Gabriel Croitoru – vioară & Horia Mihail – pian

P. de Sarasate: Zapateado

M. Moszkowski: Guitarre
P. de Sarasate: Melodii lăutărești, op. 20

D. Şostakovici: Vals din Suita a II-a de jazz

Liviu Prunaru – vioară & Horia Mihail – pian

B. Smetana: Patria mea

H. Wieniawski: Poloneza briliantă nr. 1 în re major, op. 4

J. Raff: Cavatina

J. Hubay: Scene de la Csárda – Hejre Kati, nr. 4 op. 32

Liviu Prunaru – vioară & Gabriel Croitoru – vioară & Horia Mihail – pian

L. Beriot: Grand duo, pentru două viori

A. Piazzolla: Iarna din Anotimpurile la Buenos Aires (pentru două viori şi pian)

D. Şostakovici: 5 Melodii (pentru două viori şi pian)


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax