Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: S-a inaugurat Unitatea de Primiri Urgențe Alba. Raed Arafat, impresionat de ceea ce s-a realizat : „Este superb”


Publicat

După mai bine de cinci luni în care sediul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba s-a aflat în renovare, acesta a fost inaugurat oficial, în 21 decembrie. La eveniment a fost prezent secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat și autorități locale și județene.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat a fost prezent sâmbătă la Alba Iulia pentru a lua parte la redeschiderea secției UPU de la Spitalul Județean Alba.

După ce a vizitat fiecare încăpere din proaspăt renovata secție, în opinia sa, ce s-a făcut la Alba Iulia este „superb” și dacă ar fi nevoit să pună o notă pe ceea ce s-a realizat nu ar putea să acorde mai puțin de ”zece”.

„Am vizitat, am văzut și concret ce este făcut respectă regulile pentru că, pentru cine nu știe, noi avem un sistem de standardizare a Unităților de Primiri Urgențe care este stabilit printr-un ordin al ministrului din 2007; ordinul a mai suferit câteva modificări cum este normal. Acest ordin stabilește spațiile, fiecare spațiu pentru și unde este bine să fie amplasat, spațiul alocat minim, iar aici pot spune că ordinul este respectat. Normal, aici noi nu lucrăm cu un spațiu nou, ci cu unul readaptat și vorbim și de necesitatea unei extinderi în exterior, dar ce s-a făcut este super”, a declarat Raed Arafat.

Acesta a precizat că realizarea de la UPU Alba ar trebui să fie un exemplu de urmat și pentru alte unității din România. De asemenea, acesta a mai punctat faptul că în județul Alba colaborarea dintre ISU și UPU este una foarte bună.

Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a ținut să precizeze că această renovare nu s-a realizat deloc ușor și că s-a trecut prin greutăți, inclusiv numeroase controale, „pentru că așa au vrut unii medici foști sau actuali parlamentari, au vrut să ne ajute și pe noi, în sensul să ne încurce”.

Lucrările de reabilitare la primul tronson al Unităţii de Primiri Urgenţe din Alba au început în data de 25 iunie. La începutul lunii noiembrie, pacienții care au ajuns la UPU Alba  au fost primiţi în noul spaţiu funcţional şi total reabilitat.

Au urmat apoi lucrările la al doilea tronson de la urgenţe, care până în noiembrie a preluat consultaţiile.

În ceea ce priveşte primul tronson, rampa de acces a fost prelungită în ambele părţi, pentru a permite accesul simultan a două ambulanţe şi astfel să fie asigurată operativitatea cazurilor urgente.

Sălile au suferit modificări de reorganizare a circuitului, de mărire a suprafeţei şi de schimbare a ţevilor de apă. În prima sală, în partea din faţă a imobilului, a fost mutat biroul de Registratură-Informare şi tot acolo va fi şi cel de asistenţă socială. În holul unde a fost ghişeul de registratură al UPU Alba este sala de aşteptare.

În ceea ce privește finanțarea, 1.230.000 lei au fost asigurați de CJ Alba pentru reparații capitale,  200.000 lei au fost alocați pentru dotări, din care 50.000 de lei au fost din sponsorizări.

Problema spitalelor închise, adusă în discuție la inaugurarea UPU

Ion Dumitrel a profitat de prezența secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii pentru a aduce în discuție problema spitalelor închise în județul Alba și pentru care s-a promis repunerea în funcțiune. Este vorba despre spitalele de la Zlatna, Ocna Mureș și Baia de Arieș.

„În ceea ce mă privește, nu cred că aceste spitale se vor mai deschide și dacă finanțarea, <atenția> către sănătate va fi aceeași, există riscul ca și alte spitale să să închidă”, a declarat președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Arafat a declarat că pentru spitalele din zonele rurale sau orașe mici există soluții. Chiar dacă acestea nu se vor redeschide ca spital, este obligatoriu să existe un ambulatoriu și un acces la asistență medicală.

Întrebat și despre deblocarea posturilor din sistemul sanitar, Arafat a precizat că anul acesta au fost deblocate 1.200 de posturi, din care 14 au fost atribuite Spitalului Județean Alba. Managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă a decarat că două din cele 14 posturi vor fi pentru UPU și vor fi scoase de urgență la concurs.

În cadrul evenimentului de inaugurare a Unităţii de Primiri Urgenţe, au fost înmânate plachete de mulţumire celor care au contribuit la realizarea investiţiei.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. mihaela

  duminică, 22.12.2013 at 13:18

  Felicitari celor care se ocupa de spital au facut ceva extraordinar si cadrele medicale sunt foarte prompte am fost la urgenta si deaia stiu

 2. Dorel

  duminică, 22.12.2013 at 20:14

  Domnu Sofica, nu ati ales bine culoarea cravatei. Este rosie … va vede Dumitrel…si….nu e bine domnu Sofica….mai ales ca pana nu demult purtati cu mandrie cravate portocalii, albene…

 3. madi

  marți, 24.12.2013 at 06:55

  Felicitari echipei manageriale. Mult succes tuturor celor care isi desfasoara activitatea in acest spital. Medicii sa nu uite juramantul facut…

 4. Maia

  vineri, 27.12.2013 at 19:59

  Buna seara,
  Stie cineva cine este doamna in costum verde care-l insoteste pe domnul ministru Raed Arafat?

 5. ancu

  sâmbătă, 28.12.2013 at 23:48

  Si uite asa i s-au aratat domnului doctor doar partile bune. Aparatura noua si moderna intotdeauna da bine si e superba…si asa va fi si peste 10 ani daca o sa ramana tot in amabalaj. Felicitari celor care reusesc sa mascheze adevarul din spital, proasta cooperare intre medici si indiferenta lor dupa ce si-au terminat treaba cu tine. E trist ca sunt aceleasi magarii ca si acum 10 ani, dar ce e si mai trist faptul ca se ridica statui habarnistilor si nu adevaratilor medici

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Lista țărilor din zona galbenă, actualizată. Persoanele care vin din Spania nu mai intră în carantină. Bulgaria, în zona de risc

Publicat

52 de țări și teritorii sunt incluse „în zona galbenă”, potrivit listei actualizate astăzi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Cei care revin din aceste zone trebuie să intre în carantină pentru 14 zile, dar și să prezinte un test PCR negativ pentru a li se permite îmbarcarea în avioane sau autocare.

Faț de ultima situația prezentată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, au ieșit de pe listă Spania și Portugalia,

Cei care se întorc din cele 52 de țări incluse pe listă sunt nevoiți să prezinte și un test negativ PCR, efectuat cu 72 de ore înainte. În caz contrar, nu li se permite îmbarcarea în avion sau în autocar.

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome COVID, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri.

De asemenea, testul PCR nu e obligatoriu pentru cei care au efectuat vaccinul, inclusiv rapelul, copiii sub 3 ani sau persoanele care au avut COVID.

Și șoferii care revin în țară cu mașinile personale pot să nu prezinte un test PCR negativ, urmând să fie carantinați pentru 14 zile.

Statele și zonele de risc epidemiologic din noua listă sunt: Cehia, San Marino, Muntenegru, Estonia, Seychelles, Insulele Turks si Caicos, Monaco, Israel, Bahrain, Slovacia, Serbia, Malta, Liban, Slovenia, Letonia, Albania, Iordania, Suedia, Saint Lucia, Andorra, Ungaria, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Franța, Luxemburg, Republica Moldova, Palestina, Maldive, Olanda, Italia, Brazilia, Antigua si Barbuda, Puerto Rico, Polonia, Kuweit, Barbados, Austria, Peru, Belgia, Macedonia de Nord, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Uruguay, Chile, Spania, Bulgaria, Cipru, Qatar, Lituania, Paraguay, Marea Britanie, Africa de Sud.

În listă a reintrat Bulgaria. Au ieșit Elveția și Portugalia.

Documentul poate fi consultat AICI: Hot 15 și Lista statelor cu risc epidemiologic AICI: Anexa Hot – Lista State cu risc epidemiologic ridicat 04.03.2021

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Anunțul ministrului Raluca Turcan, legat de vârsta de pensionare: Orice român poate ieși la pensie la 70 de ani, dacă vrea

Publicat

p

Orice angajat din România va putea să lucreze, fie în sistemul privat fie în sistemul public, până la vârsta de 70 de ani dacă doreşte. Anunțul legat de vârsta de pensionare a fost făcut vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, de ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, vârsta de pensionare nu va fi modificată, însă, în baza unui proiect de act normativ, salariaţii vor avea oportunitatea de a continua să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, în baza unei cereri depuse la angajator.

Ministrul Muncii a făcut precizarea că persoanele care vor lucra în sistemul public nu vor putea cumula pensia cu salariul.

„Proiectul în sine de cumul pensie-salariu la stat are trei principii de bază. Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public sau un angajat în general va avea o oportunitate creată prin această lege de a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani.

Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creăm această oportunitate de a lucra, printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris, până la 70 de ani.

De asemenea, tot ca o oportunitate, cei care sunt astăzi în pensie şi vor să se reangajeze după vârsta de pensionare să poată să o facă, fără nicio problemă sau, dacă optează să se reangajeze, dar peste un an constată că nu îi mai place, nu vrea, nu poate, să poată să se pensioneze din nou. În materie de relaţie pensionar – sistem de ocupare vrem să existe această flexibilitate şi deschidere, până la urmă.

Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci, iar statul să nu intervină, să nu te blocheze. Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul la stat prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat, dar, atenţie, se referă doar la sistemul public”, a afirmat Raluca Turcan.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor merge fizic la școală și în scenariul roșu, până la incidența de 6 la mie

Publicat

scoala nr 9 alba iulia 1

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis vineri seară că elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor merge la școală indiferent de scenariul în care se află localitatea, atâta vreme cât rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile nu depășește 6 cazuri la mia de locuitori.

Astfel, elevii din calsele a VIII-a, a XII-a, de la postliceală și din școlile profesionale vor putea merge fizic la școală în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, dar numai în zonele unde incidența cumulată la 14 zile nu depășește 6 la mia de locuitori.

Documentul poate fi vizualizat AICI. Decizia este prevăzută la Articolul 3.

„Se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul participării fizice la cursuri, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori”, scrie în hotărârea CNSU din ședința de vineri.

Decizia vine după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a adresat direct CNSU în această privință, după ce Ministerul Sănătății nu i-a răspuns.

„De la Ministerul Sănătății am primit doar un acord cu privire la posibilitatea de prezență fizică în cadrul simulărilor pentru examenele naționale, clasa a VIII-a și a XII-a, începând cu 22 martie, respectiv cu 29 martie, a spus Sorin Cîmpeanu la B1TV. Având în vedere urgența determinată de nevoia unei hotărâri cu privire la modul în care merg la școală clasele terminale în scenariul roșu, am înaintat această cerere direct către Comitetul Național pentru Situații de Urgență spre analiză”, a explicat Cîmpeanu.

Sursa: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu la Zlatna. A luat foc acoperișul unei centrale termice din curtea unui operator economic

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_7

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine în cooperare cu Serviciul  Voluntar pentru Situații de Urgență Zlatna pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit vineri seara în incinta unui operator economiv din orașul Zlatna.

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperisul unei anexe în care funcționează o centrala termică.

La fața locului au fost trimise trei autospeciale de pompieri.

Au ars aproximativ 10 metri pătrați de acoperiș.

Sursă: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate