Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: O stradă din cartierul Meridian din Alba Iulia, „înghiţită” de noroi. Unii localnici se plâng că primăria nu asfaltează în zonă


Publicat

IMG_4599Strada Costache Negruzzi din cartierul Meridian din Alba Iulia este „înghiţită” de noroi, de nouă ani, reclamă locuitorii din zonă. Aceştia spun că au depus memorii la Primăria Alba Iulia, însă au rămas cu strada neasfaltată, şi „cu promisiuni, peste promisiuni”.

Amalia Petrov, una dintre persoanele care locuiesc pe această stradă spune că îşi doreşte ca administraţia locală „să iniţieze măcar un proiect pentru zona noastră, să facă un prim pas”.

În zona respectivă au domiciliul aproximativ 250 de locuitori.

În plus, aceştia reclamă şi că sunt „poluaţi” fonic de sunetul carturilor, de la pista care funcţionează în zonă din 2007. Şi pentru această problemă au sesizat Primăria Alba Iulia în 2011, dar, potrivit Amaliei Petrov, răspunsul a fost că nivelul de zgomot este în limita legală. Asta pentru că reprezentanţii DSP Alba a fost în zonă cu un sonometru omologat şi au dat ca rezultat că nivelul fonic nu depăşeşte pragul maxim admis, mai precis 50 de decibeli.

Amalia Petrov şi Daniela Oltean sunt două din persoanele care au fost înşelate de omul de afaceri Marius Alexa de la Meridian Construct.

În perioada 2006-2008, acesta încheiat mai multe contracte cu diferiţi cumpărători, fără ca aceştia să ştie că de fapt terenurile nu mai aparţineau „Meridian Construct”, ci erau proprietatea altui investitor (SC „Piflu”) sau erau ipotecate băncilor. De aici au început problemele oamenilor.

Induşi în eroare, proprietarii au achitat în continuare tranşele de preţ convenite în contractele de vânzare-cumpărare, iar ulterior aceştia au fost nevoiţi să recurgă personal la împrumuturi bancare, pentru a-şi scoate noile proprietăţi de sub ipotecă.

Acum, după calvarul prin care au trecut, locuitorii de pe strada Costache Negruzzi, unde în prezent sunt 80 de case, sunt în pragul disperării din cauza drumului, care este impracticabil. Amalia Petrov s-a mutat în urmă cu nouă ani şi de atunci tot primeşte promisiunea din partea administraţiei locale că strada va fi asfaltată.

IMG_4616Femeia spune că, până acum, nici măcar un proiect în care este inclusă şi asfaltarea drumului nu a fost iniţiat, cu toate că au sesizat primăria. Amalia Petrov a precizat că ultima oară când s-a întâlnit cu primarul Mircea Hava să discute despre situaţia străzii a fost în 2009, iar de atunci „nu am reuşit să obţin nici măcar o audienţă la el, mi se spune că e tot plecat”.

„Din 2006 se locuieşte în acest cartier. Sunt familii tinere, copii de vârstă mică nu ai nicio şansă să ieşi cu căruciorul. Eu mă opresc tot timpul la mall să îmi spăl papucii. Suntem în „buricul târgului. Nu ştiu dacă are primăria ceva cu noi, dar în condiţiile în care de ani de zile vorbim despre asta, în oraş sunt străzi pe care se locuieşte din 2009, 2010 şi din diverse motive este asfalt, sunt dale, sunt trotuare, iluminat şi tot ce trebuie că sunt interse de alt fel.

Noi din 2006 stăm acolo şi locuim ca în Evul Mediu. În 2009, am fost 16 persoane în audienţă la domnul primar, când a fost scandalul cu Alexa, ocazia cu care ne-a promis că citez <vom face ceva frumos ca la Recea cu iluminat şi spaţii verzi>. Iluminatul l-am văzut târziu şi tot cu circ şi insistenţe. Pe lângă că înotam în noroaie nici nu vedeam pe unde umblam. Aveam lanterene în geantă în Alba Iulia, la doi paşi de mall, în oraşul nostru european de care vorbim atâta. Eu vreau să ştiu pe ce criterii se face un drum înainate altuia. Noi nu ştim nici câţi bani sunt necesari, pentru că noi nu avem proiectul”, a spus Amalia Petrov.

IMG_4626Sursele citate susţin că strada a fost trecută din proprietate privată în proprietate publică, tocmai pentru a se putea face astfaltarea de către primărie, încheiând şi un contract cu titlu de donaţie cu Primăria Alba Iulia.

Cele două femei au fost prezente în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul PSD Alba, după ce deputatul PSD Călin Potor a fost să vadă situaţia străzii.

Amalia Petrov a spus că nemulţumirea cetăţenilor din zonă este că „ne ignoră total şi în relaţia cu Primăria, cel puţin noi ne simţim abandonaţi. Nu există niciun motiv pentru care să nu se iniţieze măcar proiectul, că nu suntem absurzi. Ştim că trebuie un proiect, bani, finanţare”.

În final cele două femei au declarat că „nu avem nicio legătură cu PSD-ul sau alt partid politic, dar locuim în cartierul <disperării> şi nu mai putem”.

Poluaţi” fonic de zgomotul karturilor şi de noxe

Pe lângă problema străzii neasfaltate, Amalia Petrov a spus că sunt „poluaţi” şi fonic de sunetul motoarelor de la un clun de karturi din vecinătate. Femeia spune că în fiecare zi de primăvară, vară, toamnă sunt nevoiţi să trăiască cu zgomotul şi noxele produse de karturi.

„În 2007 s-a deschis în vecinătatea cartierului un vlub de karturi, pe care onorata primărie a considerat de bun augur să autorizeze acest club de karturi situat îăntre un cartier de blocuri şi unul de case. Cum domnul viceprimar Şerdean poate să autorizeze un club de karturi cu program de la ora 08.00  până la 22.00, de luni până duminică, în condiţiile în care în primărie exist o plângere semnată de locuitorii din cartierul Meridian, de pe strada Livezii, din cartierul Ampoi I. Prezenţa lor acolo ridică mari probleme. Zgomotul ne deranjează şi când este o zi aglomerată la ei, inclusiv noxele. Un zgomot mai mare doar un aeroport ar putea să producă”, a mai spui Amalia Petrov.

În 2011 au făcut o nouă sesizare, legată de disconfortul fonic creat de clubul de karturi, iar reprezentanţii DSP Alba au fost în zonă cu un sonometru omologat. În urma testării a rezultat că nu este depăşit pragul maxim admis de decibeli, mai exact 50 de decibeli.

Cetăţenii din zonă vor să aducă aceste probleme în atenţia autorirăţii locale, pentru că „acolo credem noi că este rezolvarea, am fost ignoraţi atâta vreme. Încercăm şi alte variante”.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. dorina

  joi, 29.01.2015 at 20:59

  Va invitam si pe strada Grigore Antipa (zona Arex),la fel strada primariei,unde la fel ai nevoie de salupa.bine ca poate postasul unde sa ne lase la poarta somatiile cu taxe si impozite…Mare indiferenta din partea primariei…..

 2. Hheo

  vineri, 30.01.2015 at 08:21

  Domnul primar facea referire la cartierul Recea, stati linistiti ca primaria nu a investit un leu in infeastructura, ei doar au preluat-o la gata!

 3. lunetistul

  vineri, 30.01.2015 at 15:24

  Daca in centrul orasului, in spatele magazinului Unirea, unde este asfaltat, atunci cand ploua trebuie barca, pentru ca firma de destepti care-au asfaltat, au dat panta invers fata de unde se afla scurgerea, atunci ce sa mai vorbim de alte zone. Este mai nou asa o „durere” in cot fata de cetatean si confortul lui, incat nu sunt cuvinte. Dar impozitele daca nu le platesti, te calaresc „baietii” de te-apuca damblaua si-ti mai si blocheaza conturile. Oare cand va putea si populatia sa blocheze conturile edililor,pt delasare si impasivitate?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

AJOFM Alba: Peste 5.400 de persoane și-au găsit loc de muncă în 2020. Doar 6,4% dintre acestea au studii superioare

Publicat

ajofm alba sediu

În anul 2020, 5.449 de persoane au fost angajate prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba, din cele 15.558 înregistrate în evidențe (35%). Majoritatea sunt cu studii gimnaziale sau liceale.

Potrivit AJOFM, din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 decembrie 2020, 1997 au peste 45 de ani, 1628 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 1280 au între 25 și 35 de ani, iar 544 sunt tineri sub 25 de ani (dintre care 36 tineri NEET).

Cele mai multe persoane încadrate sunt de sex masculin (2961), numărul femeilor fiind de2488.

În funcţie de rezidenţă, 2643 persoane angajate în perioada de referință provin din mediul urban, iar 2806 persoane sunt din mediul rural.

Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, arată că cele mai multe persoane au studii gimnaziale (33,14%), profesionale (28,22%), liceale (32,42), 6,4% fiind cu studii universitare.

Din numărul total de persoane încadrate prin intermediul AJOFM Alba în anul 2020, 3905(71,66%) persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM.

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa, beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Toate măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă sunt detaliate pe site-ul www.anofm.ro în secțiunile „Persoane fizice”/ „Persoane juridice”

În anul 2020, 15.558 de persoane au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia: Al 3-lea Workshop Regional în cadrul proiectului S3UNICA, ”Specializare inteligentă pentru campusuri universitare”

Publicat

În data de 26.01.2021 a avut loc al 3-lea Workshop Regional al proiectului S3UNICA, organizat de Agenția Locală a Energiei Alba – ALEA în format online.

Evenimentul a fost destinat părților implicate în proiect și altor actori din domeniul eficienței energetice.

Workshop-ul a reprezentat un pas important în determinarea implicării active a acestora pentru atingerea scopului proiectului și anume îmbunătățirea politicilor regionale, implementarea eficienței energetice în clădirile din campusuri universitare și îmbunătățirea ecosistemelor regionale și interregionale legate de acest sector.

În România instrumentul de politică regională abordat prin proiect este Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru, principalul document de planificare și programare elaborat la nivel regional și asumat de către factorii de decizie din Regiunea de Dezvoltare Centru.

Pe perioada derulării evenimentului (la care au parte 15 reprezentanți), după diseminarea ultimelor noutăți privind derularea proiectului, au fost prezentate cazuri de bună practică legate de creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie (SRE) în campusurile universitare din Cluj Napoca, Brașov și Târgoviște, reprezentanții acestor universități subliniind importanța diversificării surselor de finanțare pe acest domeniu dar și a colaborării între universități. Un punct important al întâlnirii a fost și prezentarea noului cadru de planificare strategică la nivelul Regiunii de Dezvoltare Regională Centru detaliindu-se domeniile strategice ale Planului de Dezvoltare Regională Centru 2021-2027, principalul document de planificare și programare elaborat la nivel regional și asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru

Reprezentanții următoarelor instituții de învățământ superior: Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitătea ”Vasile Alecsandri” din Bacău și Universitatea ”Valahia” din Târgoviște au realizat o reală dezbatere privind soluțiile tehnice care sunt utilizate deja de către aceștia și pot fi replicate la nivel național și European.

Workshop-ul s-a bucurat și de prezența reprezentanților unor autorități publice și organizații regionale – ADR Centru, ADR Nord Est, Consiliul Județean Alba, Primăria Alba Iulia și Agenția pentru Managementul Energiei din Maramureș – care au provocat un schimb de informații privind aspecte legate de lucrări de eficiență energetică în clădirile publice, în special campusuri universitare, reprezentantul ADR Centru oferind câteva detalii despre prioritățile POR în perioada următoare de apel pentru finanțări.

Participanții au apreciat inițiativele din domeniu și au răspuns pozitiv oportunității de noi colaborări în cadrul proiectului S3UNICA abordând teme legate de sectorul eficienței energetice din clădirile campusurilor universitare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Alba: 80 de persoane sancționate în ultimele 24 de ore privind măsurile de prevenire COVID. Două nu au respectat carantina

Publicat

În județul Alba au fost sancționate 80 de persoane, în ultimele 24 de ore, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a efectelor pandemiei COVID. Alte două nu au respectat carantina. Au fost legitimate, în total 2.029 de persoane.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au continuat, în sistem integrat, acțiunile de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în scopul prevenirii răspândirii virusului Covid-19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat, 215 polițiști și polițiști locali, alături de jandarmi, lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 50 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 82 de mijloace de transport, din care 42 de mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.029 de persoane. De asemenea, au fost verificate 58 de obiective de interes precum restaurante, fastfood-uri,  hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 80 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, una care nu a respectat restricțiile de deplasare și două persoane care nu au respectat măsurile privind carantinarea.

Cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare, organizată la Blaj, au fost legitimate 183 de persoane, au fost verificate 128 de autovehicule și au fost aplicate 8 sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de protecție sanitară.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Noi activități de curățenie pe raza municipiului Sebeș, derulate de Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (P)

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a derulat în ultima perioadă noi activități de curățenie pe raza municipiului Sebeș.

Potrivit reprezentanților administrației locale, la acestea au participat angajații din compartimentele responsabile cu zonele verzi și întreținere și reparații.

În principal, activitățile au vizat răzuirea carosabilului la bordură, pe toate străzile din municipiu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate