Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Sărbătoare la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. „Ziua Porţilor Deschise”, la 94 de ani de la înfiinţarea unităţii


Publicat

Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a sărbătorit vineri, cu mare fast, 94 de ani de la înfiinţare şi „Ziua Porţilor Deschise”. Cu această ocazie, a fost celebrat şi patronul spiritual al Colegiului şi s-a adus un omagiu eroilor absolvenţi ai instituţiei.

Elevii şi cadrele didactice şi militare ale instituţiei s-au pregătit intens pentru această zi, printr-o serie de concursuri sportive şi aplicativ – militare, sesiuni de comunicări ştiinţifice, vernisaj de pictură şi desen, întâlnirea absolvenţilor promoţiei 2012 cu elevii claselor a XII-a şi spectacole artistice. Au fost prezenţi la manifestări elevi ai Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul”, cadre didactice şi militare, reprezentanţi ai instituţiilor publice, părinţi şi apropiaţi ai elevilor.

Manifestările legate de această zi, desfăşurate pe platoul din incinta instituţiei, au debutat cu prezentarea onorurilor, urmate de de discursul comandantului Colegiului Militar Liceal, colonel Marcel Domşa. Acesta le-a vorbit celor prezenţi despre istoria Liceului Militar şi despre absolvenţii instituţiei, ajunşi acum ofiţeri, ingineri, doctori, jurişti, ambasadori, ataşaţi militari, administratori ai unor importante instituţii şi firme, cadre didactice şi nu numai: „Colegiul Militar Liceal este, şi trebuie să rămână, o şcoală de elită. Pe viitor, ne propunem să ne menţinem statutul de cel mai important furnizor de resurse umane pentru Academii”. Totodată, Domşa a ţinut să le dea şi un sfat elevilor liceului: „Cele mai importante lucruri în viaţă sunt onoarea şi demnitarea umană, iubirea de patrie şi de semeni”.

Au mai vorbit în faţa auditoriului subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg, alături de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alin Florin Cucui, care au adresat felicitări Colegiului Militar şi i-au asigurat că mereu vor găsi în instituţiile pe care le reprezintă un partener de nădejde.

Ceremonialul a continuat cu intonarea Imnului Naţional şi Imnului Liceului Militar şi cu tradiţionala defilare a elevilor. A urmat mai apoi festivitatea de premiere a câştigătorilor concursurilor „Coala şi peniţa” şi „Grafică şi caricatură”, alături de „Cupa Pluton de Elită”, câştigată de cea mai bună clasă a Colegiului, a XII-a B. „Cupa Mihai Viteazul” le-a revenit claselor a XII-a, la secţiunile atletism, baschet, handbal şi tenis de masă, claselor a X-a la secţiunea volei băieţi şi claselor a XI-a, la secţiunea volei fete. Premiul de onoare „Mihai Viteazul” i-a fost atribuit celui mai bun elev al colegiului, eleva caporal Casiana Fusus, care a obţinut media 9,81 în anul şcolar trecut. La toate aceste premii, se adaugă şi cel de 100 lei, primit de clasa câştigatoare a concursului „Instrucţie cu cântec”, care şi-a prezentat exerciţiul demonstrativ câştigător.

Alături de elevi au fost premiaţi şi profesori ai Colegiului, pentru activitatea educaţională remarcabilă, din anul şcolar trecut.

Nu au fost uitaţi nici eroii absolvenţi ai instituţiei, în cinstea cărora s-a ţinut o scurtă slujbă de pomenire în faţa statuii lui Mihai Viteazul, unde s-a depus şi o coroană de flori.

Manifestările s-au încheiat cu un spectacol de cântec şi dans, susţinut de formaţiile artistice ale elevilor, dar şi cu „Ziua Porţilor Deschise”, unde şi-au anunţat prezenţa un număr de 8 şcoli din Alba şi împrejurimi. Printre acestea se numără Şcoala „Ion Agârbiceanu”, Şcoala „Vasile Goldiş” şi Seminarul Liceal Ortodox din Alba Iulia, dar şi şcoala din Oarda si Vinţu de Jos. Purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul”, Daniela Filimon, a declarat că „în medie, un număr de 200 de tineri au participat la Ziua Porţilor Deschise”, fie interesaţi de o carieră militară, fie simpli curioşi să viziteze o asemenea instituţie.

Alături de cei prezenţi la manifestări, s-au aflat şi foşti studenţi ai Academiilor Categoriilor de Forţe, promoţia 2013, care au avut întâlniri cu clasele a XII-a, pentru a răspunde întrebărilor legate de orientarea în carieră.

Roxana CAZACUȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Blajul va fi conectat la Autostrada Sebeș-Turda printr-un DRUM EXPRES. Peste 30 milioane de euro din PNRR

Publicat

Blajul va fi legat la autostrada A10 de un drum expres. Anunțul a fost făcut de Florin Roman și primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar.

”Construim un drum rapid, în regim de drum expres între Teiuș și Blaj, finanțat cu peste 30 milioane de euro din Programul Național de Redresare și Reziliență, pentru perioada 2021-2027. Este conectarea cu autostrada Sebeș-Turda”, a scris Florin Roman pe rețeaua de socializare.

Reamintim că Ministerul Fondurilor Europene a pus joi în dezbatere publică Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care România va putea accesa 30,4 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Drumul expres A10 – Teiuș – Blaj este unul dintre proiectele propuse, cu valoare de 30,8 milioane euro.

”În normativele elaborate de autoritățile române, caracteristicile drumului expres nu diferă foarte mult de specificațiile unei autostrăzi. Sigur, există și diferențe, iar cea mai mare este existența, pe autostradă, a unei benzi de urgență pe fiecare sens. Altă diferență o reprezintă faptul că benzile de circulație sunt cu 25 de centimetri mai înguste, iar în ceea ce privește viteza, aceasta ajunge la maxim 120 km/h.

Drumul expres Teiuș – Blaj este cea mai importantă investiție strategică în infrastructura rutieră pentru Blaj și Valea Târnavelor, care va transforma zona noastră într-un pol de creștere regional”, susține primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Alte proiecte amintite de cei doi sunt computerul tomograf la spitalul Blaj, trecerea “Podului Minciunilor” de la Ministerul Transporturilor la municipiul Blaj, lucrări de modernizare a iluminatului public, amenajarea rigolelor în Crăciunelu de Jos.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

TOP domenii în care s-au făcut cele mai multe angajări de la începutul pandemiei. Care au fost specializările cele mai căutate

Publicat

Clasamentul domeniilor cu cele mai multe angajări de la începutul pandemiei este condus de IT, urmat de comerţ (comerţ en-gros şi retail), construcţii şi domeniul de consultanţă financiară, potrivit unui comunicat al unei platforme de recrutare.

Cumulat, cele patru domenii au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din numărul de locuri de muncă pentru care angajatorii au postat anunţuri pe platforma BestJobs, în perioada aprilie-octombrie 2020.

Pe primul loc, cu cele mai multe angajări, s-au situat companiile din IT, care au scos la concurs peste 12.000 de locuri de muncă de la începutul pandemiei, în condiţiile în care restricţiile în circulaţia persoanelor şi implementarea politicii de work-from-home au dus la accelerarea digitalizării şi adopţia noilor tehnologii.

„Top trei joburi pentru care companiile au căutat să angajeze în pandemie au fost Software Developers, Support Engineer şi System Administrator”, se menţionează în comunicat.

Pe locul doi în topul domeniilor de activitate care au continuat să facă angajări masive este comerţul, cu peste 11.000 de locuri de muncă în comerţul en-gros şi cu peste 6.000 de locuri de muncă în retail, în condiţiile în care activităţile considerate esenţiale, precum comerţul cu alimente şi bunuri de larg consum, au funcţionat permanent de la începutul pandemiei.

Printre specialiştii cei mai căutaţi din acest domeniu au fost agenţii/reprezentanţii de vânzări, Logistic Planners şi Trade Marketing Specialists.

„Construcţiile ocupă locul trei în top, alături de domeniul financiar-consultanţă, cu puţin peste 6.000 de locuri de muncă scoase la concurs fiecare. Există şi domenii a căror activitate a fost foarte afectată şi care au îngheţat angajările pe fondul impactului generat de pandemia de coronavirus asupra anumitor sectoare economice, precum organizarea de evenimente şi târguri sau activităţile recreative şi artistice”, se mai spune în comunicat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul turiștilor cazați în județul Alba a scăzut cu 40%, în primele 9 luni ale anului. Câți dintre ei au fost străini

Publicat

turism alba

În județul Alba, în primele 9 luni ale anului, sosirile de turiști au scăzut cu 37,7%, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2019. Înnoptările în unitățile de cazare au fost cu 39,2% mai puține.

Din datele Direcției Regionale de Statistică (DRS) Alba, în perioada ianuarie – septembrie, în unităţile turistice din judeţ (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 97.569 turişti, turiştii români deţin o pondere de 96,8 din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba, iar turiştii străini (3.101 persoane) reprezintă 3,2%.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat), înregistrate în perioada ianuarie – septembrie a fost de 177.927, mai putin cu 39,2% faţă perioada corespunzătoare din 2019.

Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această perioadă a fost de 1,82 zile, față de 1,87 zile din perioada corespunzătoare a anului anterior.

În septembrie 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat scăderi cu 15,7%, iar înnoptările cu 14,6%. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna septembrie 2020 a fost de 23,9%.

În luna septembrie 2020, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 17.120 turiști, majoritatea au fost cazați în hoteluri (34,4%), pensiuni agroturistice (31,8%), pensiuni turistice (17,9%).

S-a înregistrat o scădere cu 3.191 persoane faţă de luna septembrie 2019 si cu 12.971 persoane (-43,1%) faţă de luna anterioară.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) înregistrate în septembrie 2020 a fost de 29.779, mai putine cu 5.083 faţă de luna septembrie 2019.

Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,74 zile, mai mare decât cea din septembrie 2019 (1,72 zile).

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna septembrie 2020 a fost de 23,9% (faţă de 25,9% în septembrie 2019), pe ţară înregistrându-se un indice de 26,3% (faţă de 37,7% din luna septembrie 2019).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O nouă categorie de angajați, inclusă în categoria condiţiilor speciale de muncă. Se vor putea pensiona mai repede cu 13 ani

Publicat

Camera Deputaţilor a adoptat recent, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care prevede includerea angajaților din industria de armament în categoriile grupei I de muncă. Proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis spre promulgare.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost adoptată de Camera Deputaților în 24 noiembrie.

Potrivit documentului, persoanele care lucrează în anumite activități din industria de armament vor beneficia de pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

Activităţile din industria de armament prevăzute în proiect sunt:

  • fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor;
  • fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia;
  • operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice;
  • delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

Potrivit proiectului, persoanele care au avut activitate la locurile de muncă menţionate mai sus „beneficiază de pensie pentru limita de vârsta cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi“.

Proiectul adoptat și de Senat, acum și de Camera Deputaţilor, va fi trimis spre promulgare președintelui.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate