Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Premieră în România. O dronă medicală a fost testată cu succes la Oradea. A zburat între două clădiri ale spitalului

Publicat

La Oradea a fost testată sâmbătă dimineața cu succes o dronă medicală, care a parcurs o distanță de 6 kilometri între două clădiri principale ale Spitalului Clinic Județean de Urgență în 8 minute. Demonstrația live a avut loc în cadrul unui proiect-pilot unic în România, „Drone medicale”. Aparatul de zbor a decolat de pe heliportul unității spitalicești din strada Gh. Doja și a aterizat pe clădirea de pe strada Corneliu Coposu. Traseul de sâmbătă a fost aprobat în prealabil de către Aeronautică Civilă Română.

Potrivit reprezentanților Primăriei, modelul de dronă folosit este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg și cu o încărcătură tehnică de 3 kg. Ea are mai multe motoare, este concepută pentru distanțe scurte în zone urbane și zboară cu o viteză de 40 km/h.

Condițiile meteo, principala provocare în timpul testelor

Fost pilot militar de F18 și drone militare, cu experiență inclusiv în teatrele de operațiuni din Afganistan, Rory Houston, care este și cofondatorul și directorul general al companiei australiene Skyy Network, partenerul logistic care se ocupă de acest proiect pilot, a vorbit despre provocările din timpul testărilor.

„Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deși ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătățit. Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuși, drona a fost construită astfel încât să zboară în ciuda vântului puternic. Are o parașută, precum și zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgență, dacă consideră că nu mai poate să-și continue zborul”, a explicat Houston.

Proiectul, ai cărui beneficiari sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea (cu toate locațiile sale) și municipiul Oradea, își dorește să eficientizeze costurile în ceea ce privește serviciile medicale oferite, dar și să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spații urbane aglomerate și pe distanțe medii prin intermediul dronelor.

„Mă bucur că am ajuns în acest punct și sunt convins că Oradea va inspira și alte spitale din România să rezolve problema transportului și a analizelor făcute rapid. Gândiți-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare și noaptea, apoi personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcționare sunt mult reduse față de mașini care trebuie să facă tot felul de tururi în permanență”, a spus managerul Gh. Carp.

Primăria Oradea: „Am putea să accesăm finanțări europene pentru aeronava în sine și pentru training-ul personalului”

City-managerul Mihai Jurca a explicat ce urmează după această demonstrație.

„De acum încolo începem să analizăm datele și să planificăm ceea ce va deveni o operațiune de zi cu zi, respectiv operarea în condiții normale, în fiecare zi. Vedem care sunt rezultatele testului, care sunt datele, ce costuri vom avea, pentru că în funcție de tipul de aeronavă, frecvența zborurilor, vom putea calcula ce costuri presupune. Ne uităm și spre finanțări europene, pentru că, cel mai probabil am putea să accesăm astfel de finanțări pentru aeronava în sine și pentru training-ul personalului, pe care noi oricum îl avem aici datorită heliportului”, a spus acesta.

Drona folosită în cadrul acestor demonstrații este doar una de testare, iar în funcție de necesitățile proiectului se va alege modelul cel mai potrivit ca viteză, capacitate de transport, plus alte detalii tehnice.

„Această dronă are nevoie de doi piloți, aceasta este reglementarea pe care Autoritatea Aeronautică a acceptat-o și a avizat-o, dar există un soft de management al spațiului aerian de joasă înălțime la care lucrează compania Skyy Network și în momentul în care acela va fi avizat și operațional, asta înseamnă câțiva ani, vom putea avea operațiuni doar din laptop, dronele vor zbura autonom, însă asta necesită timp și multe scenarii pe care trebuie să le testăm”, a mai precizat Jurca.

Dacă se va concretiza, soluția dronelor medicale nu va viza doar municipiul Oradea. Cele patru spitale orășenești din Bihor: Marghita, Aleșd, Salonta și Beiuș, vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în locațiile proprii, iar acest lucru va însemna eficientizarea actului medical și economii.

sursa: Primăria Oradea

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax