Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Slujba Prohodului Domnului din Vinerea Mare, în biserici din Blaj și Bistra

Publicat

denia

În Sfânta și Marea Vineri, credincioşii ortodocși și greco-catolici din Alba au participat la slujba Deniei Prohodului Domnului. Sute de oameni au venit la bisericile din Blaj, Bistra și alte localități din județ, pentru a lua parte la Prohodul Domnului, ce reprezintă slujba de înmormântare a lui Iisus Hristos, la finalul patimilor îndurate în Joia Mare.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2018 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

La Catedrala “Sfânta Treime” din Blaj, slujba Prohodului Domnului a fost celebrată de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, însoţit de un sobor de preoţi. La procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul parcului din Piața 1848 și al Catedralei, care simbolizează Înmormântarea Domnului, a participat un număr mare de credincioși. La sfârșitul celebrării cei prezenți au primit binecuvântarea Preasfinției Sale Claudiu.

Credincioșii au venit în număr mare și la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Bistra, unul din cele cel mai mari lăcașuri de cult din Munții Apuseni.


Denia Prohodului Domnului este slujba punerii în mormânt a Domnului, sau prohodirea, care se cântă în bisericile de traditie bizantină în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Slujba se mai numeşte şi „Denia Prohodului”, denia fiind o utrenie de seara din perioada Triodului. Ea este un amestec de tristeţe şi speranţă, o relectură post-pascală, deoarece în ciuda petrecerii Domnului spre mormânt toate cântările vorbesc de Învierea cea de a treia zi. Evanghelia ce se citeşte la această Utrenie se opreşte exact la momentul pecetluirii mormântului.

Vezi și Mesaje HAIOASE de PAŞTE 2018: Cum să-ţi surprinzi prietenii cu felicitări. Zâmbet şi culoare de sărbătoare

Foto: Nicu Goga, Nicu Rîșteiu

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax