Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Regal folcloric la Alba Iulia pentru peste 1500 de „suflete” de români. Lansare de album cu muzică tradiționlă din Apuseni


Publicat

Vineri, Alba Iulia a fost îmbrăcată în „straie populare”, de artiști consacrați din țară, dar și de tinerii interpreți de muzică populară. Au cântat pentru peste 1500 de „suflete” de români prezenți în Piața Cetății, care nu au plecat acasă până la ultimul interpret. Timp de șase ore Piața Cetății din Alba Iulia a fost „gazda” unui regal de muzică populară, „Suflet de român”, organizat de Uniunea Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România.

Ioan Bocşa, Ionuţ Fulea, Dumitru Fărcaş, Traian Jurchela, Alexandru Pugna, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Nicolea Furdui Iancu sunt doar câția dintre interpreții de muzică populară care i-au „uns” pe suflet pe albaiulienii prezenți cu cântecele lor. Gazda spectacolului a fost prezentatoarea TV, Iuliana Tudor.

În cadrul taberei, maestrul Ioan Bocșa, a lansat și un album, împreună cu ansamblul Icoane, „Muzică tradiţională din Munţii Apuseni. Bazinul Arieşului şi Văile Aiud, Geoagia, Galda” , care cuprinde cântece folclorice reconstituite.

Piața Cetății a răsunat, vineri seara, începând cu ora 19.00 de cântece folclorice din toate colțurile țării, pe acompaniamentul orchestrei „Codru de România”, condus de taragotistul Nelu Gabor și dansurile Ansamblului Folcloric„Doina Arieşului” din Câmpia Turzii.

Pentru că la zi de sărbătoare, și ținuta trebuia să fie un adecvată, de la cei mai mici și până la cei mari, straiele populare au fost purtate cu mândrie. Cei peste 1500 de spectatori care au venit la spectacolul de muzică populară „Suflet de român”, nu s-au săturat de cele șase ore de ascultat folclor și aplaudat, care au fost ca un „leac” pentru sufletul lor de român.

„Suflet de român”, un spectacol a trei generații de cântec popular, a adus pe scena din Alba Iulia, și tineri interpreți de muzică populară din toată țara precum  Oana Bozga, Alexandru Brădăţan, Bogdan Toma, Adina Popa, Traian Stoiţă, Codruţa Rodean, Raul Ananie, Teodora Zărnescu, Sebastian Stan, Emilia Dorobanţu, Andreea Haisan, Iulia Bucur, Olimpia Lucian Guzu, Răzvan Năstăsescu, Daniel Pop, Cătălin Haşa, Vlăduţa Lupău şi Maria Roşu.

Aceștia au plecat din Alba Iulia, cealalată capitală de suflet a românilor, cum a numit-o Ionuț Fulea, cu un „buchet” mare de aplauze din partea publicului.

La fel și ceilalți artiști consacrați ai muzicii populare au dus cu ei de aici de la Alba Iulia, dragostea publicului, care au venit cu mic cu mare să îi asculte. Seniorii cântecului popular care au adus folcolorul mai aproape de albaiulieni au fost Ioan Bocşa, Ionuţ Fulea, Dumitru Fărcaş, Dinu Iancu Sălăjanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Nicolea Furdui Iancu, Sava Negrean Brudaşcu, Constantin Enceanu, Traian Jurchelea, Viorica Macovei, Adriana Stanca, Alexandru Pugna, Roxana Reche.

UAIFMR a vrut ca prin acest spectacol, oamenii să nu uite că tradiția, folclorul și cultura românească trebuie păstrată până la ultima generație.

Spectacolul de muzică populară a fost încheiat de maestrul taragotului, Dumitru Fărcaș, care a ridicat în picioare și cu bătăi de palme albaiulienii, care au rămas să îi asculte cântul.

Tot vineri, la Sala Unirii din Alba Iulia, maestrul Ioan Bocșa a lansat albumul „ ”Muzică tradiţională din Munţii Apuseni. Bazinul Arieşului şi Văile Aiud, Geoagia, Galda” înregsistrat împreună cu cei 63 de membri ai Ansamblului „Icoane”. În prezența prietenilor din copilărie, a unor interpreți de muzică populară, a președintelui UAIFMR, Ionuț Fulea și a celebrei producătoare TV, Elise Stan, Ioan Bocșa a povestit cum a reușit să dea „culoare” prin ceteră, gordună, contră sau lovituri în podea unor cântece folclorice vechi.

Prof.univ.dr. Ioan Bocșa a spus că acest CD cuprinde „cele mai realizate piese cu caracter rituos din 700 cele mai reprezentative , care au primit o haină de sărbătoare. Le-am înnobilat față de starea în care le-am găsit când le-am cules de pe teren”. Interpretul de muzică populară a spus că a încercat să nu se înlăture de latura folclorului, și de asemenea că pentru acest material discografic a început să „culeagă” cântece de seceriș, cătănie, de mireasă, bocet, cântec  funebru, colinde de pe teren, de la bătrâni, care încă și le amintesc vers cu vers, de câțiva ani.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. AOTEAROA

    sâmbătă, 30.08.2014 at 15:03

    IONUT,ai nreusit sa ne demonstrezi ca ===OMUL E CEIA CE FACE ,NU CEIA CE ZICE!!!==Esti un om practic,felicitari parintilor tai si satenilor lor[si ai tai]Oameni dintr-o bucata.Nu ti-a fost teama de volumul imens de munca,nu te-ai ferit de greu==AI LUAT TAURUL DE COARNE===uitati-va ce primar a pierdut SEBESUL

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Pandemiile vor deveni tot mai frecvente și severe dacă nu va fi oprită degradarea naturii. Raport

Publicat

Pandemiile vor deveni tot mai frecvente, se vor răspândi mai rapid, vor produce mai multe pagube economice şi vor ucide mai multe persoane decât maladia COVID-19 dacă nu se va acţiona pentru a stopa degradarea naturii, un fenomen care duce la propagarea unor noi boli în rândul oamenilor, au precizat joi experţi internaţionali, potrivit DPA.

Apariţia noului coronavirus a fost în întregime provocată de activităţi umane, potrivit unui raport realizat de Platforma Interguvernamentală de Ştiinţă şi Politici referitoare la Biodiversitate şi Servicii Ecosistemice.

Aceleaşi activităţi care provoacă pierderea biodiversităţii şi schimbările climatice sporesc totodată riscul pandemic. Schimbarea utilizării terenurilor, expansiunea agricolă, comerţul şi consumul de animale sălbatice creşte contactul dintre vieţuitoarele sălbatice, animalele de la fermă şi oameni, fapt care permite microbilor să ajungă la oameni, a precizat acest grup format din 22 de experţi.

Oamenii de ştiinţă cred că noul coronavirus provine de la lilieci şi că oamenii s-ar fi putut infecta de la animalele sălbatice comercializate într-o piaţă din Wuhan, China.

„Factorii care sporesc riscul de răspândire a factorilor patogeni, transmiterea, contagiunile şi bolile între specii sunt intensificaţi în pieţele cu animale vii, unde animalele sunt deseori ţinute pentru lungi perioade în condiţii supraaglomerate, cu practici precare de igienă, amestecate cu specii diverse şi în contact apropiat cu grupuri mari de oameni care călătoresc dintr-o regiune într-alta ca să cumpere deseori animale vii”, se afirmă în acelaşi raport.

Pe de altă parte, conservarea regiunilor protejate şi reducerea exploatării zonelor cu o înaltă biodiversitate pot reduce drastic riscul pandemic, potrivit raportului.

„Putem depăşi epoca pandemiilor, dar, pentru acest lucru, este nevoie de o atenţie mai mare asupra prevenţiei şi nu doar asupra modului în care reacţionăm”, a spus Peter Daszak, cercetătorul care a condus studiul.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO Primul meci, prima victorie. Volei Alba Blaj – Dinamo: 3 – 1, în noul sezon al Diviziei A1 la volei feminin

Publicat

CSM Volei Alba Blaj a câștigat sâmbătă primul meci în cadrul turneului numărul 1 al Campionatului Național de volei feminin, Divizia A1. Campioana României a învins formația Dinamo București cu 3 – 1 (25-19, 25-19, 22-25, 25-22).

Turneul desfășurat în Sala „Timotei Cipariu” din Blaj va continua duminică, 1 noiembrie, de ora 18.00, cu meciul Dinamo – CSM Lugoj. Luni, 2 noiembrie, începând cu ora 18.00, Volei Alba Blaj va întâlni formația CSM Lugoj. Ambele meciuri vor fi transmise live, pe pagina de Facebook – Volei Alba Blaj.

Reamintim faptul că CSM Volei Alba Blaj găzduiește, în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2020, turneul numărul 1 al Campionatului Național de volei feminin, Divizia A1. Participă echipele Volei Alba Blaj, Dinamo București și CSM Lugoj.

Meciurile se dispută fără spectatori, dar în tribună pot lua loc, purtând mască de protecție, maximum zece reprezentanți ai partenerilor și ai autorităților locale, ai fiecărei echipe, reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei, ofițeri doping, reprezentanți ai Federației Române de Volei și reprezentanți mass media – maximum zece persoane, conform Regulamentului aprobat de Federația Română de Volei.

foto: Volei Alba Blaj

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Se caută constructor pentru extinderea Ambulatoriului integrat al Spitalului din Blaj. O nouă licitație, lansată în SEAP

Publicat

Extinderea Ambulatoriului integrat din cadrul Spitalului Municipal Blaj a fost scoasă din nou la licitație, după ce la prima procedură ințiată în 14 octombrie nu s-au prezentat ofertanți. Investiția de peste 5,9 milioane de lei prevede realizarea unui nou corp de clădire, cu trei etaje, care va beneficia de lift pentru persoane. De asemenea, se vor amenaja parcări pentru ambulanțe, alei și spațiile verzi din zonă. 

Primăria Blaj a lansat vineri, 30 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o nouă licitație pentru execuția de lucrări de construcții, inclusiv utilaje și echipamente aferente, pentru obiectivul „Extindere și dotare ambulatoriu Spital Municipal Blaj”. Contractul prevede organizarea de șantier, execuția lucrărilor de construcție, furnizare și montaj echipamente/utilaje aferente lucrărilor. Valoarea totală estimată este de 5.937.909,41 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, obiectivul general al proiectului constă în extinderea clădirii ambulatoriului integrat de specialitate al Spitalului Municipal Blaj, în vederea îmbunătățirii serviciilor medicale. Clădirea propusă pentru extindere și dotare ulterioară cu aparatură medicală este situată pe strada Andrei Mureșanu nr. 16 din Blaj. Aceasta face parte din ansamblul edificat aparținând Spitalului Municipal Blaj.

Conform studiului de fezabilitate, starea actuală a ambulatoriului este precară din punct de vedere al spațiilor, acestea fiind insuficiente pentru respectarea tuturor prevederilor în domeniu și furnizarea corespunzătoare a serviciilor medicale ambulatorii. Cabinetele medicale din structura ambulatoriului sunt organizate în cadrul celor două clădiri ale spitalului, respectiv Policlinica și Spital. Din punct de vedere funcțional, cabinetele ambulatoriului nu sunt grupate și nu sunt amplasate într-o singură locație, spațiile existente nu sunt suficiente pentru asigurarea condițiilor de suprafață, circuite și funcționalități prevăzute de lege.

Proiectul propune soluționarea problemelor prin extinderea clădirii spitalului și mutarea cabinetelor medicale în aripa extinsă a clădirii. Extinderea se va realiza pe orizontală, cu o clădire nouă (demisol + parter + 3 etaje), similară celei existente și alipită clădirii spitalului. Astfel se propune aducerea secțiilor de ambulatoriu în spațiile nou create și dotarea ulterioară a acestora cu aparatură medicală și mobilier medical necesare în vederea asigurării funcțiunilor specifice de bază ale programului de ambulatoriu.

Un obiectiv important al proiectului pentru adaptarea infrastructurii spitalului la nevoile persoanelor cu dizabilități este construirea unui lift în corpul nou de clădire. În acest fel va exista acces pentru această categorie și nu numai către toate cabinetele medicale.

Potrivit memoriului justificativ, pentru fiecare cabinet se propune câte o sală de tratament proprie.

Se propun următoarele spații medicale, cu sălile de tratament aferente: 

Demisol: cabinet pneumologie și sală de tratament pneumologie, explorări funcționale spirometrie

Parter: cabinet ortopedie și traumatologie, cameră gipsare, cabinet medicină generală copii, sală de tratament copii

Etaj 1: cabinet consultații chirurgie vasculară și sală pansament + mici intervenții, cabinet consultații chirurgie generală și sală pansament + mici intervenții, cabinet consultații dermatovenerologice și sală tratament dermatovenerologice

Etaj 2: cabinet consultații urologie și sală tratament urologie, cabinet consultații obstetrică-ginecologie și sală de tratament obstetrică-ginecologie, cabinet endocrinologie și sală tratament endocrinologie

Etaj 3: cabinet consultații cardiologie și cabinet EKG, cabinet consultații oftalmologie și sală tratament oftalmologie, cabinet consultații boli interne și sală tratament boli interne

De asemenea, se vor reabilita/construi alei, se vor reamenaja spațiile verzi și se vor realiza parcări pentru ambulanțe și autospeciale medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Suport alimentar zilnic în valoare de 15 lei pentru fiecare antepreșcolar și preșcolar. Inițiativă legislativă, la Senat

Publicat

gradinita Blaj

Parlamentarii propun ca în unitățile de învățământ antepreșcolar – preșcolar de stat să se acorde un suport alimentar zilnic, în limita unei valori zilnice de 15 lei / antepreșcolar sau preșcolar. 

Propunerea legislativă pentru asigurarea unei alimentaţii sănătoase în unităţile de învăţământ antepreşcolar şi preşcolar de stat, particulare şi confesionale, autorizate sau acreditate, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 26 octombrie.

„România continuă să aibă cel mai mic procent de copii cu vârsta sub trei ani care merg la creșă, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019. În aceste condiții, cca. 42% dintre copii sunt îngrijiți cu ajutorul bonelor, bunicilor, al rudelor, prietenilor, vecinilor, din diferite motive: fie doresc o îngrijire specială pentru copii, fie nu există suficiente locuri în creșe și grădinițe, fie statul nu susține financiar aceste servicii, părinții neputând acoperi în integralitate toate costurile. Situația este oarecum asemănătoare și în învățământul preșcolar, unde gradul de cuprindere al copiilor în grădinițe este departe de țintele de dezvoltare la care ar trebui să ajungă România, unul dintre factorii care contribuie la această stare a lucrurilor fiind situația economică a familiilor din care provin copiii și costurile suplimentare pe care aceștia ar trebui să le acopere: contravaloarea alimentației în creșele/grădinițele de stat, alte taxe suplimentare în creșele/grădinițele particulare”, se precizeză în expunerea de motive a proiectului inițiat de doi deputați de la PNL, citată de Alba24.ro.

În Raportul de țară al Băncii Mondiale realizat în anul 2019 (Studiul Saber – dezvoltarea timpurie a copilului), care analizează tema educației antepreșcolare, a măsurilor luate pentru scăderea abandonului școlar și a reducerii riscului părăsirii timpurii a școlii sunt formulate următoarele recomandări:

– asigurarea unor servicii de calitate de îngrijire a copiilor și la prețuri accesibile;

– introducerea unui an obligatoriu suplimentar în învățământul preșcolar;

– elaborarea și adoptarea unei strategii multisectoriale care să includă educația, sănătatea, nutriția, protecția socială a copilului, strategic care să includă și grupa de vârstă 0 – 3 ani;

– utilizarea unor criterii clare privind transparența, echitatea și eficiența cheltuielilor bugetare, concomitent cu majorarea consistentă a bugetului destinat educației, ca procent în PIB.

Inițiativa propune ca în unitățile de învățământ antepreșcolar – preșcolar de stat, particulare și confesionale, autorizate sau acreditate să se acorde un suport alimentar zilnic, în limita unei valori zilnice de 15 lei / antepreșcolar sau preșcolar, inclusiv taxa pe valoare adaugată, finanțat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale.

„Măsura este justificată de faptul că în unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar cu program prelungit, părinți sunt nevoiți să achite un tarif zilnic pentru hrana copiilor, care se adaugă la alte cheltuieli ale familiei. În prezent, pentru o familie ca 2 – 3 copii, aceste costuri pot depăși 500 – 700 de lei lunar. Pentru acest motiv, multe familii fie susțin cu dificultate înscrierea copiilor în învățământul antepreșcolar și preșcolar, fie renunță la aceste forme de educație timpurie.

Mai mult decât atât, programele naționale de acordare a unei mese la școală pentru antepreșcolari și preșcolari ar putea fi susținute din resurse financiare nerambursabile și pot contribui pe termen lung la creșterea numărului de copii înscriși în învățământul antepreșcolar și preșcolar și la reducerea abandonului școlar în viitor”, mai precizează inițiatorii proiectului.

sursa: senat.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate