Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Proiectul reabilitării pasajului de la ieșire din Alba Iulia spre Sebeș a ajuns la final. Ministerul a aplicat corecții de peste 530.000 lei


Publicat

Primăria Municipiului Alba Iulia a anunțat marți finalizarea proiectului „Lucrări de intervenție la obiectivul DN1 Sebeș – Alba Iulia, km 378+020, Pasaj Superior peste Calea ferată Alba Iulia”. Lucrările au fost terminate în vara anului 2012, toți indicatorii au fost realizați, iar din valoarea totală bugetată pentru proiect, de aproape 18 milioane de lei, a fost cheltuit puțin mai mult de jumătate, mai precis 9,77 milioane de lei. Cu toate acestea, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a aplicat pentru acest proiect trei corecții, în valoare totală de peste 530.000 lei, măsură pe care administrația locală o consideră a fi „o interpretare eronată a legislației” și o „eroare de logică”.

Valoarea totală a proiectului a fost de 9.775.380,34 lei din care contribuția Uniunii Europene a fost de 10.674.789, 49 lei, contribuția guvernului României a fost de 2.344.808,62 lei și contribuția Primăriei Alba Iulia a fost de 4.704.149,39 lei.

Lucrările au început în data de 15 martie 2011 iar termenul de finalizare ar fi fost 15 ianuarie 2013, însă procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor a fost semnat în 7 iunie 2012, cu un procent de realizare a indicatorilor de 100%: pasaj superior reabilitat – 2.353,45 mp, rampa Sebeș reabilitată 3.920 mp, rampa Alba Iulia 4.091,32 mp, amenajare drumuri acces în zona rampei Sebeș – 1.320 mp.

Silvia Moldovan: „Corecțiile sunt interpretări eronate ale legislației”

Autoritatea de Management pentru POR din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a aplicat trei corecții pentru acest proiect: 5% pe contractul pe lucrări, de aproximativ 520.000 lei, iar contribuția Primăriei a fost de doar 2%. Pe lângă aceasta, a mai fost aplicată o corecție  de 5% la dirigenția de șantier și încă o corecție de 5% pentru contractul de publicitate. Totalul sumei, care trebuie reținută din ramburs, este de 531.421,91 lei.

Șefa Serviciului Investiții al Primăriei Alba Iulia a explicat că aceste corecții sunt aplicate, conform legislației, în cazurile în care prejudiciază bugetul de stat, local sau european, iar în acest caz nu s-a produs nicio pagubă de acest gen: „Corecția este un act care aduce prejudicii bugetului de stat, bugetului local sau bugetului european. Or, aici nu a fost dovedit niciun prejudiciu și niciun aspect pentru care nouă ni s-au aplicat corecții nu a fost dovedit că a prejudiciat cuiva un leu. Sunt găselnițe, sunt dorințe de a identifica problemuțe la autoritatea locală municipiul Alba Iulia, care a fost printre cele mai harnice în a pune în aplicare acest program operațional. Noi ne-am străduit să fim printre primii și noi am primit cele mai multe corecții. Dar vă spun, cu mâna pe inimă, că sunt interpretări eronate ale legislației. Suntem mai mult decât dezamăgiți.”

Primăria Alba Iulia a atacat în instanță două dintre aceste măsuri și a primit câștig de cauză la Curtea de Apel Alba Iulia.

Vă prezentăm mai jos câteva fotografii din timpul lucrărilor și de la recepția finală:ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania, la munte și la mare, până în 14 iunie. Cât vor crește temperaturile. Prognoza meteo pe două săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni, în regiuni din țară. Va fi frig până în 4 iunie, iar apoi se mai încălzește, însă temperaturi de vară autentică nu vor fi în următoarele 14 zile. La mare va ploua doar în primele zile ale lunii, însă în Transilvania și la munte vor fi șanse de ploi și furtuni în tot intervalul.

În Transilvania, vremea va fi rece în intervalul 1-4 iunie, când mediile maximelor se vor situa între 14 și 18 grade, iar ale minimelor între 4 și 8 grade, apoi se va încălzi treptat, astfel încât, în intervalul 5-7 iunie, regimul termic se va situa peste cel caracteristic perioadei, cu maxime până la 28 de grade și minime de 12 grade.

În intervalul 8-14 iunie nu vor fi variații termice semnificative, astfel că, în medie, maximele se vor situa între 24 și 26 de grade, iar minimele între 10 și 12 grade.

Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată pe tot parcursul intervalului.

La munte, vremea se va răci la început, astfel că în intervalul 1-4 iunie mediile maximelor se vor situa între 6 și 8 grade, iar ale minimelor între -1 și 2 grade. Ulterior acestea vor intra într-un proces de creștere treptată, astfel că valorile diurne mediate regional se vor situa între 12 și 18 grade, iar cele nocturne între 6 și 10 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

În Dobrogea și pe litoral, prima săptămână va debuta cu o răcire a vremii, astfel încât în primele trei zile, media temperaturilor maxime va fi de 16-19 grade, apoi se va încălzi treptat, spre valori de 26- 27 grade, în data de 7 iunie. Ulterior temperatura aerului va scădea ușor și până la sfârșitul intervalului de prognoză valorile termice diurne vor fi de 24-25 de grade, în medie regională. Media temperaturilor minime va scădea, de la 12 grade în prima dimineață spre 9 grade în dimineața zilei de 03 iunie, apoi în creștere treptată spre 16-17 grade.

Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi ridicată îndeosebi în intervalul 1-4 iunie, respectiv 8-14 iunie.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Drum național din Munții Apuseni, grav afectat de o alunecare de teren, reparat de CNAIR. Investiție de peste un milion de lei

Publicat

O porțiune din drumul național DN 1R, ce face legătura între Albac și Horea, va fi reparată de CNAIR printr-o investiție de peste un milion de lei. Sectorul de drum aflat între satele Budăiești și Rusești a fost grav afectat de o alunecare de teren, care a rupt zidul de sprijin, iar odată cu acesta s-a surpat și o parte din carosabil, pe partea dinspre valea Albac. 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția de lucrări pentru stoparea efectelor calamităților – repararea drumului DN 1R, km 76+090. Valoarea totală estimată a contractului este de 1.067.025,83 de lei, fără TVA.

DN 1R este un drum național lung de 80 de kilometri, care face legătura între Huedin / DN 1 și Albac / DN 75, via Beliș. Amplasamentul drumului este situat pe un versant cu panta mare (17 – 31 grade), iar la baza versantului se află valea Albacului. Pentru realizarea drumului a fost necesară construirea unui zid de sprijin din zidărie de piatră care în momentul de față este puternic afectat (rupt).

„O dată cu ruperea zidului de sprijin s-a surpat și drumul pe jumătatea de bandă dinspre vale. Pe zona afectată de alunecare se poate circula doar pe o singură bandă”, se precizează în caietul de sarcini.

Potrivit documentului citat, în urma vizitei în teren s-au identificat următoarele:

– Între km 76 + 077 și km 76 + 100 s-a identificat o cedare a zidului de sprijin de rambleu în lungime de 23 m, realizat din zidărie de piatră. Astfel, drumul este suprat pe jumătatea din aval, datorită eroziunilor produse de râul Albac.

– La km 76 + 099 s-a identificat un podeț ce subtraversează drumul național. Acest podeț nu are cameră de cădere și amenajare aval și nu are timpane.

Prin realizarea investiției se dorește consolidarea drumului în vederea îmbunătățirii traficului auto și siguranței în exploatare.

Pentru consolidarea drumului se propun următoarele lucrări:

  • refacerea zidului de sprijin
  • realizare dren longitudinal amonte
  • refacere structură rutieră pe toată lățimea drumului
  • amplasarea parapetului pietonal
  • corecție a cursului albiei minore a râului Albac
  • refacerea podețului existent
  • refacerea stratului de uzură se va executa pe toată lățimea drumului, pe o lungime extinsă cu câte 10 m față de lungimea structurii de sprijin.

Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 6 luni.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba. Averse, descărcări electrice, vânt puternic, grindină

Publicat

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de furtună, luni după-amiaza.

Potrivit ANM, se vor semnala descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni, averse care vor cumula 15 l/mp.

Până la ora 19.00, este vizată zona joasă a județului Alba.

Atenționări meteo similare sunt valabile în Bihor, Mureș, Harghita.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Elevii din Aiud, întâmpinați cu ”porți de dezinfecție”, la intrarea în școli. Pregătiri pentru activitățile ce încep marți

Publicat

La Aiud au fost montate ”porți de dezinfecție” la toate şcolile din municipiu, a anunțat Primăria, pe Facebook. Este una dintre măsurile de protecție sanitară aplicată în oraș, pentru revenirea elevilor în școli, din 2 iunie.

”Pentru siguranța elevilor şi a cadrelor didactice au fost montate porți de dezinfecție la toate şcolile din municipiul Aiud”, au precizat reprezentanții Primăriei.

Vezi și ALBA: Jumătate dintre elevii din clasele VIII, XII și XII NU vin la școală în 2 iunie. LISTA unităților unde nu se fac pregătiri

Potrivit sursei citate, din totalul de 538 elevi de clasa a VIII-a și a XII/XIII-a, 223 vor reveni în 2 iunie pentru pregătirea examenelor.

Este vorba despre 56% elevi de clasa a VIII-a și 34% elevi din clasele a XII/XIII-a. Doar 57 din cei 223 au optat pentru transportul public local, pentru majoritatea elevilor transportul fiind asigurat de către părinți la decizia acestora.

sursă: Facebook Primăria Aiud

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate