Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO| „Scriu ca să respir. Respir ca să scriu”: Gheorghe Jurcă a lansat cea de-a 55-a carte, la Galeria de Artă din Alba Iulia


Publicat

Un nou eveniment pentru iubitorii de cultură, a avut loc miercuri, la Galeria de Artă din Alba Iulia, cu începere de la ora 17.30. Este vorba despre cea de-a 55-a lansare de carte, semnată de scriitorul Gheorghe Jurcă. Zeci de apropiați ai romancierului și poetului, dar și oameni simpli, i-au fost alături la prezentarea cărții sale „Ironim Muntean în conversații cu Gheorghe Jurcă. Scriu ca să respir. Respir ca să scriu” în fața publicului, la aniversarea sa de 75 de ani. Evenimentul a purtat marca Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Uniunii Scriitorilor din România, filiala Alba – Hunedoara, dar și Consiliului Județean Alba.

Momentul a debutat cu o scurtă prezentare a operei lui Gheorghe Jurcă, făcută de scriitorul Aurel Pantea, care este de părere că „în opera lui G. Jurcă există o furie a exprimării, iar realitatea este un Tu pe care îl admonestează sau îl acceptă”. Mai apoi, conf. univ. dr. Diana Câmpan, prezentatoarea evenimentului, a ținut să adreseze publicului câteva cuvinte despre autor, dar și despre creația sa literară, în care „Ironim Muntean a încercat să ne arate fața nevăzută a scriitorului. Imaginați-vă ce se întâmplă când doi oameni dintr-un spațiu arhaic <Jurcă din satul Ciuruleasa, iar Muntean din satul Limba>, se întâlnesc într-un spațiu citadin și discută”. Totodată, Câmpan consideră că „romanele lui Jurcă nu se citesc, ci se trăiesc, iar de la Agârbiceanu încoace, n-a mai scris nimeni atât de mult despre Munții Apuseni”, în timp ce directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, adaugă că „Gheorghe Jurcă scrie mai mult decât putem noi citi”.

De asemenea, nu s-au sfiit să ia cuvântul nici prieteni ai scriitorului, precum Ironim Muntean, cel care a ocupat un rol cheie în lansarea cărții „Ironim Muntean în conversații cu Gheorghe Jurcă. Scriu ca să respir. Respir ca să scriu” scrise pe baza dialogului pe care acesta l-a realizat cu Gheorghe Jurcă, dar și Romi Adam, artistul care a realizat și prezentat un portret în cărbune al scriitorului. Din sală nu au lipsit nici scriitorii Virgil Todeasă, Monica Grosu, Felicia Colda, Sonia Elvireanu, Gheorghe Dăncilă, Constantin Sârbu, Dumitru Mâlin sau Georgiana Jurcă.

Cartea se va bucura și de o a doua lansare, care va avea loc joi, de la ora 11.00, la Abrud, în cadrul căreia scriitorului i se va acorda titlul de Cetățean de Onoare al orașului.

Gheorghe Jurcă s-a născut în 20 ianuarie 1939 în Abrud, Alba și a debutat la vîrsta de 47 de ani, cu volumul de nuvele „Amurgul din pădurea de carpeni”. Opera sa literară cuprinde nuvele și povestiri, publicistică, poezii, memorii și confesiuni, teatru și romane, fiind apropiat ca stil de scriere de autorul columbian Gabriel Garcia Marquez.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. coco

  miercuri, 29.01.2014 at 21:16

  Cand se va termina cu aceasta cantare…..???!!! cu aceasta ,,DOAMNA”….care este fff cumsecade…dar la o privire mai atenta….lucrurile nu stau asa,….vedeti focul care mocneste….???!!! bulgarele care se rostogoleste…..???!!!! ABUZ…….???!!!!

 2. Vali Risteiu

  joi, 30.01.2014 at 08:34

  Coco draga sper ca nu referi la domnisoara Diana care e cel mai iubit si mai respectat si mai ne-intrat in mizerii intelectual al orasului nostru

 3. crina

  joi, 30.01.2014 at 19:34

  ESTE CEL MAI PROFESIONIT.
  UN ADEVARAT MODEL PENTRU TINERI.
  PUTIN SPUS INTELECTUAL : ESTE UN ADEVARAT AMBASADOR AL INTELECTUALITATII ROMANESTI
  AL ALBAIULIENILOR…..AL ARDELENILOR!
  UN OM… UN MODEL!
  DUMNEZEU SA O BINECUVANTEZE!

 4. crina

  joi, 30.01.2014 at 19:40

  Cine reprezinta instituia care spala banii…culturii….???!!! reanviind Cantarea Romaniei…
  fara declaratii de avere…. fara bugete pe activitati…….fara….Cine are urechi ……

 5. P.O.

  joi, 30.01.2014 at 20:59

  Mare dreptate are doamna Crina: nu ne intereseaza doamna Pop si treaba ei, ne intereseaza d-soara Diana Cimpan de care albaiulienii ar trebui sa fie tare mindri si ma tot intreb ce o mai tine aici printre tot felul de veleitari si cum de nu pleaca pe la minsiterul Culturii sau la invatamint sau in strainatate undeva unde ar putea face multe. Vai de noi neam care laudam ratatii si nu pretuim valorile! Am fost la eveniment, il felicit pe Geo Jurca si vreau sa adaog ca nu ratez mai nimic din momentele cind o pot asculta pe dsoara Cimpan in public ca mi se pare ca are o saminta de geniu. Spun la fel multi si multi din fostii ei studenti.P.O.

 6. crina

  duminică, 02.02.2014 at 05:52

  ……..trebuie, sa ne pese…..sa luam atitudine…fata de derapaje……sa ne implicam….???!!!
  V-ati intrebat cine suporta aceste manifestari…??? Cat castiga fiecare…???
  Nu avem bani; pentru salarii…..pentru…..pentru……etc. Dar…cat se cheltuie pe promovari…..receptii…delegatii…..diurne…..???!!!
  Imi permit sa fac o propunere deschisa: TOATE ACESTE PROMOVARI SA FIE FACUTE PE CHELTUIALA CELOR CARE DORESC SA FIE PROMOVATI ( AU PENSII…AU PENSIE DIN DREPTURI DE AUTOR……ETC.)
  DE CE CREDETI CA TOTI SE INGHESUIE SA FIE SCRIITORI… POETI…ETC…..???!!!
  Incurajam maculatura fara sa sustinem valorile!
  O noua forma de a spala banii contribuabilului….???!!!! Nu sunt bani pentru sustinerea elevilor la olimpiadele scolare …judetene….nationale…internationale…pentru sustinerea sportivilor de performanta…. ???!!!! O mai buna gestionare este necesara!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

România, pe primul loc în UE la numărul de cazuri noi de coronavirus. Câte cazuri s-au înregistrat în fiecare țară

Publicat

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la cazurile noi de coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore, în condițiile în care miercuri au fost depistate cele mai multe cazuri de coronavirus în România, de la începutul pandemiei: 555.

Dacă în România de câteva săptămâni numărul cazurilor este în creștere, în mai multe țări care cândva aveau adevărate recorduri nedorite în ceea ce privește cazurile de COVID-19, se observă acum o scădere a infectărilor.

Media zilnică de îmbolnăvire în perioada 2-8 iulie a fost în România de 411, astfel că suntem în a 5-a săptămână de creșteri constante

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore singura țară din Europa în care s-au înregistrat mai multe cazuri decât în România este Marea Britanie, cu 581 de cazuri noi, dar această țară nu mai face parte din Uniunea Europeană.

Astfel, România are cele mai multe cazuri de coronavirus depistate în 24 de ore, mai multe decât în Franța (care are 475 de cazuri), Germania (391), Spania (341) sau Italia (137).

În aceste condiții, mai multe țări europene introduc restricții sau condiții de călătorie pentru români. Cel mai recent exemplu este Austria.

Astfel, românii care sosesc în această țară vor trebui să stea timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ la COVID-19.

Sunt deja cel puțin zece state care fie că nu îi primesc pe turiștii români deloc, menținându-și deocamdată granițele închise, fie le pun unele condiții, fie îi obligă să stea 14 zile în carantină sau izolare.

Număr de cazuri noi de coronavirus în Uniunea Europeană, în 24 de ore: 

România – 555 cazuri

Franța – 475 de cazuri

Germania – 391 de cazuri

Spania – 341 de cazuri

Belgia – 220 de cazuri

Italia – 137 de cazuri

Austria – 89 de cazuri

Elveția 54 de cazuri

Evoluția îmbolnăvirilor în ultimele 7 zile în România

2 iulie – 450 cazuri

3 iulie – 420 cazuri

4 iulie – 416 cazuri

5 iulie – 391 cazuri

6 iulie – 250 cazuri

7 iulie – 397 cazuri

8 iulie – 555 cazuri

Evoluția COVID-19 în România, în ultimele 5 săptămâni

Săptămâna 3 -10 iunie – 1.276 cazuri

Săptămâna 10 – 17 iunie – 1.815 cazuri

Săptămâna 17-24 iunie – 2.066 cazuri

Săptămâna 24 iunie – 1 iulie – 2.470 cazuri

Săptămâna 1 – 8 iulie – 2.879 cazuri

(Sursă: Grupul de Comunicare Strategică)

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie cu implicaţii majore în dosarele penale! CCR: Martorii nu pot fi obligaţi să se autoincrimineze

Publicat

O persoană prezumată a fi nevinovată nu poate fi constrânsă să producă proba vinovăţiei sale, arată Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a constatat că soluţia legislativă din Codul de procedură penală, care nu reglementează dreptul martorului la tăcere şi la neautoincriminare, este neconstituţională. 

„Jurisprudenţa şi doctrina au reţinut că principiul aflării adevărului impune organelor judiciare obligaţia de a asigura, pe bază de probe administrate cu respectarea caracterului echitabil al procedurii, aflarea adevărului judiciar cu privire la faptele şi împrejurările cauzei, precum şi cu privire la persoana suspectată de săvârşirea unei infracţiuni.

Este general admis că organele de urmărire penală au obligaţia de a strânge şi de a administra probe atât în favoarea, cât şi în defavoarea suspectului/inculpatului.

Or, Curtea reţine că, în vederea respectării efective a prezumţiei de nevinovăţie, o persoană prezumată a fi nevinovată nu poate fi constrânsă, determinată să producă proba vinovăţiei sale, ci, dimpotrivă, are dreptul de a rămâne în pasivitate, acuzării revenindu-i sarcina de a face proba contrară, a vinovăţiei”, se precizează în motivarea publicată miercuri pe site-ul CCR, potrivit Agerpres.

Curtea constată că obţinerea unei declaraţii în baza articolului 118 din Codul de procedură penală, sub sancţiunea reţinerii infracţiunii de mărturie mincinoasă în cazul în care martorul nu face declaraţii adevărate şi în condiţiile în care martorul îşi asumă riscul ca aspectele declarate să poată fi folosite chiar împotriva sa, reprezintă „un mecanism coercitiv incompatibil cu dreptul la un proces echitabil”.

„Curtea constată că art. 118 din Codul de procedură penală nu instituie garanţii suficiente pentru martor, de vreme ce acesta poate fi pus în situaţia să contribuie indirect la propria incriminare, în dezacord cu respectarea prezumţiei de nevinovăţie, de care orice persoană beneficiază (…) şi, totodată, impietează asupra justei soluţionări a cauzei, contrar dreptului la un proces echitabil, (…) inclusiv prin încălcarea dreptului la apărare al martorului”, se arată în motivare.

Curtea Constituţională a mai observat că instanţele naţionale de drept comun, inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au subliniat necesitatea reţinerii dreptului la tăcere şi neautoincriminare şi în ceea ce îl priveşte pe martor.

CCR a admis, pe 2 iunie, o excepţie de neconstituţionalitate, constatând că soluţia legislativă cuprinsă în art. 118 din Codul de procedură penală, care nu reglementează dreptul martorului la tăcere şi la neautoincriminare, este neconstituţională.

Sursă: Agerpres, stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Vin banii europeni pentru rețelele de gaze naturale. Dezbatere publică pentru Ghidul Solicitantului

Publicat

Deputatul de Alba, Sorin Bumb, a transmis un comunicat de presă legat de lansarea în dezbatere a unui document foarte important:

 Ghidul Solicitantului pentru finanțarea distribuțiilor inteligente de gaze naturale va intra în dezbatere publică în perioada imediat următoare, urmând ca din luna august, după cum a anunțat și premierul Ludovic Orban, să se lanseze  apelul de finanțare pentru realizarea acestor rețele atât de necesare pentru localitățile României.

În această după-amiază am discutat cu Ministrul Marcel Boloș ultimele aspecte legate de acest ghid al solicitantului.

Am lucrat împreună foarte mult la acest document, pe baza căruia se vor acorda finanțările, pentru a-l face cât mai clar și cât mai accesibil pentru autoritățile publice care vor accesa aceste fonduri europene.

Am lucrat împreună cu reprezentanți ai primarilor, cu specialiști din Ministerul Dezvoltării și din Ministerul Fondurile Europene pentru a ajunge la o variantă cât mai bună pentru oameni și pentru a-l face aplicabil pentru cât mai mulți solicitanți.

S-a lucrat foarte mult, împreună cu toți cei interesați și în curând documentul va fi lansat în etapa obligatorie de consultare publică, astfel încât din cursul lunii august să se poată deschide sesiunea de finanțare și autoritățile locale să poată depune proiectele.

În funcție de necesități, Autoritatea de Management a Programului va putea decide o eventuală extindere a perioadei de depunere a proiectelor, pentru că scopul nostru este să oferim această oportunitate cât mai multor solicitanți și cât mai multe comunități locale să beneficieze de aceste fonduri.

Finanțarea se va face în proporție de 85% din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și 15% din fonduri guvernamentale.

Fondurile se vor acorda prin programul Operațional Infrastructură Mare, în cadrul Axei Prioritare 8 – Sisteme Inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, iar distribuțiile nou înființate de gaze, finanțate din aceste fonduri europene, vor avea componente inteligente care vor crește eficiența energetică, îmbunătățind flexibilitatea, siguranța și eficiența în operare a acestor rețele.

Realizarea de noi rețele de distribuție a gazelor naturale este deosebit de importantă pentru multe comunități locale din România, urmând să ajute foarte mult la dezvoltarea lor.

Prin modificările legislative pe care le-am promovat în ultimul an și prin modul în care am gândit acest ghid de finanțare vrem să dăm posibilitatea administrațiilor publice locale să se implice direct în realizarea acestor investiții și totodată să ușurăm sarcina administrativă și birocratică pe care ele o au de îndeplinit pentru accesarea fondurilor necesare.

În acest fel se realizează o absorbție mai bună și mai rapidă a fondurilor europene, iar cetățenii, mai ales din mediul rural și din micile orașe, vor putea beneficia de rețele moderne și sigure de distribuție a gazelor naturale.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp și Messenger vor permite portarea mesajelor între ele cu sau fără voia utilizatorilor

Publicat

facebook messenger

Funcționalitatea WhatsApp și Facebook Messenger va fi în curând integrată. Asta înseamnă că toate conversațiile vor ajunge să fie portate cu sau fără voia ta. 

Dacă ești utilizator entuziast de WhatsApp, dar ai o problemă cu Facebook, s-ar putea să nu te încânte foarte multe această veste.

Din păcate, pentru că Instagram, WhatsApp și multe altele sunt companii deținute de Mark Zuckerberg, era doar o chestiune de timp până se întâmple asta.

Într-o formă sau alta, toate aplicațiile Facebook vor comunica mai mult decât te-ai simți confortabil să o facă.

Va fi o lungă serie de funcții și opțiuni care vor ajunge în final să faciliteze portarea conversațiilor tale din WhatsApp în Messenger, cu sau fără acordul tău.

Partea cea mai interesantă a tranziției va ține însă de modul în care se păstrează securitatea mesajelor tale de pe WhatsApp.

Ca referință, WhatsApp stochează conversațiile pe dispozitiv, în locul unui server centralizat.

În plus, WhatsApp nu are reclame și toate mesajele tale sunt criptate end-to-end. Acesta este și motivul pentru care WhatsApp nu poate fi folosit pe mai multe dispozitive.

Sursă: Playtech.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate