Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO |PREZIDENŢIALE 2014: Cum au VOTAT Hava, Dîrzu, Dumitrel, Atanasiu și alți lideri politici din Alba. DECLARAȚII de la secțiile de votare


Publicat

IMG_4472Peste 300.000 de cetăţeni cu drept de vot din judeţul Alba sunt chemaţi la urne, duminică, 2 noiembrie, pentru a alege preşedintele ţării. Printre cei care şi-au exprimat dreptul de vot sunt şi reprezentanţii administraţiilor locale şi judeţeană şi politicienii din Alba.

Alba24 vă prezintă declaraţiile acestora  din postura de simplu cetăţean cu drept de vot şi aşteptările lor în urma acestui scrutin.

De la primele ore ale dimineţii politicienii din Alba au intrat în secţiile de votare, ca să pună ştampila pe cel care cred ei că merită să fie conducătorul ţării. Primul care a spart „gheaţa” a fost preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, care la ora 8.00 a ajuns la secţia de vot.

Ion Dumitrel: ”Am votat altceva decât am avut până acuma ca ofertă din partea partidelor și independenților”

ion dumitrel,  votPreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel şi prim vice-preşedinte PDL Alba (ACL) a fost primul politician care şi-a exprimat dreptul la vot duminică, 2 noiembrie, la alegerile prezidenţiale. A venit să voteze de la ora 8.00, la secţia nr. 22 de la Şcoala “Mihai Eminescu” din Alba Iulia, alături de soţie.

”Am votat altceva decât am avut până acuma ca ofertă din partea partidelor și independenților. Altceva în sensul că va trebui totuși să avem o schimbare de mentalitate a clasei politice și de ce nu, a comportamentului nostru al alegătorilor. Va trebui de astăzi înainte să alegem oameni care au făcut ceva pentru comunitățile pe care le-au reprezentat, sunt oameni care vin cu altă cultură politică, sunt oameni care își respectă cuvântul dat, sunt oameni de cuvânt care merg pe respectarea oamenilor și a alegătorilor.

Până acum am avut mai multe feluri de președinți și aș dori ca modelul clasic tradițional să nu mai existe și să avem și noi un model european, în sensul cel mai hotărât posibil în a-și respecta cuvântul și promisiunile făcute.”

Referindu-se la faptul că a ales să meargă la vot de la primele ore ale dimineţii de duminică, Dumitrel a spus: ”Acesta e programul meu, și la servici merg de dimineață, cu o oră înainte de ora 8 și la vot respect ora fix programată pentru că trebuie să fim oameni de cuvânt față de noi înșine atunci când ne planificăm un lucru, să-l facem așa cum ni l-am propus. De asemenea, să fim prezenți la orice întâlnire la ora fix planificată, la fel, programele noastre, si mă refer la persoanele publice trebuie să se respecte așa cum au fost promise, iar noi alegătorii să fim cu atenție față de oamenii care respectă cuvântul dat.”

Dumitrel susţine că spune că, din acest an, numele preşedintelui nu se mai termină în ”escu”

”Sperăm ca numele președintelui să reprezinte cu adevărat cultura tradițională ardeleană și să schimbăm stilul de a face politică a românilor, cu o influență puternică ardeleană, pentru că aici cuvintele date sunt respectate”, a spus Dumitrel.

Preşedintele CJ Alba s-a arătat foarte optimist: „Am umblat zi de zi în campanie electorală în această lună. Voi fi în continuare și pentru turul doi. Mă bucură foarte mult deschiderea oamenilor tineri, deștepți, bine pregătiți, care pot să ne influențeze pe noi ceilalți. Să vină la vot, și mă refer în primul rând la tineri tineri, pentru că pot să își aleagă un altfel de a face politică, au posibilitatea să își aleagă idealul acela ”vrem o țară ca afară”.”

ioan dirzu, votIoan Dîrzu: „Viitorul preşedinte al României va face dreptate până la capăt”

La ora 9.00, la secţia 1 de vot, respectiv la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia, a ajuns şi liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, însoţit de soţia lui. Acesta a intrat în secţia de vot optimist şi a declarat după ce a pus ştampila de vot pe buletin că „ am venit cu convingerea că viitorul preşedinte al României va face dreptate până la capăt, ne va face pe toţi uniţi într-o Românie frumoasă”.

Întrebat la ce rezultate se aşteaptă, preşedintele PSD Alba a declarat: „Noi ne aşteptăm să câştigăm, inclusiv în judeţul Alba şi ca Victor Ponta să fie viitorul preşedinte al României”.

Alexandru Pereş: „Am votat ceea ce a trebuit să voteze majoritatea românilor”

alexandru peres, vot prezidentialeÎn jurul orei 9.00 şi senatorul PDL Alba, Alexandru Pereş a fost prezent la secţia de vot nr. 30, la Liceul Sportiv din Alba Iulia, împreună cu soţia lui. Cu un gând optimist, Pereş a declarat „am votat cu mâna dreaptă, pentru o Românie normală, acum după 10 de ani de preşedenţialui lui Traian Băsescu. Să intrăm într-o României europeană şi nu asiatică.

Am votat ceea ce a trebuit să voteze majoritatea românilor”.

Senatorul PDL Alba a mai spus că se aşteaptă la rezultate bune, „să ne calificăm, în turul doi şi în 16 noiembrie când toate opţiunile românilor vor fi pe unul dintre candidaţi, să câştigăm o Românie europeană normală”.

Mircea Hava: „Mm votat foarte mult pentru <frei> (frei, ger. – libertate) şi nu pentru <davai>”

mircea hava, votLa ora 10.30, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava împreună cu soţia s-au prezentat la secţia de vot nr. 22, la Şcoala „Mihai Eminescu”, pentru a-şi exprima dreptul la vot. La ieşirea din secţie, Hava a declarat că „ am votat pentru voi, pentru noi toţi, pentru copiii mei, pentu copiii voştri, pentru Alba Iulia, pentru toată România. Vă spun sincer am votat foarte mult pentru <frei> (frei, ger. – libertate) şi nu pentru <davai>.

Am votat aşa cum trebuie. Am dat buletinul, mi s-a dat un buletin de vot şi o ştampilă, m-am dus înăuntru, am votat. L-am împachetat şi l-am pus acolo, ăsta este modul de a vota. Modul de a vota nu poate fi nici nemţeşte, nici ruseşte, nici româneşte”.

Primarul a mai declarat că de dimineaţă s-a gândit „să iasă candidatul pe care îl susţin. M-am gândit la să avem succesul pentru care am muncit şi pe care îl merităm”.

florin roman, votFlorin Roman: „Am votat astăzi în primul rând cu gândul la tineri, la generația care vine din spate”

La ora 9.00, la secția de vot 43, la Căminul pentru persoane vârstnice din zona Schit, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman s-a prezentat singur, pentru a-și exprima dreptul la vot. Acesta a intrat în secția de votare foarte optimist și a declarat după că „am votat astăzi în primul rând cu gândul la tineri, la generația care vine din spate. Este, cred că, foarte, foarte important ca la aceste alegeri tinerii să-și hotărască soarta, să-i convingă pe pe bunicii lor că vor o țară ca afară, că vor o țară a lucrului bine făcut, că vor o țară cu oameni normal, fără scandal și fără circ. Vor o țară în care să aibă propria lor șansă la un loc de muncă și să nu mai fie obligați să plece în altă parte.

Astăzi am ales cota unică în detrimentul cotei progresive, am ales vestul și nu estul, am ales pentru o țară în care să ne simțim cu toții reprezentați de normalitate și de lucru bine făcut”.

Întrebat ce așteptări are de la această zi, vicepreședintele Consiliului Județean Florin Roman a declarat că ”așteptările sunt ca lumea să iasă la vot, sunt convins că aici la noi în zona ardealului vom da primul președinte ardelean al României”.

teodor atanasiu, votTeodor Atanasiu: „Am votat cu speranța că după 10 ani de dezbinare, n-o să urmeze tot zece ani de ură și de răzbunare”

La ora 10.00, și senatorul PNL Alba, Teodor Atanasiu s-a prezentat la secția de vot nr. 14, la Grădiniţa cu program prelungit nr.9, împreună cu soția, pentru a-și exercita dreptul a vota. La ieșirea din secție, Atanasiu a declarat că „în primul rând am venit cu speranța că vom avea în sfârșit o Românie normală, am votat cu speranța că după 10 ani de dezbinare, n-o să urmeze tot zece ani de ură și de răzbunare, ci 10 ani de dezvoltare a acestei țări, deci am venit cu mare încredere să votez pentru România Occidentală”.

De asemenea, a mai precizat că deja sunt luate măsuri de precauție pentru orice tentativă de fraudă: ”Sper ca românii să aleagă președintele și nu calculatorul, sper ca românii să aleagă un președinte normal, un președinte care să facă România o adevărată țară europeană.

Eu sunt convins că oamenii vor fi mobilizați, cred că au înțeles după 25 de ani că au obținut două drepturi fundamentale, cel de a zice și cel de a vota. Suntem pregătiți și cu numărătoare paralelă, suntem pregătiți și cu un exit poll, suntem pregătiți dacă va fi o fraudă să o demascăm. M-am uitat aseară pe posturile de televiziune și am văzut că existau semnale în acest sens”.

dan simedru, votDan Simedru: „Am votat pentru a fi o țară cu mai multe fapte și nu vorbe”

Și deputatul PNL Alba, Dan Corolian Simedru s-a prezentat în jurul orei 10.30, la secția de vot nr. 43, la Căminul pentru persoane vârstnice cu dorința de a-și exprima dreptul la vot. Acesta s-a arătat optimist în ceea ce privește rezultatele zilei de astăzi și a spus că ”este o zi frumoasă, cu soare și sunt convins că soarele va răsări pentru români”.

În ceea ce privește modul în care a votat, ”am votat pentru responsabilitate, pentru o Românie în care lucrurile se fac bine și nu de mântuială cu seriozitate şi nu cu vorbe goale. Am votat pentru respect nu pentru aroganţă, pentru responsabilitate şi nu pentru minciună.

Am votat pentru a fi o țară cu mai multe fapte și nu vorbe. Am votat pentru o Românie normală şi puternică”.

Alin Cucui, vot

Alin Cucui: „70% dintre voturi, pe colegiul Blaj-Sebeș, vor fi pentru România lucrului bine făcut”

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Alin Cucui, s-a prezentat la secția de vot de la Roșia de Secaș, la ora 12.00, pentru a-și exercita și el dreptul la vot.

Acesta a spus că ”am votat pentru viitorul copiilor noștri, pentru România lucrului bine făcut, pentru a avea locuri de muncă în țară și pentru a-i aduce înapoi pe românii din străinătate”.

S-a arătat foarte optimist în ceea ce privește rezultatele de astăzi  și este convins că ”70% dintre voturi, pe colegiul Blaj-Sebeș vor fi pentru România lucrului bine făcut”.

Clement Negruţ: „Toți promit că o să o ducem mai bine în ţara noastră, dar eu cred că se și poate realiza”

clement negrut, vot

Deputatul PMP Alba, Clement Negruț s-a prezentat ca de obicei, la ora 9.00, la secția de vot din Ciugud pentru a-și exprima părerea. La ieșirea din secție, acesta a declarat că ”într-adevăr, e un moment important pentru țara noastră, e un moment de răscurce, aș putea spune, ținând cont de ceea ce se întâmplă în jurul granițelor noastre. Am votat pentru o Românie frumoasă, am votat pentru o Românie ca să rămână pe traictoria europeană, să rămână înscrisă în relațiile cu Regiunea Nord-Atlantică.

Am votat pentru noi toți, să o ducem mai bine în țara noastră. Toți promit lucrul ăsta, dar eu cred că se și poate realiza”.

Adrian Teban la votAdrian Teban: „Am votat pentru o Românie mai bună, o Românie a normalităţii”

Primarul orașului Cugir și-a exprimat votul pentru alegerea președintelui României la ora 10.30. Alături de soția lui, Adrian Teban a ajuns la secția de votare nr.2 amplasată în incinta Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir.

După introducerea buletinului de vot în urnă, acesta le-a urat celor din secție să aibă parte de o zi ușoară, lipsită de incidente nedorite.

Primarul oraşului Cugir a declarat la ieșirea de la urne că a votat pentru o țară mai bună în care să domnine normalitatea, dar și cu gândul la cei care s-au jerfit în timpul revoluției din anul 1989 pentru libertate: „Am votat astăzi pentru o Românie mai bună, o Românie a normalităţii. Am votat cu gândul la cei care şiau dat viaţa în 1989 pentru libertate, democraţie şi o viaţă mai bună şi aştept că în această zi, tinerii să demonstreze că sacrificiile făcute în urmă cu 25 de ani nu au fost inutile.

În încheiere, Teban a îndemnat alegătorii să iasă la vot, mai ales electoratul tânăr: „Sper că vom avea o prezenţă considerabilă la urne care să reflecte dorinţa electoratului, inclusiv a electoratului tânăr care trebuie să spună ce Românie işi doreşte în viitor”.

Potrivit reprezentanților din partea Poliției Orașului Cugir, până la ora 12.00 nu a fost semnalat vreun incident.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT GRAV la Șugag: Un camion cu lemne s-a răsturnat. O persoană încarcerată

Publicat

Un accident grav s-a petrecut vineri seara, în jurul orei 22.30, în localitatea Șugag din județul Alba. 

Potrivit primelor informații de la fața locului, transmise de salvatorii de la ISU Alba, un camion cu lemne s-a răsturnat.

La fața locului au intervenit pompierii militari din Sebeș. În urma accidentului o persoană a rămas încarcerată între fiarele camionului. De asemenea, alte două persoane au fost rănite.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ajutor de stat pentru hoteluri, restaurante și agenții de turism. Cum se calculează suma aprobată de Guvern

Publicat

Ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa a fost adoptată în şedinţa de guvern de vineri, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Au fost adoptate câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă şi hotărâri foarte aşteptate în domeniul economic, mai ales în ceea ce priveşte persoanele afectate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19.

Astfel, a fost prelungită măsura şomajului tehnic şi a fost flexibilizat programul de muncă numit Kurzarbeit, până la 30 iunie 2021.

Cum se calculează ajutorul pentru compensarea pierderilor

De asemenea a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa, în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2020 faţă de cea înregistrată în 2019″, a arătat Dancă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern.

Actul normativ privind ajutorul de stat pentru HoReCa a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, după ce în şedinţa din 28 noiembrie a fost analizat în primă lectură

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, a solicitat la începutul şedinţei de Guvern introducerea pe ordinea de zi suplimentară a actului normativ cu privire la acest ajutor de stat pentru HoReCa.

„Vreau să cer pe lista suplimentară pe ordinea de zi ordonanţa de urgenţă care se referă la HoReCa şi la agenţiile de turism. Le vom da printr-o schemă de ajutor 20% din pierderea pe care au avut-o, diferenţa între cifra de afaceri 2020-2019. Am avut-o în primă lectură, acum am avizele”, a spus Nicolescu.

Ea a solicitat, de asemenea, introducerea pe ordinea de zi a unui memorandum privind acordarea unui ajutor de stat din fonduri naţionale pentru întreprinderi a căror activitate a fost suspendată temporar şi a unei hotărâri pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice de interes local. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii vor putea dobândi competențe de cultură media în liceu. Proiect în unitățile-pilot din învățământ anunțat de MEC

Publicat

Liceeni vor putea dobândi competențe media din școală. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță un proiect ce va fi aplicat din 2021 și presupune introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”.

Cel puțin 480 de cadre didactice de Limba și literatura română vor fi formate pentru a preda competențe media și va fi deschisă o platformă de educație media pentru profesori și elevi.

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au anunțat vineri parteneriatul prin care elevii de liceu din România vor dobândi competențe media, ”indispensabile într-un context în care interacțiunea cu informația, și, implicit, cu dezinformarea, a devenit parte dominantă a vieții de zi cu zi și a procesului de învățare”, potrivit MEC.

Ministerul Educației transmite că un prim pas al acestei colaborări îl reprezintă introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, dezvoltat de CJI, în proiectul de testare a unor noi competențe, conținuturi și metode de învățare, în cadrul unităților de învățământ liceal cu statut de școală-pilot, proiect ce va deveni operațional din anul 2021.

Protocolul presupune:

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri

– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop

– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil

– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online

– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării.

„La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător. În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat și testat la scară mică un model sustenabil de intervenție pentru construirea competențelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea și sprijinirea profesorilor de limba și literatura română pentru a include elemente de educație media în activitatea curentă la clasă, cât și prin activitățile de formare pentru liceeni, realizate de experții CJI”, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Prin programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, elevii dobândesc abilități de gândire critică, care le permit să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze într-un mod responsabil cu rețelele sociale. Programul se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), așa cum este descrisă de UNESCO, și în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt ele formulate în DIRECTIVA (UE) 2018/1808 – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe persoane înșelate prin metoda ”șmen” la Alba Iulia. Cum poți să rămâi fără bani în cateva secunde

Publicat

bani inselaciune

Un bărbat a fost trimis în judecată după ce a înșelat mai multe persoane, în Alba Iulia, prin metoda ”șmen”. Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată s-au petrecut pe 3 martie și pe 16 septembrie 2020.

Metoda șemn este o forma de înșelătorie practicata pe stradă și deși în teorie pare simplă, în practică necesită foarte multă desxteritate. 

Ce s-a întâmplat

Potrivit procurorilor, la data de 03 martie, în jurul orei 15:30, în timp ce se afla în apropierea unei bănci de pe bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, bărbatul în cauză  a indus în eroare persoana vătămată prin aceea că i-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei și, profitând de neatenția acesteia, și-a însușit suma de 190 de lei.

De asemenea, la data de 16 septembrie, tot în Alba Iulia bărbatul a indus în eroare alte două persoane.Mai exact le-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei, ocazie cu care, profitând de neatenția acestora, și-a însușit o parte din bani (190 de lei de la prima persoană și 210 de la cea de a doua, au mai transmis anchetatorii pentru alba24.ro

Ce este metoda ”șmen”

Metoda este folosită de zeci de ani pe teritoriul României, chiar din timpul perioadei comuniste, pe atunci fiind practicată de cei care schimbau valută.

Metoda presupune solicitarea de schimbare a unor bancnote în cupiură mai mică/mare sau efectuarea unui schimb valutar. Ulterior acestui schimb, folosindu-se de diferite pretexte, făpturitorul solicită suma de bani înapoi, distrage atenția victimei, sustrage („rupe”) o parte din bancnote și restituie restul sumei de bani persoanei vătămate, care nu o mai verifică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate