Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: Salvatorii de la UPU şi SMURD Alba premiaţi pentru munca depusă în 20 de ani de medicină de urgenţă şi 5 ani de la înfiinţarea serviciului de intervenţie


Publicat

smurd

SMURDJoi s-au sărbătorit 20 de ani de medicină de urgenţă şi 5 ani de SMURD la Alba Iulia. În cadrul evenimentului au fost acordate distincţii aniversare cadrelor medicale din cadru UPU Alba, Sibiu, Cluj şi Mureş, SMURD Alba, Mureş, Sibiu şi Cluj, colaboratorilor, medicilor şi paramedicilor de pe SMURD, angajaţilor din cadrul UPU Alba, dar şi autorităţilor locale şi conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă. „Cine salvează o viaţă salvează o lume” este motto-ul sub care lucrează în echipă cei de la secţia UPU şi SMURD Alba.

Activitatea medicinei de urgenţă a început în 1994 cu 8 medici şi 6 asistenţi medicali. În 2009 a lut fiinţă SMURD Alba cu echipaje de prim ajutror la Alba Iulia şi Aiud. În prezent în judeţ funcţionează un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă în Alba Iulia şi cinci echipaje de prim ajutor în Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Blaj şi Câmpeni.

Joi, de la 12.30m la Hotel Medieval din Alba Iulia s-au sărbătorit 20 de ani de medicină de urgenţă şi 5 ani de la înfiinţarea SMURD Alba. La eveniment au fost prezenţi şi primarul Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, reprezentanţi ai UPU şi SMURD Sibiu, Cluj şi Mureş, directori de instituţii locale, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia şi ISU Alba, dar şi angajaţi şi cadre medicale din cadrul UPU Alba, paramedici şi medici ai SMURD Alba.

Sunt îmbrăcaţi în uniforme roşii şi vin cu maşini de aceeaşi culoare, dotate cu aparatură care salvează vieţile multor oameni. Este vorba de medicii şi paramedicii de la SMURD Alba, care de 5 ani s-au alăturat celor de UPU. Împreună sunt un tot unitar, care vin în ajutorul celor aflaţi în suferinţă.

Activitatea medicinei de urgenţă a început în 1994 cu 8 medici, dr Aurel Crişna, dr Nicolae Volonciu, dr. Aureliana Volonciu, dr. Călin Potor, dr. Dorin Vaipan, dr. Carmen Popa, dr. Călin Gheorghiu, dr. Marius Şuluţiu, dar şi 6 asistenţi medicali, as Mariana Răsunoiu, as, Ibolya Bartha, as. Ioan Nemeş, as. Adrian Pârvu, as. Sabina Cărămăza. as. Voicu Adaş şi as. Claudiu Giurgiu.

IMG_0038„Mă uit la toată sala asta şi văd o mulţime de oameni, cam câţi vin la noi într-o zi la urgenţă. Astăzi urgenţa s-a mutat aici. În urmă cu 20 de ani am semnat actul de naştere al acestui departament la început cu 8 medici, şi 6 asistenţi. Această secţie a crescut încet, încet ca număr de personal astfel încât astăzi am ajuns la aproape 100 de oameni. Între timp a crecut şi numărul de pacienţi. Media în ultimii trei ani a crescut la peste 40.000 de pacienţi/an.

În 2009 apare şi extinderea medicinei de urgenţă în prespital, respectiv Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare la Alba Iulia. Au apărut primele subunităţi de echipaje de prim ajutor la Alba Iulia, Aiud, apoi la Blaj, iar în 2012 la Sebeş şi Câmpeni.

Tot în 2012 în urma eforturilor depuse de Spitalul Judeţean, departamentul nostru, CJ, autorităţile locale am reuşit să operaţionalizăm şi echipajul de terapie intensivă. Să zic aşa „crem du la crem”, elita acestui departament”, a spus şeful UPU Alba, dr. Aurel Crişan.

„În acei ani de început nu aveam o acoperire suficientă a judeţului, pentru a răspunde într-un timp scurt şi eficient, ne-am străduit în parteneriat cu administraţia locală şi judeţene să asigurăm spaţiile necesare şi am făcut o subunitate la Câmpeni în 2008. La sfârşitul anului 2008 am intrat într-o colaborare cu Sebeşul şi am reuşit să înfiinţăm o subunitate de intervenţie şi acolo. Ambele s-au dovedit extrem de utile. Pentru circa 90.000  de locuitori, 1.500 de mp au îmbunătăţit timpul de răspuns şi calitatea intervenţiilor foarte mult”, a declarat şeful ISU Alba, Dorel Sofica.

Acesta a mai precizat că dacă în anii trecuţi durata timpului de răspuns la urgenţe era de 14 minute la incendii şi 10 minute la SMURD, acum s-a redus la jumătate. Astfel că un echipaj de pompieri ajunge la faţa locului în 8 minute şi sub 5 minute un echipaj SMURD.

Dacă în perioada 2006-2008 se ajungea la 160 de intervenţii, în acest an, Dorel Sofica spune că se va ajunge la aproximativ 5000 de cazuri, dintre care 4000 de cazuri sunt cele care solicită echipajele SMURD Alba.

Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare Alba este un serviciu public de urgenţă care asigură intervenţia cu maximă operativitate pentru supravieţuirea victimelor accidentelor, cât şi pentru efectuarea manevrelor medicale menite să preântămpine agravarea acestora. Funcţionează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba din 16 octombrie 2009, prin echipaje ce încadrează ambulanțe pentru prim ajutor calificat și terapie intensivă mobilă.

Echipajele sunt formate, în funcție de tipul ambulanței, din medici sau asistenți medicali din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba și paramedici din cadrul I.S.U Alba, care au fost formaţi prin cursuri de prim-ajutor şi descarcerare.

Munca în echipă, unde fiecare membru al echipajului de intervenţie are un rol bine definit, promptitudinea, dăruirea, spiritul de sacrificiu şi profesionalismul în acordarea asistenţei medicale de urgenţă reflectă ideea de unitate în lupta pentru viaţă şi duc la creşterea calităţii îngrijirii acordate în faza prespitalicească pentru ridicarea la nivelul standardelor europene.

Prin aceste demne calități și mânați de deviza ”Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!” au reușit membrii SMURD Alba să asigure un grad mai ridicat de siguranță a cetățenilor în cele peste 13 000 de intervenții la care au participat de la inaugurare și până astăzi.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Blajul va fi conectat la Autostrada Sebeș-Turda printr-un DRUM EXPRES. Peste 30 milioane de euro din PNRR

Publicat

Blajul va fi legat la autostrada A10 de un drum expres. Anunțul a fost făcut de Florin Roman și primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar.

”Construim un drum rapid, în regim de drum expres între Teiuș și Blaj, finanțat cu peste 30 milioane de euro din Programul Național de Redresare și Reziliență, pentru perioada 2021-2027. Este conectarea cu autostrada Sebeș-Turda”, a scris Florin Roman pe rețeaua de socializare.

Reamintim că Ministerul Fondurilor Europene a pus joi în dezbatere publică Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care România va putea accesa 30,4 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Drumul expres A10 – Teiuș – Blaj este unul dintre proiectele propuse, cu valoare de 30,8 milioane euro.

”În normativele elaborate de autoritățile române, caracteristicile drumului expres nu diferă foarte mult de specificațiile unei autostrăzi. Sigur, există și diferențe, iar cea mai mare este existența, pe autostradă, a unei benzi de urgență pe fiecare sens. Altă diferență o reprezintă faptul că benzile de circulație sunt cu 25 de centimetri mai înguste, iar în ceea ce privește viteza, aceasta ajunge la maxim 120 km/h.

Drumul expres Teiuș – Blaj este cea mai importantă investiție strategică în infrastructura rutieră pentru Blaj și Valea Târnavelor, care va transforma zona noastră într-un pol de creștere regional”, susține primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Alte proiecte amintite de cei doi sunt computerul tomograf la spitalul Blaj, trecerea “Podului Minciunilor” de la Ministerul Transporturilor la municipiul Blaj, lucrări de modernizare a iluminatului public, amenajarea rigolelor în Crăciunelu de Jos.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

TOP domenii în care s-au făcut cele mai multe angajări de la începutul pandemiei. Care au fost specializările cele mai căutate

Publicat

Clasamentul domeniilor cu cele mai multe angajări de la începutul pandemiei este condus de IT, urmat de comerţ (comerţ en-gros şi retail), construcţii şi domeniul de consultanţă financiară, potrivit unui comunicat al unei platforme de recrutare.

Cumulat, cele patru domenii au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din numărul de locuri de muncă pentru care angajatorii au postat anunţuri pe platforma BestJobs, în perioada aprilie-octombrie 2020.

Pe primul loc, cu cele mai multe angajări, s-au situat companiile din IT, care au scos la concurs peste 12.000 de locuri de muncă de la începutul pandemiei, în condiţiile în care restricţiile în circulaţia persoanelor şi implementarea politicii de work-from-home au dus la accelerarea digitalizării şi adopţia noilor tehnologii.

„Top trei joburi pentru care companiile au căutat să angajeze în pandemie au fost Software Developers, Support Engineer şi System Administrator”, se menţionează în comunicat.

Pe locul doi în topul domeniilor de activitate care au continuat să facă angajări masive este comerţul, cu peste 11.000 de locuri de muncă în comerţul en-gros şi cu peste 6.000 de locuri de muncă în retail, în condiţiile în care activităţile considerate esenţiale, precum comerţul cu alimente şi bunuri de larg consum, au funcţionat permanent de la începutul pandemiei.

Printre specialiştii cei mai căutaţi din acest domeniu au fost agenţii/reprezentanţii de vânzări, Logistic Planners şi Trade Marketing Specialists.

„Construcţiile ocupă locul trei în top, alături de domeniul financiar-consultanţă, cu puţin peste 6.000 de locuri de muncă scoase la concurs fiecare. Există şi domenii a căror activitate a fost foarte afectată şi care au îngheţat angajările pe fondul impactului generat de pandemia de coronavirus asupra anumitor sectoare economice, precum organizarea de evenimente şi târguri sau activităţile recreative şi artistice”, se mai spune în comunicat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul turiștilor cazați în județul Alba a scăzut cu 40%, în primele 9 luni ale anului. Câți dintre ei au fost străini

Publicat

turism alba

În județul Alba, în primele 9 luni ale anului, sosirile de turiști au scăzut cu 37,7%, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2019. Înnoptările în unitățile de cazare au fost cu 39,2% mai puține.

Din datele Direcției Regionale de Statistică (DRS) Alba, în perioada ianuarie – septembrie, în unităţile turistice din judeţ (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 97.569 turişti, turiştii români deţin o pondere de 96,8 din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba, iar turiştii străini (3.101 persoane) reprezintă 3,2%.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat), înregistrate în perioada ianuarie – septembrie a fost de 177.927, mai putin cu 39,2% faţă perioada corespunzătoare din 2019.

Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această perioadă a fost de 1,82 zile, față de 1,87 zile din perioada corespunzătoare a anului anterior.

În septembrie 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat scăderi cu 15,7%, iar înnoptările cu 14,6%. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna septembrie 2020 a fost de 23,9%.

În luna septembrie 2020, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 17.120 turiști, majoritatea au fost cazați în hoteluri (34,4%), pensiuni agroturistice (31,8%), pensiuni turistice (17,9%).

S-a înregistrat o scădere cu 3.191 persoane faţă de luna septembrie 2019 si cu 12.971 persoane (-43,1%) faţă de luna anterioară.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) înregistrate în septembrie 2020 a fost de 29.779, mai putine cu 5.083 faţă de luna septembrie 2019.

Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,74 zile, mai mare decât cea din septembrie 2019 (1,72 zile).

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna septembrie 2020 a fost de 23,9% (faţă de 25,9% în septembrie 2019), pe ţară înregistrându-se un indice de 26,3% (faţă de 37,7% din luna septembrie 2019).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O nouă categorie de angajați, inclusă în categoria condiţiilor speciale de muncă. Se vor putea pensiona mai repede cu 13 ani

Publicat

Camera Deputaţilor a adoptat recent, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care prevede includerea angajaților din industria de armament în categoriile grupei I de muncă. Proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis spre promulgare.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost adoptată de Camera Deputaților în 24 noiembrie.

Potrivit documentului, persoanele care lucrează în anumite activități din industria de armament vor beneficia de pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

Activităţile din industria de armament prevăzute în proiect sunt:

  • fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor;
  • fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia;
  • operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice;
  • delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

Potrivit proiectului, persoanele care au avut activitate la locurile de muncă menţionate mai sus „beneficiază de pensie pentru limita de vârsta cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi“.

Proiectul adoptat și de Senat, acum și de Camera Deputaţilor, va fi trimis spre promulgare președintelui.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate