Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: O trupă completă de 12 războinici daci se vor lupta cu legionarii romani la Alba Iulia. Trupa va fi prezentată în toamnă

Publicat

YouTube video

Garda Romană de la Apulum va avea o oponență serioasă din acest an, când va apărea o trupă completă de războinici daci. Alcătuirea trupei este posibilă după ce Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a câștigat proiectul „Ținutele Istoriei III – Războinicii daci”, cu cel mai mare punctaj, în prima sesiune de finanțare la AFCN. Astfel, de astăzi a fost lansat apelul către voluntarii care vor dori să fie parte a trupei de războinici daci.

Proiectul a fost prezentat miercuri, într-o conferință de presă la Sala Unirii, de către echipa proiectului, alături de directorul muzeului, Gabriel Rustoiu și președintele Consiliului Județean Alba.

Trupa va fi compusă din 12 soldați și va conșine arcași, căpetenie, mare preot, înarmați cu săbii curbe, sulițe și tot echipamentul, așa cum era cel al dacilor adevărați.

„Am câștigat o sumă de 43.403 lei. În afară de această sumă, avem cofinanțare de la Consiliul Județean Alba, de 10%, aproximativ 5.000 lei, Muzeul Național al Unirii va participa de asemenea, cu 10% din sumă”, a explicat coordonatorul proiectului, dr. George Bounegru.

Acesta a mai precizat că proiectul presupune mai multe activități: lecții pentru copii, realizate de dr. Radu Ota, selecția candidaților, achiziția costumelor, antrenamente etc.

Trupa de daci va fi lansată în octombrie, însă până atunci dacii vor mai participa la evenimente și festivaluri, pe măsură ce trupa se va compune.

La prezentarea trupei de daci a fost prezent și unul dintre cei mai experimentați voluntari, Cătălin Borangic, cunoscut ca Dada Mamusa. Acesta a continuat apelul istoricilor, către „bărbații între 16 și 60 de ani care doresc să își ardă neuroni în plus peste program, să se prezinte la înrolare”. Acesta a anunțat că, în viitor, își propune înființarea unui atelier de fierărie la Alba Iulia, în care să fie fabricate arme și piese de echipament pentru războinici.

Criteriile de selecție a voluntarilor pentru trupa de daci sunt atât fizice cât și intelectuale. Războinicii vor fi supuși unui test de cultură generală, necesar pentru a putea răspunde la întrebările publicului. Cei care doresc să se prezinte la selecție, sunt rugați să se adeseze lui Tudor Roșu sau oricărui membru al echipei de proiect.

De asemenea, Garda Romană de la Apulum va fi completată cu un cornicer, responsabil cu lansarea semnalelor sonore în luptă. Acest lucru este posibil cu susținerea clubului Rotary Civitas Solis.

Proiectul „Ținutele istoriei III – Războinici daci” a concurat cu alte 81 de proiecte, plasându-se pe locul I, cu 91 de punte din 100.

Echipa proiectului este formată din dr. George Bounegru (coordonator de proiect), dr. Ilie Lascu, dr. Anca Timofan, dr. Liviu Zgârciu, dr. Tudor Roșu și dr. Radu Ota.

„Proiectul se vrea un pas înainte în ceea ce a devenit aproape un program al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, acela de a veni în fața publicului cu noi momente de promovare a patrimoniului cultural prin activități muzeale de reenactment. Proiectul este solicitat de publicul albaiulian, cât și de toți cei care au văzut Garda Romană. Pe când un grup de daci? a fost întrebarea cel mai des auzită. Necesitatea războinicilor daci este sugerată și de către patrmoniul dacic deosebit care se află pe raza județului Alba”, se precizează în descrierea proiectului.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax