Connect with us
Publicitate

AIUD

FOTO-VIDEO: Protest al polițiștilor de penitenciar din Aiud. Sindicat: refuzăm munca suplimentară. Revendicări

Publicat

Protestul polițiștilor de penitenciar, anunțat de sindicate, a continuat și la Aiud, joi. Zeci de angajați au refuzat să intre la serviciu, în contextul în care au făcut ore suplimentare.

Refuzul muncii suplimentare a fost anunțat încă din 28 august de către Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar.  Acest ”refuz va sta la baza imposibilității desfăşurării activităților în penitenciarele din România”, potrivit sursei citate.

Liderul de sindicat de la Penitenciarul Aiud, Daniel Radu Pasc, a precizat pentru alba24.ro că aproximativ 70 de oameni, polițiști de penitenciar, au participat la această formă de protest, după ce au făcut ore suplimentare.

La Penitenciarul Aiud este un deficit de aproape 100 de polițiști. Prin urmare, pentru a asigura activitatea continuă, agenții trebuie să facă ore suplimentare.

Sunt 416 polițiști de penitenciar angajați la unitate, iar necesarul ar fi de angajare a încă 73.

În medie, lunar, în acest sector se fac de la 12 până la 24 de ore suplimentare de muncă, dar în unele perioade se poate ajunge la 30 de ore, potrivit sursei citate.

Revendicările sindicatelor

Motivele pentru care Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar refuză să mai presteze muncă suplimentară sunt:

 • ”nerespectarea promisiunii, făcute de către guvernanți în luna mai, de aplicare a Legii cadru 153/2017 în sensul plății integrale a drepturilor salariale cuvenite prin lege
 •  exceptarea sistemului penitenciar de la prevederile oricărui act normativ ce are învedere diminuarea numărului de posturi  precum și reanalizarea radierii unor posturi de conducere în sistemul penitenciar, ținând cont de modul de organizare a acestui sistem
 • punerea în acord a regulamentelor cu nevoia de protecției a personalului din sistemul penitenciar, raportat la standardele convenite, pentru a elimina situații ca cele întâmplate la Crevedia
 • forma trecută de Curtea Constituțională cu privire la pensia de serviciu pentru angajații din penitenciare”.

Sindicaliștii au amintit că este necesară exceptarea de la eliminarea posturilor neocupate, din noua lege, a sectorului penitenciare, în condițiile în care există deficit de personal. Iar asimilarea unor posturi de șefi de secții cu cei de șefi de birou nu este justificată, având în vedere că în penitenciare sunt situații în care aceștia coordonează 100 de deținuți, inclusiv personalul de pază, iar un șef de tură coordonează întreaga unitate.

La Penitenciarul Aiud sunt circa 700 de deținuți.

În ceea ce privește neaplicarea Legii 153//2017, după o întâlnire cu reprezentanții Guvernului, s-a convenit ca în toamnă să fie puse în integralitate și sporurile, la nivelul anului 2022, având în vedere că este vorba despre singura instituție la nivel național ce nu are actualizată baza de salarizare, sporurile fiind plătite la nivelul anului 2009, potrivit sursei citate. Se așteaptă însă măsuri concrete în acest sens.

Altă nemulțumire este legată de majorarea vârstei de pensionare la 65 de ani.

Măsurile luate de Administrația Națională a Penitenciarelor

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat, miercuri, măsuri pentru a asigura continuitatea activităților în ceea ce privește securitatea și siguranța unităților, în perioada protestelor din mai multe penitenciare din țară.

Este vorba despre planificarea judicioasă şi eficientă a personalului avut la dispoziţie, astfel încât  să nu fie afectate:

 • gradul de siguranţă a misiunilor de pază, escortare şi supraveghere
 • acordarea drepturilor persoanelor private de libertate şi asigurarea unor canale eficiente de comunicare cu organele judiciare deservite
 • informarea acestora cu privire la imposibilitatea prezentării sau prezentarea cu întârziere a persoanelor private de libertate, dacă acest lucru se impune.

De asemenea, programarea membrilor de familie sau aparţinătorilor persoanelor private de libertate în vederea acordării vizitelor se va realiza începând cu ora 10.00.

Asigurarea unei rezerve de personal pentru a putea acţiona în situaţii deosebite este altă măsură dispusă de conducerea Administraţiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Citizen

  joi, 31.08.2023 at 13:47

  416 angajati la 656 detinuti hmm! vor sa fie unu la unu? Rusinica!!! Mai taiati din personalul de la birouri….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax