Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

(FOTO-VIDEO) Sărbătoare la Rimetea. Tinerii îmbrăcaţi în straie haiduceşti au „înmormântat Fărşangul”

Publicat

În 3 martie, satul Rimetea din judeţul Alba a îmbrăcat straie de sărbătoare, iar, cu mic, cu mare, localnicii s-au adunat să prezinte „Înmormântarea Fărşangului”. Evenimentul a devenit tradiţie în această zonă, când feciorii se costumează în haiduci şi pornesc la colindat fetele de măritat. Astfel, timp de aproape 4 ore, câteva sute bune de spectatori au asistat la toate momentele fastuoasei „înmormântări”

Sărbătoarea a început de dimineaţă, când feciorii satului s-au strâns laolaltă, costumaţi în haiduci şi straie populare. Aceştia au pornit la colindat pe la fetele de măritat, în casele cărora au cântat şi au jucat, pe un ritm alert şi colectiv, asemănător Buţii din Ţara Secaşelor.

Un veritabil alai de nuntă, cu tot tacâmul de muzicanţi, preot, cantor, mire şi mireasă s-a adunat şi a circulat pe toate străzile satului Rimetea, primind bani şi ouă de la spectatori.

Tinerii „miri” au fost urmaţi de alţi tineri, perechi, îmbrăcaţi şi ei în porturi ţărăneşti, cu măşti pe feţe. După alai a urmat faimoasa căruţă, trasă de măgăruş, cărând sicriul în care iarna e închisă, în mod simbolic. Pe urmă, şi-au luat locul în cortegiu două fete bătrâne, trăgând o rădăcină de copac, semn al sterilităţii. Cât despre măştile purtate, groteşti, ele au adunat cele mai temute categorii: ba draci şi peţitori, ba clovni, fete de rromi şi cerşetori.

În fine, procesiunea a devenit din ce în ce mai hazlie şi zgomotoasă, plină de teatralitatea anumitor gesturi libere, violente, exagerate.

Satul s-a adunat apoi la izvor (faimosul vaior din Rimetea), unde fiecare şi-a pomenit necazurile şi bucuriile anului ce tocmai s-a încheiat.

În final, sicriul a fost sfărâmat cu bâtele, în apa izvorului, în mod repetat, în semnul alungării anotimpului întunecos al iernii şi, odată cu el, a necurăţiei.

Spectacolul a pus stăpânire pe întreg satul, iar, cei care au stat deoparte s-au ales şi ei cu „căneală” în obraji, de la „drăcuşorii” care umblau prin sat, mânjiţi cu vopsele pe degete.



Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax