Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Poetul Grigore Vieru, omagiat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. Moment solemn, în amintirea acestuia

Publicat

YouTube video

DSC_0098 Pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia a fost organzat, vineri, un eveniment în memoria poetului român de origine basarabeană Grigore Vieru. Reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene, dar şi scriitori s-au reunit pentru a marca  80 de ani de la nașterea poetului.

Au fost depuse flori şi coroane la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, care ar fi împlinit în 14 februarie 80 de ani şi care atât de cu drag spunea: „Din Basarabia vă scriu,/ Dulci fraţi de dincolo de Prut./ Vă scriu cum pot şi prea târziu,/ Mi-e dor de voi si vă sărut”.

Grigore Vieru (14 februarie 1935 – 18 ianuarie 2009) este un poet român din Republica Moldova și membru corespondent al Academiei Române.

A debutat editorial în studenție cu un volum de versuri pentru copii, „Alarma”. În anul 1974, a fost invitat să intre în Uniunea Scriitorilor din România, de către președintele Zaharia Stancu, iar în 1988, primește cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii, Diploma de Onoare Andersen.

Implicat în Mișcarea de Eliberare Națională a Românilor din Basarabia, Grigore Vieru este unul dintre inițiatorii Frontului Popular și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. A participat la sesiuni ale Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină.

A decedat în urma unui grav accident de circulație, la Spitalul de Urgență din Chișinău. Post mortem, Grigore Vieru a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de mare cruce.

foto-video: Daniel Bloss

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. responsabil

    sâmbătă, 14.02.2015 at 16:21

    Marea ,,doamna”Pop….Stan….. a culturii judetului alba…care prin masuri abuzive a redus salariile angajatilor…….
    Nu a vb nimeni de procesele si sumele restituite de anjati….???!!!!!
    Stie presedintele Dumitrel de …,,micile abuzuri”….??!!! Ce voteaza consilierii judeteni?? Ce fac cei indreptatiti….???!!! Sunt bani pentru toti cei care au …pensiii…salarii….indemnizatii …etc..SA SE PROMOVEZE PERSONAL , PE BANII LOR , NU PE BANII AMARATILOR DIN ANUMITE DECONCENTRATE…..???!!!
    TREZITI-VA ALBAIULIENI!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax