Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Șase „Doamne de excelență”, premiate pentru contribuția lor la dezvoltarea cultural-artistică a comunității


Publicat

Șase „doamne de excelență” din județul Alba au fost premiate sâmbătă seara, la Sebeș, pentru succesele lor profesionale și pentru contribuțiile lor la dezvoltarea cultural-artistică a comunităților din care fac parte și nu numai. Evenimentul a fost organizat de Asociația Femeilor din Alba și a cuprins și un spectacol susținut de corul „Armonia”, un recital de poezie și muzică și o piesă de teatru, interpretată de Teatrul Colb.

Prin acest aveniment, organizatorii și-au dorit să promoveze modele de personalităţi pentru tânăra generaţie, exemple de femei puternice care au reuşit să îmbine armonios profesia, familia şi pasiunile în viaţa lor. Șapte doamne au fost selectate pentru a fi premiate sunt Elena Anghel, Ioana Bogățan, Tereza Cândea, Adriana Comșa Haber, Rodica Părău, Maria Cornelia Postescu și Liliana Pagu (care nu a fost prezentă la eveniment, fiind în străinătate).

Elena Anghel a fost premiată pentru munca susţinută timp de 10 ani pentru organizarea si promovarea “Casei Memoriale Lucian Blaga” din Lancrăm. În prezent, este consilier în compartimentul Instituţii publice de cultură şi patrimoniu cultural din Consiliul Judeţean Alba. „Recitalurile Lucian Blaga mi-a adus cele mai multe satisfacții și recunoașteri”, a mărturisit Elena Anghel.

Ioana Bogățan a primit premiul de excelență pentru managementul Festivalului Internaţional de Teatru “Poveşti “ din Alba Iulia, ajuns la ediţia a VIII-a. În prezent, este director al Teatrului de Păpuşi “Prichindel”, din 1999. Ioana Bogățan a vorbit publicului despre Festivalul „Povești”, care în acest an  își propune să fie extins în mai multe orașe din județ, nu doar în Alba Iulia.

Tereza Cândea a fst premiată pentru activitatea sa de coordonator al trupei de teatru Colb Art. Până în prezent, a obţinut numeroase premii și distincții, printre care premiul de excelenţă la Festivalul Naţional de Artă Dramatică pentru Liceeni “Radu Stanca” ediţia III – Sebeş 2012. Este profesor de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional “Lucian Blaga” din Sebeş.

Adriana Comșa – Haber a fost selectată pentru Premiul de Excelență pentru activitatea sa de peste 40 de ani de când coordonează Corul “Armonia”, câştigând o mulțime de premii la festivaluri naționale şi internaţionale (Spania şi Italia). Este profesoară de muzică, dirijoare a corului Şcolii cu clasele I-VIII nr. 2 Sebeş. „Atât cât trăiesc, vreau să cânt” a spus Adriana Comșa – Haber, citându-l pe Beethoven.

Rodica Părău, doamnă de excelență pentru activitatea sa de organizare a Festivalurilor „Alba – Afroda” (10 ediţii) şi Ziua Rozelor (11 ediţii). Este preşedinta Asociaţiei “Alba-Afroda”. „Ne-am propus să promovăm frumosul. Astfel, din 2004, am început să organizăm Festivalul Rozelor la Ciumbrud, la care vă invit pe toți. Este un moment unic, toți trandafirii din lume sunt adunați acolo, în ultima sâmbătă din iunie. Festivalul Alba – Afroda reunește 10 comune din asociația noastră și promovează tradițiile și obiceiurile din zona rurală”, a spus Rodica Părău.

Maria Cornelia Postescu a fost premiată pentru opera sa literară. A publicat şapte volume de poezii, un volum de proză şi două romane. Are 63 de ani şi este absolventă a facutăţii de zootehnie, însă, în urma unui eveniment nefericit din viaţa sa, când a fost atinsă de cancer, s-a hotărât să aştearnă pe hârtie experienţa prin care a trecut. Începând din 2006, a lansat astfel mai multe volume, printre care: „Prin anatomia tăcerii“ (2007), „Chimia cenuşii“ şi „Al treilea ochi“ (2008), „Vecernii oncologice“ (2009), „Zăpada inorogului“ (2010). Este implicată în activitatea Cenaclului „Lucian Blaga” şi este membru al Ligii Scriitorilor din România.

Vedeți mai jos, în video, câte un fragment din mărturisirea fiecărei doamnă de excelență premiată la eveniment:

Evenimentul a fost prezentat de Liliana Mihacea, președinta Filialei Sebeș a Asociației Femeilor din România.

În continuare, evenimentul a continuat cu un spectacol susținut de corul „Armonia”, coordonat de Adriana Comșa-Haber. Pentru că o imagine (audio) este mai expresivă decât orice descriere, vă invităm să ascultați una dintre piesele interpretate de corul „Armonia”:

Publicul a asistat la momente artistice de poezie și muzică, interpretate de Maria Cornelia Postescu și Corina Corpodean, dar şi la piesa de teatru „Stăpânul Tăcerii”, interpretată de grupul de teatru Colb Art, coordonat de Tereza Cândea. În holul Casei de Cultură din Sebeş a fost deschisă o expoziţie de pictură a Asociaţiei „Arttrad” Valea Frumoasei.

Vă prezentăm câteva imagini de la eveniment:ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Miriam

  duminică, 10.03.2013 at 08:05

  dar Tereza cand o sa fie premiata ca vorbeste bine ramaneste si fara accent?…

 2. nicu

  luni, 11.03.2013 at 13:47

  santeti niste ipocritii. ce-i cu discriminarea asta.chiar nu erau sase mai bune, sau poate cate

 3. Pingback: FOTO-VIDEO | Ziua Internațională a Familiei: „Manifest pentru susținerea familiei”, la Casa de Cultură „Lucian Blaga” din Sebeș | Sebes24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Meteș: Opt copii buni la învățătură din cinci familii modeste au nevoie de rechizite pentru școală

Publicat

Opt copii ai unor familii din Meteș (județul Alba) au nevoie de rechizite pentru a merge la școală, potrivit voluntarilor de la Fapte bune din Alba. 

Copiii, cu rezultate foarte bune la școală, provin din 5 familii modeste, fără posibilități materiale. 4 dintre familii sunt monoparentale. 

Aceștia au nevoie de 23 caiete de matematică, 19 caiete tip dictando, 5 caiete de tip 1, 8 cutii creioane colorate, 8 penare, 8 stilouri, 8 blocuri de desen, 8 cutii acuarele, 5 truse geometrice, 5 dicționare ale limbii române pentru elevi.

În limita posibilităților, copiii au nevoie și de 8 ghiozdane și eventual niște haine.

Detalii despre cum pot ajunge rechizitele la copii se pot obține pe grupul de Facebook Fapte Bune din Alba.

Toți cei 8 copii au rezultate foarte bune la școală, fiind recomandați de educatoare și învățătoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Cum a evoluat poluarea aerului în Sebeș după recordul negativ înregistrat în weekend. Analiza ultimelor patru zile

Publicat

Calitatea aerului din Sebeș s-a îmbunătățit ușor în ultimele două zile, după valorile îngrijorătoare înregistrate în weekend de stația de monitorizare și de laboratorul Primăriei.

Timp de două zile, municipiul a fost „centrul” poluării din România, un punct „roșu” pe harta cu indicii de calitate a aerului măsurați în cele peste 100 de stații din țară. 

Reamintim faptul că în perioada 23 – 24 ianuarie, aerul din municipiul Sebeș a fost cel mai poluat din țară, potrivit datelor înregistrate de stația de monitorizare AB-2 Sebeș, parte a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).

Vezi și HARTĂ: SEBEȘ, în topul poluării pe țară, duminică. Valorile corespunzătoare particulelor în suspensie PM10, depășite

Atât stația de monitorizare cât și laboratorul Primăriei Sebeș au indicat depășirea de peste patru ori a valorii limită zilnice recomandate pentru protecția sănătății umane în cazul particulelor în suspensie PM 10.

De asemenea, și valorile particulelor în suspensie PM 2,5 au fost cu mult mai mari decât limitele prevăzute de lege, fapt ce a creat îngrijorare atât în rândul cetățenilor cât și al autorităților.

Primarul Dorin Nistor a anuțat duminică seara că va convoca o întâlnire instituțională pentru a discuta despre problema calității aerului din oraș.

Citește și Autoritățile din Sebeș au intrat în ALERTĂ după ce duminică aerul din municipiu a fost CEL MAI POLUAT din România

Situația valorilor înregistrate în ultimele patru zile, măsurate de laboratorul Primăriei Sebeș

Sâmbătă, 23 ianuarie

Sâmbătă, nivelul maxim al particulelor în suspensie PM 10 a fost înregistat în Sebeș la ora 24:00 – 283.01 µg/m3. La aceeași oră a fost înregistrată și valoarea maximă a particulelor în suspensie PM 2,5 – 273.79 µg/m3. În 23 ianuarie, cea mai mică valoare a PM 10 a fost înregistrată la ora 15:00 – 79.05 µg/m3. În cazul PM 2,5, cea mai mică valoare a fost înregistrată la ora 16:00 – 71.33 µg/m3.

Media particulelor în suspensie a fost de 149.74 µg/m3 pentru PM 10, de aproape trei ori mai mare decât valoarea limită zilnică recomandată pentru protecția sănătății umane (50 µg/m3). În cazul particulelor în suspensie PM 2,5, media zilnică a fost de 143.07 µg/m3, în condițiile în care potrivit Legii nr. 104 din 15 iunie 2011, valoarea limită anuală este de 20 µg/m3.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost 6 -„Extrem de rău”. 

Duminică, 24 ianuarie

Valorile particulelor în suspensie (PM 10 și PM 2,5) s-au menținut ridicate și duminică. La ora 01:00 acestea indicau 228.88 µg/m3 pentru PM 10 și 220.16 µg/m3 pentru PM 2,5.

Față de ziua anterioară minimele PM 10 și PM 2,5 au scăzut de aproape 15 ori. Astfel, la ora 13:00 au fost înregistrate valori de 5.37 µg/m3 pentru PM 10 și 4.50 µg/m3 pentru PM 2,5.

Media zilnică a fost de 92.25 µg/m3 pentru PM 10 și 87.13 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș s-a menținut la 6 – „Extrem de rău”.

Luni, 25 ianuarie

După două zile în care Sebeșul a fost „centrul poluării” din România, valorile particulelor în suspensie s-au redus luni de circa trei ori.

Valorile maxime înregistrate la ora 01:00 erau de 72.17 µg/m3 pentru PM 10 și 67.20 µg/m3 pentru PM 2,5. Minimele înregistrate au fost de 1,90 µg/m3 pentru PM 10 (la ora 12:00) și 0,90 µg/m3 pentru PM 2,5 (la ora 11:00).

Media zilnică a fost de 20.09 µg/m3 pentru PM 10 și 17.73 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost 2 – „Acceptabil”. 

Marți, 26 ianuarie

Nivelul maxim al particulelor în suspensie a fost înregistrat marți la ora 22:00. Valoarea PM 10 a fost de 92.23 µg/m3 iar pentru PM 2,5 a fost de 90.73 µg/m3.

Valorile minime au fost înregistrate la ora 07:00, și au fost de 16.68 µg/m3 pentru PM 10 și 15.78 µg/m3 pentru PM 2,5.

Media zilnică a fost de 42.51 µg/m3 pentru PM 10 și 40.39 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost – 4 – „Rău”. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ce spune medicul Virgil Musta despre Ivermectină. Cât de eficient este ”medicamentul minune” la tratarea bolnavilor Covid-19

Publicat

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit despre ivermectină și utilizarea ei în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2. 

Virgil Musta a explicat în exclusivitate pentru DC News cât de eficientă este substanța ivermectină în tratarea bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2 și cum un tratament de acest fel s-ar putea aplica și bolnavilor din România.

Citește și Isterie națională după ce IVERMECTINA, un antiviral pentru animale, s-a zvonit că tratează COVID-19. Ce spun veterinarii

”Noi nu avem experiență pentru că nu am folosit acest medicament. La nivel internațional sunt câteva studii care analizează efectul ivermectinei în diferite faze a bolii.

Din câte știu eu, fiind un antiviral, eficiența lui maximă este în faza inițială a bolii, în prima săptămână și în formele ușoare, moderate. Nu știu dacă există eficiență și în formele critice.

Pe de altă parte, studiile care sunt în desfășurare sunt studii cu un număr nu foarte mare de pacienți astfel că atât OMS, cât și CDC au spus că ivermectina poate fi folosită, dar doar în studiile clinice, fără să intre în ghidurile terapeutice pentru infecția SARS-CoV-2.

Pe măsură ce studiile aduc noi dovezi de eficiență, atunci probabil că la un moment dat, dacă sunt eficiente, ar putea fi acceptate.

Pe moment nu sunt acceptate ca să fie folosite în ghidurile terapeutice ci doar în studii clinice, atât în Europa, cât și în Statele Unite. La noi în țară nu există medicamentul de uz uman avizat.

La noi este avizat doar medicamentul de uz animal ceea ce nu intră în discuție să fie folosit nici măcar în studii clinice pe oameni.”- a spus dr. Musta la DCNews.

Medicamentul ivermectină ar fi oprit creşterea virusului SARS-CoV-2 în cultura celulară, în 48 de ore, potrivit unui studiu publicat în revista Antiviral Research, în luna august a anului 2020.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Monash Biomedicine Discovery Institute, de la Universitatea din Melbourne, şi Peter Doherty Institute of Infection and Immunity, de la Royal Melbourne Hospital. Oamenii de ştiinţă au arătat că medicamentul, care este un antiparazitar, este deja disponibil în întreaga lume ar ucide virusul în 48 de ore.

Cercetătorii cred că funcţionarea ivermectinei asupra coronavirusului are legătură cu faptul că noul virus blochează, în realitate, capacitatea celulelor-gazdă de a-l elimina.

ANSVSA: utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină poate avea consecințe grave

În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice.

Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

ANSVSA precizează că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat, miercuri, că ivermectina nu este în prezent un medicament care să dovedească eficienţă în tratamentul infecţiei COVID.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Oficial: Numărul românilor vaccinați cu Pfizer BioNTech a depășit, miercuri, o jumătate de milion

Publicat

Peste 42.000 de români au primit vaccinul Pfizer BioNTech, în ultimele 24 de ore. 25.718 persoane au fsot vaccinate cu 1 doză, în timp ce 16.608 persoane au primit a doua doză.

Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 570.704.

S-au vaccinat în total peste o jumătate de milion de cetățeni ai României din care:

 • 456.154 persoane vaccinate cu 1 doză;
 • 57.275 persoane vaccinate cu 2 doze.

Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate