Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Platformă de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd realizată în Sântimbru. Proiect al Ministerului Mediului privind poluarea cu nutrienți


Publicat

IMG_5005Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat la Alba Iulia conferința ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, având ca temă reducerea poluării apelor și solului cu nutrienți proveniți din surse agricole. În județul Alba, în cadrul proiectului a fost construită o platformă de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere în valoare de 1.180.000 lei, în localitatea Sântimbru.

La evenimentul de miercuri au participat prefectul Gheorghe Feneșer, director Direcției de Sănătate Publică Alba, Horea Timiș, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Alba, Mihaela Mih-Dehelean, Manuela Udroiu de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, primarul din Sîntimbru, Ioan Iancu Popa și directorul SGA Covasna, Ioan Ilaș.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează în cadrul proiectului ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” o amplă campanie de conștientizare pe plan național, având ca scop îmbunătățirea practicilor în ceea ce privește gestionarea gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere, precum și combaterea poluării cu nutrienți a apelor și solului și crearea premizelor pentru o agricultură durabilă.

Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți are ca obiectiv acordarea de sprijin Guvernului României pentru implementarea Directivei Nitrați a Uniunii Europene. Acest sprijin se acordă prin implementarea a trei componente. Prima componentă se referă la investiții, construcția de platforme pentru depozitarea gunoiului de grajd, pentru achiziționarea de echipamente pentru managementul eficient al gunoiului de grajd, construcția de canalizări/stații de epurare la scară mică și construcția de instalații pilot pentru producerea biogazului. Cea de-a doua componentă se referă organizarea de training-uri și cursuri de pregătire pentru întărirea capacității instituționale a autorităților centrale, locale și regionale care se ocupă de implementarea și monitorizarea Directivei Nitrați. A treia componentă se referă la organizarea unei campanii de informare și conștientizare a publicului, începând de la nivel național până la nivel local, a declarat Manuela Udroiu, specialist achiziții Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Vrem să facem niște lucrări de întreținere a albiilor care trebuie făcute acum. Avem localități, vă dau exemplu comuna Câlnic, unde există un pârâu, iar pe cursul acestui pârâu aproximativ 80 de gospodării. În acestea avem peste 70 de bovine, porcine fără număr și bineînțeles că dejecțiile, inevitabil, toate merg spre pârâul respectiv. Undeva la 3 kilometri în aval avem o fermă piscicolă. Cei de la fermă, nu știau de ce în fiecare an tone de pește se întorceau cu burta în sus și au cam uitat să înoate. Eu cred că trebuie rezolvată de urgență această problemă”, a declarat prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer.

Mi-aș dori ca atât Agenția de Protecția Mediulu cât și Garda de Mediu să aibă o activitate umpic mai susținută și aici mă refer la acțiunile de control, nu neaparat în a veni cu amenzi. Consider că activitatea de prevenție, în acest moment, este esențială, a mai precizat Gheorghe Feneșer.

În județul Alba, în localitatea Sântimbru a fost construită o platformă de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere. Recepția lucrărilor a avut loc în data de 21 ianuarie. Anul trecut au fost livrate utilajele necesare operării platformei, respectiv un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat gunoi și o vidanjă. Valoarea investiției a fost de 1.180.000 lei.

Regiunea de  Centru a României a beneficiat în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”   de investiții   de peste 18.000.000 lei  pentru  localitățile Sîntimbru (județul Alba), Crăiești și Gornești (județul Mureș),  Odorheiu Secuiesc (județul Harghita), Dumbrăvița, Prejmer, Hălchiu și Șercaia (județul Brașov), Ozun și Cernat (județul Covasna).

Problematica nutrienților în România are o anumită vechime din punct de vedere al studiilor făcute de cei de la agricultură, cei de la ape și de la gospodăria comunală. Ce se poate spune că dacă în anii 90 erau concentrații destul de mari, atât în sol, atât în ape, la sursă și pe sistemul de alimentare cu apă/canalizare, fapt care a și generat acest tip de proiecte de control al poluării cu nutrienți, astăzi în 2014-2015 putem să spunem că s-a schimbat puțin situația. Directiva UE care a impus o atenție deosebită de a avea preocupări pe linia reducerii poluării și impactului acestor poluanți. În România au fost demarate acțiuni de monitorizare și putem spune astăzi că există o tendință de scădere a concentrației de nutrienți în sol. Sigură ca anumite cauze problema care încă mai dăinuie este folosirea gunoiului de grajd și folosirea și gestiunea neadecvată a gospodăriei din sate și comune.

Gunoiul de grajd ridică probleme pentru că nu avem încă niște platforme care să asigure colectarea, depozitarea lor, în regim de control, de a nu se scurge în sol, de a nu polua solul, subsol și apele freatice. În gospodărie încă nu am reușit să schimbăm mentalitatea românilor din mediul rural, în care latrina este nu prea departe de fântână, în care gunoiul de grajd este depozitat nu într-un sistem care să protejeze pământul sau apa.

În diferite zone ale țării căutăm să conștientizăm, să sensibilizăm, să informăm factori de decizie, experți ai instituțiilor descentralizate de mediu, ape, sol, agricultură, sănătate publică, astfel încât aceste informații să fie transmise în teritoriile pe care le gestionează, la primari, la factorii de decizie din mediul rural. Avem 9 milioane de români în mediul rural și apa din fântână poate să le afecteze sănătatea, a declarat prof. Vladimir Rojanschi, Universitatea Ecologică București.

Pericolele infestării apelor cu nutrienți

Nitraţii și nitriții sunt substanțe folosite preponderent în agricultură, pentru fertilizarea solurilor. Depozitate necorespunzător, acestea ajung în pânza freatică și, de aici, în apa din fântânile comunale. Consumul de apă infestată cu aceste substanțe  reprezintă o amenințare extrem de gravă la adresa sănătății: scade rezistenţa generală a organismului și, în cazurile cele mai grave, poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.

Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.

Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă: PRO ROMÂNIA susține redeschiderea HORECA și a afacerilor românești

Publicat

Micile afaceri din județul Alba trebuie să fie sprijinite urgent! În săptămâna 21 septembrie-4 octombrie, Institutului Național de Sănătate Publică a publicat o analiză a îmbolnăvirilor COVID: în sectorul HORECA a fost 1 focar cu 5 îmbolnăviri. În comparație, au fost 49 de focare în rândul centrelor de îngrijire bătrâni cu peste 1200 de noi cazuri confirmate sau alte 28 de focare în instituții publice cu peste 180 de îmbolnăviri.

Soluția Guvernului PNL: ÎNCHIDEREA HORECA! Guvernarea după ureche ne-a adus aici: peste 4.000 de îmbolnăviri/zi; nesiguranța locului de muncă; o CRIZĂ fără precedent!

În programul anticriză al PRO România susținem deschiderea tuturor afacerilor, cu măsuri de protecție, cu testare permanentă a celor care lucrează acolo. Soluția închiderii este o excepție, nu o regulă!

Singura salvare este să votăm corect de data aceasta! Votează PRO

Ioan Lazăr,

candidat Camera Deputaților PRO ROMÂNIA

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC GCS: TOP incidența pe județe a cazurilor COVID. Alba trece pe locul 2, după Cluj. Date oficiale din 27 octombrie

Publicat

Grupul de Comunicare Strategică a transmis marți, 27 octombrie, situația incidenței cazurilor COVID pe județe, actualizată.

Județele cu incidență de peste 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile sunt:

 

Alba – 3,66 (anterior 3,75)

Cluj –  3,7 (anterior 3,51)

Harghita – 3,22 (anterior 3,33)

Sălaj – 3,24 (anterior 3,16)

Timiș – 3,16 (anterior 3,02).

București are incidența de 3,18 (anterior 3,51).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

4.724 cazuri COVID confirmate în România în ultimele 24 de ore. 104 decese, record negativ. Date oficiale, 27 octombrie, pe țară

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în România a ajuns la 217.216, potrivit datelor transmise marți, 27 octombrie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 4.724 infectări noi.

Vezi și ALBA: 64 cazuri COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Grupul de Comunicare Strategică: ”155.630 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.724 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.084 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 6.574 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

104 decese

În intervalul 26.10.2020 (10:00) – 27.10.2020 (10:00) au fost raportate 104 decese (56 bărbați și 48 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 25 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 34 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 30 decese la categoria de peste 80 de ani.

100 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.758. Dintre acestea, 824 sunt internate la ATI.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Patru decese cauzate de COVID-19 în Alba. Două femei și doi bărbați au pierdut lupta cu virusul

Publicat

Au fost raportate alte patru decese cauzate de COVID-19 în județul Alba. Este vorba despre două femei și doi bărbați care au fost răpuși de virus. În total de la începutul pandemiei, în județul Alba, s-au înregistrat 129 de decese cauzate de coronavirus. 

Femeie, 50 de ani din Blaj, internată în spital pe 23 octombrie, confirmată cu coronavirus pe 24 și transferată pe secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Alba în data de 25 octombrie, zi în care a și decedat: stop cardiorespirator, bronhopneumonie cu coronavirus, insuficiență respiratorie acută. Avea mai multe afecțiuni.

Bărbat, 77 de ani din Cugir, internat pe 18 octombrie, confirmat cu COVID-19 pe 19 octombrie, a decedat pe 26 octombrie: stop cardiac, insuficiență respiratorie acută, infecție coronavirală.  Avea multiple afecțiuni.

Bărbat, 70 de ani din Sebeș, confirmat cu COVID-19 și internat pe 19 octombrie la Aiud. Decedat pe 26 octombrie: stop cardiorespirator, pneumonie bilaterală,  insuficiență respiratorie. Avea comorbidități.

Femeie, 60 de ani, Gârda de Sus, confirmată cu coronavirus pe 13 octombrie, decedată pe 26 octombrie: stop cardiorespirator, insuficiență respiratorie severhă, bronhopneumonie, insuficiență multiplă de organe. Avea diabet zaharat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate