Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „Școala Altfel” pe dealul Hăpriei. Elevii au văzut cum se țese la război și cum se face dantelă de mână, la Tradiții Textile

Publicat

12967317_10153488372813456_421356665087396327_o Prima zi a săptămânii Școala Altfel a fost petrecută în mod tradițional de către aproximativ 60 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Vasile Goldiș” din Alba Iulia. Aceștia au ales să facă o mică ieșire din oraș, să meargă până în satul Hăpria și să viziteze un atelier în care se produc haine tradiționale românești. Într-un cadru natural, pe colina Vechii Școli a satului, elevii au profitat de ocazie pentru a vedea ce înseamnă tradiția, dincolo de teorie.

Ajunși în atelier, copiii însoțiți de cadre didactice au fost întâmpinați de Petruța Pop, etnograf și președinte al Asociației Tradiții Textile, prin care au fost puse bazele atelierului din Hăpria. Ea le-a prezentat copiilor câteva viitoare ii cu motive tradiționale din județul Alba: un piept al unei viitoare cămăși bărbățești din zona Zlatna și un piept al unei viitoare ii de fetiță, din zona Bucium.

Elevii au avut ocazia să vadă cum se face dantela de mână, cum se brodează și cum se coase la mașină. Ba mai mult, aceștia au putut chiar să observe îndeaproape și să încerce câteva articole tradiționale românești: opinci, pălării, coșuri, etc.

YouTube video

Desigur, războiul de țesut a fost de departe „vedeta” evenimentului. Cu ajutorul unei femei țesătoare, copiii au văzut cum se țese la război, iar câțiva dintre ei au chiar experimentat acest meșteșug, contribuind la țeșutul unui preș.

De asemenea, elevii au fost invitați să vizioneze un film documentar etnografic despre reconstituirea unui port popular moțesc din Gârda de Sus.

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax