Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „Pomeana copiilor” la Presaca Ampoiului. Tradiţii unice, în a doua zi de Paşti, în judeţul Alba

YouTube video

Publicat

Un eveniment devenit tradiţie, se desfăşoară astăzi la Presaca Ampoiului, comuna Meteş. A XIII-a ediţie de „Tradiții presecane” reuneşte oameni de toate vârstele, care sărbătoresc original a doua zi de Paşte.

La biserica din sat, după terminarea Liturghiei, a avut loc „Pomeana Copiilor”, un obicei unic în țară. Se pun colăcei pe două rânduri, femeile din sat aduc ouă roșii, colorate sau pictate şi le aşează pe fiecare colăcel. Apoi cei prezenți au putut participa la un concurs de ouă, cu premii acordate de un juriu.

„Copiii din sat se pun în genunchi în faţa fiecărui colăcel cu oul pus pe el, la capătul acestor rânduri aflându-se o masă cu colaci şi vin făcându-se o slujbă de sfinţire a acestor ouă şi colăcei de către preotul bisericii. La final, fiecare copil îşi va lua colăcelul cu ou” au precizat organizatorii.

După-amiază de la ora 16.00, Primăria comunei Meteș organizează un spectacol folcloric. Pe scena Căminului Cultural din Presaca Ampoiului vor fi prezenți interpreții de muzica populară: Dina Vararean, Floricia Moga, Claudia şi Viorel Ştef.

„La Presaca Ampoiului este o sărbatoare devenită tradiție, de o însemnătate specială atât pentru presecani cât și pentru noi ca și administrație. În fiecare an încercăm să păstrăm tradițiile comunei, deoarece acestea sunt identitatea noastră culturală”, a declarat primarul comunei Meteș, Dan Cosmin Opruța.

VEZI:  URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate