Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Povestea neștiută a monumentului Lossenau de la Alba Iulia. Împăratul Franz Iosef i-a pus piatra de temelie

Publicat

Mulți dintre turiștii care trec prin Alba Iulia, dar și dintre localnici trec pe lângă el fără să știe ce este și de unde a apărut. Povestea monumentului Lossenau începe în 11 februarie 1849, când la Simeria armata revoluționară maghiară a înfruntat trupele austriece conduse de Ludwig Losy von Losenau. În urma bătăliei, comandantul austriac a fost grav rănit și a murit câteva zile mai târziu.

Deşi astăzi se ştiu foarte puţine date biografice despre colonelul austriac, moartea sa a făcut ca Alba Iulia să mai aibă încă un monument. Inițiativa ridicării monumentului a aparținut ofiţerilor armatei habsburgice din garnizoana Alba Iulia. Piatra de temelie s-a pus în 1852, în prezența împăratului Franz Iosif.

Emperor Franz Josef of Austria, in uniform, undated. Credit: Library of Congress

Amplasată în Piața Cetății, opera are forma unui turnuleț piramidal, împodobit cu elemente neogotice. Anul bătăliei în care a fost rănit colonelul Lossenau, 1849, este consemnat pe partea din faţă a monumentului, în zona mediană.

YouTube video

Pe fiecare dintre cele patru fețe ale monumentului există câte o placă metalică pe care sunt inscripționate informații în limba germană referitoare la colonelul Lossenau, la sacrificiul altor ofițeri austrieci și la împăratul Franz Iosif.

Nișele de pe fiecare latură a monumentului au forma unor ferestre gotice. Cele de pe laturile estică și vestică poartă statuete simbolice.

Monumentul Lossenau a fost restaurat recent, odată cu realizarea lucrărilor de punere în valoare a Cetăţii Alba Carolina.

Sursă: albaiuliaqr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax