Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Muzică populară, romanțe și premii cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului la sân. În Alba, 100 de femei suferă de această boală

Publicat

YouTube video

DSC_0077 În fiecare an, ziua de 1 octombrie este dedicată luptei împotriva cancerului la sân, o boală nu foarte ușoară. Această zi a fost marcată și la Alba Iulia, printr-un eveniment plin de emoție și bucurii în același timp. Organizatorii evenimentului „Pentru Dumneavoastră Doamnă!”, aflat la cea de-a VIII -a ediție au pregătit pentru albaiulieni  un spectacol de muzică populară, muzică ușoară, dansuri de societate și o tombolă cu premii atractive. De aproximativ un an, în Alba Iulia este deschis un departament de ginecologie-oncologică și până în prezent, sunt monitorizate 100 de paciente în județ, diagnosticate cu cancer mamar.

Pe parcursul evenimentului, doamnele puteau să se răsfețe cu un machiaj gratuit, realizat de Gabriela Rusu. De asemenea, nu au lipsit nici specialiștii în domeniu, care au împărtășit din experiențele lor în lupta împotriva acestei boli. La intrare, reprezentantele sexului frumos au fost întâmpinate cu o garoafă, o felicitare și un semn de carte

Scopul acestui eveniment, prezentat de Felicia Colda, a fost acela de a informa și educa populaţia feminină din judeţul Alba asupra importanţei prevenirii şi depistării precoce a cancerului de sân şi de col uterin, precum şi de a promova serviciile de informare şi consiliere oferite persoanelor afectate de aceste maladii.
Aflat la eveniment, doctorul Cristian Țibea, specialist în ginecologie a explicat ce este ginecologia oncologică și ce reprezintă ea, dar și cât de importante sunt controalele periodice.

De aproximativ un an de zile, în Alba Iulia este deschis departamentul de ginecologie oncologică și până în prezent, sunt monitorizate 100 de paciente în județul Alba, diagnosticate cu cancer mamar. Doctorul Cristian Țibea a mai prezenta simptomele pe care le au pacientele care se prezintă la medic.

„Cancerul de sân este, din păcate, cea mai frecventă formă de cancer la om, și bineînțeles cea mai frecventă formă de cancer la femei. Ocupă de departe un loc fruntaș, cu aproximativ 23% din totalul cancerelor. Cancerul la sân afectează din păcate una din opt femei, deci una din opt femei, pe parcursul vieții riscă să se îmbolnăvească de un cancer mamar. Incidența maximă a patologiei este între 50 și 70 de ani. Odată la 3 minute, la nivel mondial se diagnostichează o persoană cu cancer mamar și odată la 5 minute, tot la nivel mondial este o femeie care moare datorită complicațiilor unui cancer mamar. Cu toate acestea, cancerul mamar dacă este diagnosticat în faza incipientă este cel mai ușor cancer de tratat, cu rangul de supraviețuire la peste 90%”, a adăugat specialistul Cristian Țibea.

DSC_0033 „Este foarte greu să trăiești cu această boală, dar cu sprijinul familiei, care oferă echilibrul emoțional, se poate merge mai departe”, a spus psihologul Aurelia Mureșan. Aceasta a vorbit despre importanța echilibrului fizic, psihic și emoțional. Cea care le-a dat dreptate, atât specialistului, cât și psihologului, a fost Maria, din județul Cluj, care câțiva ani buni de ani se luptă cu această boală. A împărtășit tuturor celor prezenți din experiența ei și a încheiat prin a spune că ”de 20 de ani mă lupt cu această boală și vedeți că nu se moare așa ușor”.

Nu putem uita persoanele care s-au ocupat de întreținerea atmosferei, atât prin dans, cât și prin muzică. Sebastian Onac a fost cel care a adus în scenă romanțele, urmat de micii dansatori de la Școala de dans „Dance to Sunrise”, de membri trupei Chillout, concurenți la X Factor și de interpreta de muzică populară, Dina Vănărean.

Cei care au participat la tombolă au câștigat produse cosmetice, taloane de reducere la cumpărături, taloane gratuite la coafor, pentru frumusețe facială și un abonament gratuit de o lună la gimnastică aerobică.

Începând cu anul 2007, Asociaţia A.S. 2001 Alba Iulia oferă servicii de consiliere persoanelor afectate de această boală. De asemenea A.S. 2001 Alba Iulia găzduiește grupul de suport „Clubul Eva”, care are porțile deschise pentru toate persoanele cu afecțiuni maligne, dar și membrilor familiilor și susținătorilor acestora.

YouTube video

YouTube video

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax