Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO – VIDEO: Primarul Mircea Hava a testat primul autobuz electric care circulă pe străzile din Alba Iulia. Silenţios şi „prietenos” cu mediul


Publicat

autobuz electric, oameniLuni, primarul Mircea Hava, dar şi albaiulieni care la ora 11.00 s-au aflat în staţia de autobuz din centrul oraşului s-au plimbat cu autobuzul electric, care de vineri este în testare, pe străzi. 

„Este mai liniştit şi mai bine”, a spus unul dintre călători. Şi edilului i-a plăcut călătoria cu autobuzul electric, despre care spune că „este o premieră, este altceva”.

Mircea Hava a declarat că se gândeşte să „înfrumuseţeze” oraşul cu astfel de achiziţii, „pentru că este mult mai ieftin, ne gândim la CO2”. Un autobuz electric ar reduce cheltuielile administraţiei locale cu 25%.

Managerul companiei producătoare de acest tip de autobuze, Tudor Şerban, spune că autobuzul electric poate circula 200 de kilometri pe i, fără a fi nevoie să fie încărcat.

Călătoria cu autobuzul electric care de vineri circulă pe străzile din Alba Iulia a fost „încercată” şi de primarul Mircea Hava, împreună cu directorul STP Alba Iulia, Stelian Nicola, managerul companiei producătoare de autobuze, Tudor Şerban, managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Molodovan şi bineînţeles şi de cetăţenii care, luni, în jurul orei 11.00, se aflau în staţiile de autobuze din Centru şi Cetate.

mircea hava„Este o premieră. Este altceva cu un autobuz electric. Mă gândesc la schema financiară de viitor, ca să aducem în Alba Iulia mai multe autobuze electrice.

Fiţi siguri că o să facem acest lucru posibil. În primul rând, este mult mai ieftin şi în al doilea rând ne referim la CO2, la gaura de oxigen.

Este mult mai ieftin, spunea domnul director, poate să ajungă să reducă cu până la 25% cheltuilile, şi ştiţi că şi aştia sunt bani. În timp, pe o schemă financiară bine gândită, putem să achiziţionăm.

Bineînţeles, este nevoie de mai multe, nu doar de unul, ca să se simtă”, a declarat edilul Mircea Hava.

 

IMG_7365„Aceste autobuze nu poluează atunci când se deplasează. Poluează foarte puţin iarna, când este încălzirea, dar, în rest, mergând pe baterii, nu există gaze de eşapament. Nu poluează fonic, iar lumea ignoră. Nivelul fonic al unui autobuz SOR este mult mai scăzut ca al unui autobuz Diesel. Un autobuz normal din Alba Iulia consumă 38 de litri la 100 de km, iar autobuzul electric consumă zero. Deci 38 de litri cuantificaţi în emisii de CO2 înseamnă echivalentul a emisiilor a ptru autoturisme Diesel faţă de zero”, spune Tudor Şerban.

Acesta a precizat că achiziţionarea unui autobuz electric, fără finanţare europeană, este de două ori mai scump ca un autobuz clasic. Cu co-finanţare europeană, un autobuz costă sub 40.000 de euro.

IMG_7339Un autobuz electric, nepoluant și foarte economic va circula până marţi, pe rutele de transport public din Alba Iulia. De vineri, STP Alba Iulia derulează un program de testare a unui asemenea vehicul, la propunerea ”Anadolu Automobil Rom” – importator și distribuitor autorizat SOR.

Este vorba despre un autobuz electric SOR EBN 10.5 fabricat de compania SOR Libchavy, unul dintre cei mai mari producători de autobuze, troleibuze şi autocare din Cehia.

Dotat cu un motor asincron răcit cu lichid marca Skoda Electric, instalaţie electrică Cegelec şi acumulatori Winston Battery/Lithium – ion, autobuzul are o capacitate de 85 de locuri (19 pe scaune), un timp de încărcare a bateriilor de 7-8 ore, o autonomie energetică de până la 250 de kilometri și poate atinge maxim 80 de kilometri la oră. În trafic este foarte silențios, nivelul zgomotului produs fiind aproape imperceptibil.

SOR EBN 10.5 este pus în circulaţie pe rutele cele mai aglomerate din Alba Iulia (respectiv liniile 103 și 104) şi este testat timp de câteva zile, pentru a vedea modul cum se comportă în condiţiile de trafic din oraș.

Pe perioada testării, călătorii circulă gratuit fiind şi unul dintre scopurile acestui experiment, respectiv determinarea autonomiei autobuzului încărcat cu pasageri și în condiții normale de exploatare.

Întrucât se conduce diferit față de un autobuz obișnuit, șoferii au avut parte pregătire teoretică și practică. Potrivit producătorului, autovehiculul consumă de aproximativ 6 ori mai puțin decât unul pe motorină, în condiții de trafic similare (adică aproximativ 45 de bani pe kilometru) și costă aproximativ 400.000 de euro (în funcție de dotări).

IMG_7355Cornel Jibetean este şofer al STP Alba Iulia şi spune că autobuzul electric „se conduce mult mai uşor. Lucrează foarte lin, nu se simte nimic. Condiţiile în el sunt foarte bune.

Funcţionează, ca sistem de mers, 16 ore. În momentul în care se apropie de descărcat, ne apare o lumină, ne retragem la garaj. Am urmat un curs specific, înainte de a conduce acest autobuz electric.

Există o diferenţă între autobuzul clasic şi cel electric, acesta se închide foarte lin, uşile se închid foarte rapid. Este frumos, elegant, cele pe combustibil fac gălăgie au un zgomot mai mare. Este benefic un astfel de autobuz la Alba Iulia”.

Autobuzul electric construit de compania din Cehia nu era destinat iniţial transportului local, ci transportului prin trecătorile Munților Tatra din Slovacia, la altitudine mare și unde motoarele obișnuite nu făceau față. Prima variantă obținută de producător a fost îmbunătățită și adaptată transportului urban, rezultând un autobuz electric eficient și ecologic.

Directorul STP Alba Iulia, Stelian Nicola, spune că cheltuiala cu cu exploatarea curentă a autobuzului este 15% din consumul clasic pe motorină. Achiziţia unui autobuz electric este dublă faţă de cea a unui autobuz clasic, dar Nicola a precizat că această diferenţa s-a amortiza în 5 ani, numai din economia de carburant.

În cazul în care STP Alba Iulia ar cumpăra autobuze electrice, buzunarul cetăţeanului nu ar avea de suferit, Stelian Nicola a afirmat că „tarifele nu vor schimbate”.

Pentru unii dintre călători, plimbarea cu autobuzul electric a fost pentru a doua oară, iar senzaţia cu un astfel de mijloc de transport a fost una de „plăcere, nu zgomot, este mai liniştit, oricum mai bine. Scaunele sunt mai comode. Când porneşte am impresia că merg cu metroul”.

„Este mai curat, nu ştiu cât se păstrează. Gălăgie puţină, depinde şi de călători. Nu se aude deloc motorul şi merge foarte bine. Merge mai lin”, spune o albaiuliancă.

Acesta este primul autobuz electric care a circulat vreodată în județul Alba și în funcție de rezultatele testelor, STP analizează posibilitatea găsirii unor finanțări pentru achiziția unor asemenea vehicule, în viitor.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Orosz T.

  marți, 28.04.2015 at 09:23

  Precizări:
  -tehnologia autobuzelor electrice se află încă în fază incipientă, experimentală, acestea fiind deocamdată respinse de municipalităţile europene, deoarece nu există încă predictibilitate pt. implementarea lor, acestea au o durată de viaţă scăzută datorată bateriilor, autobuzele sunt zgomotoase, lente, grele, incomode (datorită dulapurilor cu baterii din interiorul vehiculului), consumul specific este mare şi există perioade de imobilizare pt. încărcarea bateriilor. Un astfel de autobuz a fost testat anul aesta în câteva oraşe din România, fără a exista intenţia achiziţionării unor astfel de vehicule;
  -finanţarile cu fonduri europene sunt doar pentru transport electric pe cablu (troleibuze, tramvaie), NU şi pentru autobuze fie că acestea sunt hibride, electrice, cu hidrogen, CNG sau orice alt sistem de propulsie.

  Dorim să informăm autorităţile dar şi publicul interesat că soluţia corectă este troleibuzul, deoarece acesta raspunde unor parametri esenţiali: economie, ergonomie, ecologie, predictibilitate.

  Argumente:

  1) Troleibuzul este un mijloc de transport cu grad de poluare fizico–chimică zero şi cu poluare fonică foarte scăzută
  – Se elimină efectul “tunelului de poluare”, ameninţarea cea mai mare a aglomerărilor urbane;
  – Prin folosirea troleibuzelor în detrimentul autobuzelor, se elimină posibilitatea formării gazelor cu efect de seră (nu se produc emisii de dioxid de carbon);
  – Se foloseşte alimentarea cu energie electrică. Procedeele de obţinere a acesteia sunt mai puţin poluante şi mai puţin costisitoare decât cele de obţinere a benzinelor şi motorinelor. Se poate folosi energia obţinută din surse regenerabile de energie;
  – Alte variante de propulsie a vehiculelor sunt fie mult mai scumpe (motoarele acţionate cu hidrogen: se obţine hidrogenul necesar prin electroliza apei), fie mai poluante pe termen mediu (“bio-dieselul”: culturile mari de rapiţă deşertifică aproape ireversibil suprafeţe foarte mari de teren. Germania, ce a implementat acest sistem de propulsie, face paşi hotărâţi în sensul renunţării la acesta, bazâdu-se tot pe tramvaie sau troleibuze).

  2) Sistemul de transport cu troleibuzul este mult mai ieftin faţă de cel cu autobuzul
  – Preţul curentului electric a avut o evoluţie liniară, lentă. În schimb, datorită epuizării resurselor minerale, preţul motorinei este în continuă creştere;
  – Investiţiile iniţiale în infrastructura de troleibuz sunt aproape duble faţă de infrastructura de autobuz. Însă, durata de viaţă a troleibuzului faţă de autobuz este triplă, costurile de întreţinere şi exploatare ale troleibuzului fiind mai mici;
  – Autobuzele cu motoare mai puţin poluante (Euro 5 sau Euro 6) au devenit foarte costisitoare, diferenţa între preţul de cost al unui astfel de autobuz şi cel al troleibuzului fiind aproape nesemnificativă;
  – S-a constatat dezvoltarea mai rapidă, socio–economică, a zonelor deservite de către troleibuz, datorită “bonsului de încredere datorat reţelei electrice”;
  – Municipiile ce dispun de transport electric au preţul legitimaţiilor de călătorie mai mici faţă de municipiile ce deţin exclusiv autobuze;
  – Troleibuzele sunt dotate cu componente electronice (variator de tensiune sau invertor) ce permit recuperarea unei părţi importante a energiei consumate prin reţeaua electrică;
  – Nu numai că nu se adoptă transportul cu autobuze electrice dar se testează introducerea reţelelor de troleibuz pe autostrăzi, pt. a fi folosite de TIR-uri, cu montarea de pantografe pt. captarea electricităţii din reţea;
  – Dotările suplimentare (asigurarea căldurii, a aerului condiţionat în vehicul) sunt mult mai ieftine la troleibuz decât la autobuz.

  3) Sistemul de transport cu troleibuzul este fiabil
  – Troleibuzul are o mobilitate foarte mare în trafic, datorată calităţilor motorului electric, permiţând o pornire rapidă din staţii sau intersecţii;
  – Troleibuzele moderne sunt dotate cu motor auxiliar şi cu decuplare–recuplare pneumatică a captatorilor de curent, reducând astfel riscurile unor posibile avarii, putându-se deplasa independent de reţeaua electrică;
  – Prin finanţarea introducerii transportului cu troleibuze, se asigură şi refacerea infrastructurii drumurilor pe care să circule acestea, a stâlpilor folosiţi pt. iluminatul public, putându-se realiza si introducerea în subteran a cablurilor de pe stâlpi.

  4) Prezentul şi viitorul sunt ale troleibuzului
  – În ultimii ani s-au introdus troleibuze sau reţeaua de troleibuze a fost extinsă atât în metropole cât şi în oraşele mici şi mijlocii, municipalităţile europene facând eforturi considerabile pentru a asigura un sistem de transport ecologic;
  – În România amintim proiectele de introducere, extindere şi/sau modernizare (derulate sau în curs de realizare) a transportului cu troleibuze în Baia Mare, zona metroplitană Timişoara, zona metropolitană Cluj Napoca, Vaslui, Oradea, Bucureşti, Mediaş, Galaţi, etc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

CJSU Alba a luat noi măsuri în contextul pandemiei de COVID 19, în localitățile Cenade, Meteș, Stremț și Blandiana. Ce s-a decis

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a transmis marți, 11 mai, o nouă hotărâre care privește o serie de măsuri pentru limitarea cazurilor de COVID-19, în localitățile Cenade, Meteş, Stremţ şi Blandiana.

La nivelul comunelor Cenade şi Meteş unde rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, începând cu data de 12.05.2021, ora 0000, pentru o perioadă de 14 zile, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

a) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

b) Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale;

c) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc.);

d) Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

e) Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

f) Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 2200-0500, cu următoarele excepții:

deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori decesul unui membru de familie;
g) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, este permisă în intervalul orar 0600-2200, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

h) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă în intervalul orar 0600-2200, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

i) Măsurile stabilite la lit. g) și lit. h) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

j) Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricționată sau închisă, este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

k) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit. i), cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

l) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligația respectării orarului de lucru cu publicul între orele 0600-2200;

(2) Măsurile dispuse la aliniatul (1) se aplică operatorilor economici/instituțiilor menționate, acolo unde acestea există.

(3) La finalul perioadei stabilite la alin. (1), sau în funcție de modificările intervenite la nivelul unităților administrativ–teritoriale în ceea ce privește rata de incidență, măsurile dispuse vor fi reevaluate.

 La nivelul comunei Stremţ, unde rata de incidenţă cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 11.05.2021 este de 3,28/1000 de locuitori, începând cu data de 12.05.2021, ora 0000, încetează aplicarea măsurilor stabilite la art.2 alin.(1) lit. a), b), c) şi e) din hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba nr. 124 din 03.05.2021, şi se vor aplica următoarele măsuri:

a) Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 2200-0500, cu următoarele excepții:

deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
deplasarea pentru asistență medicală care nu poate și amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
b) Operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, își vor organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 0500-2100, în intervalul orar 2100- 0500 operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

(2) Celelalte măsuri prevăzute în hotărârea CJSU Alba nr. 124 din 03.05.2021, pentru diminuarea riscului la nivelul comunei Stremţ, rămân în vigoare în perioada prevăzută la art.2 alin.(1) din hotărârea menționată anterior.

La nivelul comunei Blandiana unde s-a înregistrat un trend descrescător de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, rata de incidență fiind de 0 cazuri la 1000 de locuitori, începând cu data de 12.05.2021, ora 0000, încetează aplicarea măsurilor stabilite pentru diminuarea riscului, prin Hotărârea C.J.S.U. Alba nr. 119 din 28.04.2021.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum a refuzat un polițist o șpagă de 12.000 de euro oferită de un șofer pe autostrada Sebeș-Deva. Anchetă la DNA Alba Iulia

Publicat

Unul dintre polițiștii care a refuzat mita-record de 12.000 de euro cu care un șofer a vrut să scape de control, pe autostrada A1 din județul Alba, este un tânăr de 30 de ani din Mediaș. Spune că nici el și niciunul dintre colegii săi nu s-au gândit o secundă să accepte propunerea șoferului.  

Agentul principal Horațiu Drăgan este polițist la Brigada Autostrăzi de aproape cinci ani. Duminică, era pe tronsonul de autostradă din județul Alba. Urmau să primească și să refuze o mită de 12.000 de euro.

Vezi și DNA Alba Iulia: Un bărbat a încercat să dea mită 12.000 de euro unui polițist rutier. Cum s-a terminat povestea

”Ni s-a dat prin stație în consemn un autoturism, în care ar fi o persoană care a furat 100.000 de euro din Arad. Eu cu colegul eram pe tronsonul din județul Alba, alți doi colegi pe tronsonul din Deva. Ei au identificat mașina, au oprit-o, i-au întrebat pe șofer și pasager dacă are bani , a spus că nu.

Cei doi au fost duși la secție, unde am mers și noi. Acolo, la percheziția corporală asupra pasagerului s-au găsit foarte mulți bani”, povestește polițistul, pentru orademedias.ro.

Potrivit sursei citate, înainte de control, celor patru polițiști li se oferise mita de 12.000 de euro.

”Înainte de controlul corporal, pasagerul a încercat să ne ofere bani. În mașină, unul din colegii din Hunedoara a reușit să îl înregistreze pe acesta în timp ce spunea că ne dă 12.000 de euro ca să nu spunem că l-am prins. Am anunțat șefii și am urmat pașii în astfel de situații”, a mai spus polițistul.

Horațiu spune că nici el și niciunul dintre colegii săi nu și-au pus problema să accepte propunerea șoferului.

”Este exclus așa ceva. Să fii polițist înseamnă demnitate și onoare, facem meseria aceasta și apărăm legea. Cum să accepți mită? Am colegi care au denunțat oferirea a 200 de lei, a 500 de lei. Vrem să ne facem meseria corect”, a mărturisit acesta.

sursă: orademedias.ro

sursă foto: orademedias.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Magistrații din Alba au donat bani pentru construirea unui loc de joacă la o casă de tip familial din Alba Iulia

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a organizat împreună cu Tribunalul Alba și Judecătoria Alba Iulia o campania umanitară denumită „De Paști dăruiește bucurie”.

În urma campaniei s-a inaugurat un loc de joacă pentru cei 22 de copii instituționalizați de la casa de tip familial „Izvorul Tămăduirii” din Alba Iulia.

De asemenea, o parte din bani au fost donați pentru a susține campania „O casă pentru nouă copii”, pentru a sprijini o familie nevoiașă din municipiu.

Spațiul de joacă a fost amenajat cu un tobogan, panou de cățărare, balansoar, carusel, o trambulină mare și câteva articole sportive (masă de tenis, fileu de badminton, palete, mingi).

Citește și: FOTO VIDEO: O familie cu 9 copii din Alba Iulia are nevoie de un cămin. Strângere de fonduri pentru cumpărarea unei case la țară

Toate au fost realizate și montate de o firmă specializată, în condiții de maximă siguranță.

Colegii de activitate și pensionarii au contribuit cu donații.

O parte din suma strânsă a fost donată și pentru susținerea campaniei de întrajutorare și sprijinire a unei familii nevoiașe din municipiul Alba Iulia, intitulată „O casă pentru nouă copii”.

Campania a fost inițiată de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Oliviu Gașpar din Alba Iulia.

Sursă foto: Facebook – Curtea de Apel Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu pe DN1 la ieșire din Aiud. Motorul unei mașini a luat foc

Publicat

Motorul unei mașini a luat foc, marți, 11 mai, în jurul orei 15.15, pe DN1 la ieșire din Aiud spre Cluj, în zona benzinăriei Rompetrol. 

Potrivit ISU Alba este vorba despre un incendiu care s-a manifestat la compartimentul motor al unui autoturism, cu degajare mare de fum.

Autoturismul se afla în afara părții carosabile.

Incidentul nu s-a soldat cu victime.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate