Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Supraviețuitorii accidentului aviatic din Apuseni și salvatorii, cetățeni de onoare ai comunei Horea

Publicat

YouTube video

Cei cinci supraviețuitori ai accidentului aviatic din Apuseni, din luna ianuarie, doctorii Sorin Ianceu, Radu Zamfir, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru și copilotul Răzvan Petrescu au primit titlul de Cetățean de onoare al comunei Horea. Doar trei dintre aceștia au fost prezenți la Târgul Lemnarilor de la Mătișești – Horea, unde a avut loc acest moment. Este vorba despre doctorii Sorin Ianceu, Radu Zamfir  și copilotul Răzvan Petrescu. Emoțiile au fost și mai mari sâmbătă, când s-au întors în locul unde s-au renăscut a doua oară, pe Dâmbul Bumbului, Vârful Petreasa. Acolo aceștia au avut ocazia să se reîntâlnească cu salvatorii și să se îmbrățișeze.
Pilotului Adrian Iovan și studentei Aura Ion le-a fost conferit titlul de Cetățean de Onoare post – mortem pentru „acest fel de lumină, inima moților, ca veșnică memorie vie”. Au mai fost declarați de cetățeni de onoare ai comunei Horea și Argentin Todea, Gheorghe Trif și Gheorghe Giurgiu, care în data de 20 ianuarie au ajuns primii la epavă și au reușit să salveze cinci vieți.

Duminică, în cadrul celei de-a XIX- a ediții a Târgului Lemnarilor de la Mătișești-Horea un moment emoționant la care au participat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, senatorul PNL Alba, Teodor Atanasiu, primarul comunei Horea, Marin Nicola, secretarul comunei, Corneliu Olar, dar și alți consilieri locali și județeni a fost acordarea titlurilor de „Cetățean de onoare al comunei Horea” supraviețuitorilor accidentului aviatic, copilotului Răzvan Petrescu și doctorilor Sorin Ianceu și Radu Zamfir, care acum se pot considera „moți”.

Și ceilalți doi doctori, Valentin Calu și Cătălin Pivniceru au fost declarați cetățeni de onoare, dar sunt plecați din țară, astfel că nu au putur fi prezenți la Horea. Pe diplomele acestora scria astfel „Pentru felul de a vă jertfi dându-i vieţii o nouă şansă de supravieţuire” şi „Pentru felul în care aţi făcut din viaţă o lumină asupra vieţuirii”. Alături de doctorul Zamfir la primirea diplomei s-a aflat și fiica lui, iar lângă doctorul Ianceu, băiatul și fetița.

Din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia și Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România aceștia au primit distincții și decorații.

YouTube video

De asemenea au fost acordate și titluri de Cetățean de onoare post-mortem, pentru cei doi pasageri care și-au pierdut viața în tragicul accident aviatic din Apuseni din luna ianuarie, pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion.

Sâmbătă după-masa, împreună cu sătenii din zonă și autoritățile locale, cei trei supraviețuitori alături de familii au urcat la locul unde au primit a doua șansă la viață, pe Dâmbul Bumbului, Vârful Petreasa. Aici pe data de 21 ianuarie avionul în care doctorii Radu Zamfir, Sorin Ianceu, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru, copilotul Răzvan Petrescu, pilotul Adrian Iovan și studenta la medicină Aura Ion mergeau spre Oradea pentru prelevare de organe pentru un transplant s-a prăbușit.

Pentru Radu Zamfir și copilotul Răzvan Petrescu a fost pentru prima dată când au venit să vadă drumul pe care au fost coborâți de moți, dar și unde s-a prăbușit avionul, de la producerea accidentului din ianuarie. În schimb pentru doctorul Sorin Ianceu a fost a doua oară când a urcat pe Dâmbul Bumbului, prima dată fiind în luna aprilie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax