Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Portretul lui Horea, un tablou realizat în secolul XVIII, este exponatul lunii februarie la Muzeul Unirii

Publicat

YouTube video

În luna februarie, „luna dedicată lui Horea, Cloșca și Crișan”, Muzeul Unirii din Alba Iulia prezintă un portret al lui Horea, datat din secolul al XVIII-lea. Artefactul a fost vernisat marți, 5 februarie, de către Gabriela Mircea, cercetător la Muzeul Național al Unirii.

Tabloul, din secolul al XVIII-lea este o piesă deosebită din colecția Muzeului, mai ales că datarea a fost atestată la Viena și București. „Este minunat că se întoarce fața lui Horea în zona originară după ce 160 de ani a stat în colecția unui nobil austriac din Graz. În 1943, a ajuns într-un anticariat important din Viena, de unde l-a cumpărat inginerul George Minescu”, a explicat Gabriela Mircea.

Artistul care i-a făcut portretul lui Horea este necunoscut. „Chipurile conducătorilor au fost reprezentate mai ales în gravură, așa că acest tablou, în ulei pe pânză, a fost inspirat probabil de gravurile lui Iakob Adam. Autorul este necunoscut. În general în secolul XVIII nu exista semnătura de autor pe tablouri”, a adăugat Gabriela Mircea.

Conducătorii Răscoalei de țărani de la 1784-1785, apreciați în Europa

„La vremea respectivă, tablourile erau confecționate și pentru că exista și o atitudine favorabilă față de Răscoala țăranilor de la 1784-1785, doar nobilimea o incrimina însă spiritele progresiste ale Europei erau alături de răsculații români și Horea, Cloșca și Crișan au intrat în acest cerc al personalităților universale”, a precizat cercetătoarea.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax