Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO: PROTEST spontan la FINANŢE, în Alba Iulia. Funcţionarii vor creşteri salariale unitare, fără discriminări

Publicat

20151103_095737 Activitate blocată la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice din Alba Iulia, din cauza unui protest spontan al angajaţilor. Ei sunt nemulţumiţi că au crescut salariile numai pentru o parte dintre angajaţii Ministerului de Finanţe, nu şi pentru cei din teritoriu.

Aproximativ 230 de angajați ai AJFP Alba au încetat marți, activitatea şi nu lucrează cu publicul.

UPDATE, ora 12.30: În jurul orei 12.30 activitatea la ghișee a fost reluată, iar angajații au intrat în programul normal de lucru cu publicul.

UPDATE, ora 12.20: Potrivit președintelui Sindicatului Liber Finanțe Alba, Florin Oană, protestatarii au primit un răspuns din partea ministrului de Finanțe, care va discuta cu aceștia după ședința de la Guvern. Până atunci, la AJFP Alba va avea loc o discuție între protestatari și liderii sindicali, pentru reluarea lucrului la ghișee.

„Nemulțumirile care au dus astăzi la hotărârea colegilor de a înceta spontan munca sunt prevederile OG 47, publicată joi, privind majorările salariale pentru aparatul propriu al Ministerului de Finanţe, ANAF şi Direcţia Marilor Contribuabili. Oamenii sunt foarte nemulțumiți, consideră că prin acest fapt s-a făcut o nedreptate și sunt discriminați. Și colegii noștri din teritoriu au aceleași funcții, același grad de muncă încărcat și nici nouă din 2010 nu ne-au crescut drepturile salariale”, a declarat președintele Sindicatului Liber Finanțe Alba, Florin Oană.

YouTube video

Nemulţumirile funcţionarilor de la Finanţe ţin de faptul că „Guvernul măreşte salariile din Parlament, Curtea de Conturi şi Consiliul Concurenţei” şi cer o aplicare unitară a legii, fără discriminări”. De asemenea, solicită egalitatea salariilor, adică „funcţii egale, salarii egale”, plata orelor suplimentare pentru toţi funcţionarii publici, eliminarea discriminărilor privind acordarea suplimentului postului şi al gradului şi acordarea primelor de vacanţă şi celui de-al 13-lea salariu.

„Nu știm cât va dura protestul, așteptăm de la factorii decidenți semnale, răspunsuri, astfel încât oamenii să fie mulțumiți. Este o acțiune spontană care s-a declanșat azi-dimineață. La sfârșitul zilei de astăzi vom face o ședință operativă de lucru și vom lua o hotărâre dacă pe viitor vom continua acțiunile de protest”, a mai spus Oană.

Marţi dimineaţa, după ora 8.30, au intrat în protest toți angajații din cadrul AJFP Alba, în jur de 230. Oamenii au coborât din birouri, ghișeele sunt închise, nu se lucrează cu publicul.

„Ne cerem scuze, rugăm contribuabilii să înțeleagă”, a spus liderul sindical.

Proteste similare au fost anunţate şi de funcţionari de la Finanţe din alte oraşe din judeţul Alba, dar şi din ţară, în zonele Cluj, Prahova, Suceava, Braşov.

Alianţa Sindicatelor Sed Lex a anunţat, marţi, că angajaţii din instituţiile fiscale, din primării şi din alte unităţi din administraţia locală au declanşat un protest spontan pe termen nelimitat, cerând creşteri salariele similare celor acordate în învăţământ şi sănătate.

Potrivit reprezentanţilor Sed Lex, acţiunile de protest au fost declanşate spontan şi durata acestora nu poate fi precizată, angajaţii din administraţie publică reclamând faptul că lor nu le-au fost acordate creşteri salariale, în condiţiile în care în acest domeniu media salarizării este de aproximativ 1.350 de lei net.

”Din cauza modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, creând discriminări între categorii sociale ş chiar între angajaţii din cadrul administraţiei publice (vezi creşterile salariale acordate în învăţământ şi sănătate, precum şi angajaţilor din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF), salariaţii din domeniul Fiscului, din primării şi din alte instituţii din administraţia publică centrală şi locală au declanăat au declanşat acţiuni spontane la nivel naţional, solicitând în mod expres acordarea de creşteri salariale”, spun liderii Sed Lex, într-un comunicat de presă.

Ministerul Finanţelor a anunţat, vineri, că începând cu 1 noiembrie funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Finanţelor, ANAF, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută.

Ministerul Finanţelor a precizat că, astfel, salariile de bază vor fi majorate, în medie, cu 22%, iar de această creştere a salariilor vor beneficia aproximativ 5.700 de persoane.

Majorarea salariilor s-a făcut prin derogare de la OU 23/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015.

Potrivit OG 47, privind rectificarea bugetului de stat pe 2015 şi alte măsuri bugetare, publicată în Monitorul Oficial din 29 octombrie, la Art. 63,

“(1) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (1) din OG 83/2014privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 71/2015, cu modificările și completările ulterioare, începând cu drepturile salariale aferente lunii noiembrie 2015, funcționarii publici și personalul contractual din Ministerul Finanțelor Publice – aparat propriu, Agenția Națională de Administrare Fiscală – aparat propriu, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive față de clasa deținută.

(2) Acordarea claselor de salarizare prevăzute la alin. (1) se realizează prin majorarea salariului de bază, astfel cum au fost acordat pentru luna octombrie 2015, cu numărul de clase de salarizare succesive suplimentare multiplicat cu procentul prevăzut la art. 10 alin. (5) din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică personalului asimilat din punct de vedere al salarizării cu personalul din Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

(4) Cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, de care beneficiază personalul prevăzut la art. 12 alin. (8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 71/2015, cu modificările și completările ulterioare, se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna octombrie 2015, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

(5) Prevederile alin. (1) nu se aplică personalului din cadrul Ministerului Finanțelor Publice – aparat propriu, Agenției Naționale de Administrare Fiscală – aparat propriu, Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili pe perioada în care acesta intră sub incidența art. 2 alin. (1) din Legea nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările și completările ulterioare.”

În altă ordine de idei, angajaţii de la Finanţe şi-au exprimat solidaritatea în legătură cu tragedia din Clubul „Colectiv” din Bucureşti. Pe treptele instituţiei din Alba Iulia au fost aprinse lumânări şi puse florin, cu mesajul „suntem alături de membrii familiilor îndoliate”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax