Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO| „Scriu ca să respir. Respir ca să scriu”: Gheorghe Jurcă a lansat cea de-a 55-a carte, la Galeria de Artă din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Un nou eveniment pentru iubitorii de cultură, a avut loc miercuri, la Galeria de Artă din Alba Iulia, cu începere de la ora 17.30. Este vorba despre cea de-a 55-a lansare de carte, semnată de scriitorul Gheorghe Jurcă. Zeci de apropiați ai romancierului și poetului, dar și oameni simpli, i-au fost alături la prezentarea cărții sale „Ironim Muntean în conversații cu Gheorghe Jurcă. Scriu ca să respir. Respir ca să scriu” în fața publicului, la aniversarea sa de 75 de ani. Evenimentul a purtat marca Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Uniunii Scriitorilor din România, filiala Alba – Hunedoara, dar și Consiliului Județean Alba.

Momentul a debutat cu o scurtă prezentare a operei lui Gheorghe Jurcă, făcută de scriitorul Aurel Pantea, care este de părere că „în opera lui G. Jurcă există o furie a exprimării, iar realitatea este un Tu pe care îl admonestează sau îl acceptă”. Mai apoi, conf. univ. dr. Diana Câmpan, prezentatoarea evenimentului, a ținut să adreseze publicului câteva cuvinte despre autor, dar și despre creația sa literară, în care „Ironim Muntean a încercat să ne arate fața nevăzută a scriitorului. Imaginați-vă ce se întâmplă când doi oameni dintr-un spațiu arhaic <Jurcă din satul Ciuruleasa, iar Muntean din satul Limba>, se întâlnesc într-un spațiu citadin și discută”. Totodată, Câmpan consideră că „romanele lui Jurcă nu se citesc, ci se trăiesc, iar de la Agârbiceanu încoace, n-a mai scris nimeni atât de mult despre Munții Apuseni”, în timp ce directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, adaugă că „Gheorghe Jurcă scrie mai mult decât putem noi citi”.

De asemenea, nu s-au sfiit să ia cuvântul nici prieteni ai scriitorului, precum Ironim Muntean, cel care a ocupat un rol cheie în lansarea cărții „Ironim Muntean în conversații cu Gheorghe Jurcă. Scriu ca să respir. Respir ca să scriu” scrise pe baza dialogului pe care acesta l-a realizat cu Gheorghe Jurcă, dar și Romi Adam, artistul care a realizat și prezentat un portret în cărbune al scriitorului. Din sală nu au lipsit nici scriitorii Virgil Todeasă, Monica Grosu, Felicia Colda, Sonia Elvireanu, Gheorghe Dăncilă, Constantin Sârbu, Dumitru Mâlin sau Georgiana Jurcă.

Cartea se va bucura și de o a doua lansare, care va avea loc joi, de la ora 11.00, la Abrud, în cadrul căreia scriitorului i se va acorda titlul de Cetățean de Onoare al orașului.

Gheorghe Jurcă s-a născut în 20 ianuarie 1939 în Abrud, Alba și a debutat la vîrsta de 47 de ani, cu volumul de nuvele „Amurgul din pădurea de carpeni”. Opera sa literară cuprinde nuvele și povestiri, publicistică, poezii, memorii și confesiuni, teatru și romane, fiind apropiat ca stil de scriere de autorul columbian Gabriel Garcia Marquez.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. coco

    miercuri, 29.01.2014 at 21:16

    Cand se va termina cu aceasta cantare…..???!!! cu aceasta ,,DOAMNA”….care este fff cumsecade…dar la o privire mai atenta….lucrurile nu stau asa,….vedeti focul care mocneste….???!!! bulgarele care se rostogoleste…..???!!!! ABUZ…….???!!!!

  2. Vali Risteiu

    joi, 30.01.2014 at 08:34

    Coco draga sper ca nu referi la domnisoara Diana care e cel mai iubit si mai respectat si mai ne-intrat in mizerii intelectual al orasului nostru

  3. crina

    joi, 30.01.2014 at 19:34

    ESTE CEL MAI PROFESIONIT.
    UN ADEVARAT MODEL PENTRU TINERI.
    PUTIN SPUS INTELECTUAL : ESTE UN ADEVARAT AMBASADOR AL INTELECTUALITATII ROMANESTI
    AL ALBAIULIENILOR…..AL ARDELENILOR!
    UN OM… UN MODEL!
    DUMNEZEU SA O BINECUVANTEZE!

  4. crina

    joi, 30.01.2014 at 19:40

    Cine reprezinta instituia care spala banii…culturii….???!!! reanviind Cantarea Romaniei…
    fara declaratii de avere…. fara bugete pe activitati…….fara….Cine are urechi ……

  5. P.O.

    joi, 30.01.2014 at 20:59

    Mare dreptate are doamna Crina: nu ne intereseaza doamna Pop si treaba ei, ne intereseaza d-soara Diana Cimpan de care albaiulienii ar trebui sa fie tare mindri si ma tot intreb ce o mai tine aici printre tot felul de veleitari si cum de nu pleaca pe la minsiterul Culturii sau la invatamint sau in strainatate undeva unde ar putea face multe. Vai de noi neam care laudam ratatii si nu pretuim valorile! Am fost la eveniment, il felicit pe Geo Jurca si vreau sa adaog ca nu ratez mai nimic din momentele cind o pot asculta pe dsoara Cimpan in public ca mi se pare ca are o saminta de geniu. Spun la fel multi si multi din fostii ei studenti.P.O.

  6. crina

    duminică, 02.02.2014 at 05:52

    ……..trebuie, sa ne pese…..sa luam atitudine…fata de derapaje……sa ne implicam….???!!!
    V-ati intrebat cine suporta aceste manifestari…??? Cat castiga fiecare…???
    Nu avem bani; pentru salarii…..pentru…..pentru……etc. Dar…cat se cheltuie pe promovari…..receptii…delegatii…..diurne…..???!!!
    Imi permit sa fac o propunere deschisa: TOATE ACESTE PROMOVARI SA FIE FACUTE PE CHELTUIALA CELOR CARE DORESC SA FIE PROMOVATI ( AU PENSII…AU PENSIE DIN DREPTURI DE AUTOR……ETC.)
    DE CE CREDETI CA TOTI SE INGHESUIE SA FIE SCRIITORI… POETI…ETC…..???!!!
    Incurajam maculatura fara sa sustinem valorile!
    O noua forma de a spala banii contribuabilului….???!!!! Nu sunt bani pentru sustinerea elevilor la olimpiadele scolare …judetene….nationale…internationale…pentru sustinerea sportivilor de performanta…. ???!!!! O mai buna gestionare este necesara!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax