Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Sute de oameni la Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa. Participanții, anunțați că pot culege maxim 30 de flori

Publicat

Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa are loc duminică. Evenimentul este conceput ca o serbare câmpenească la care participă sute de vizitatori. Zona este o rezervație naturală.

Zeci de mașini și sute de oameni au luat cu asalt zona încă de la primele ore ale dimineții. Alții înoptaseră acolo, în mașini sau în corturi.

Poiana narciselor a fost “împrejmuită” pentru a limita accesul autovehiculelor, iar participanții au fost anunțați încă de la intrare că nu pot culege mai mult de 30 de bucăți.

Ruperea narciselor pentru a le duce acasă este unul dintre obiceiurile unora dintre cei care participă anual la eveniment.

Echipajele de Poliție și Jandarmerie și-au făcut bine treaba pe partea de organizare. Inclusiv curățenia a fost menținută foarte bine, față de anii trecuți.

Pe afișe, organizatorii au scris că fiecare persoană poate rupe ”maxim 30 de narcise”. Din păcate, multe nu erau nici măcar înflorite.

Program Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa – duminică

În programul zilei regăsim concerte de muzică populară, iar la eveniment sunt așteptate să participe câteva mii de oameni.

 • Formația Frații Leah
 • Purtata Secașelor – Căminul cultural Miercurea Sibiului
 • Ansamblul Țarina Cuprumin
 • Denisa Macavei, interpret al satului
 • Ansamblul „Citera cu dor” al comunei Ciuruleasa alături de interpreții Oniciu Elena Ramona, Nicoleta Simina și Faur Iulian Petru
 • Ansamblul Fii Moților Buceș
 • Ansamblul Dor Teiușan
 • Ansamblul tradițional Junii Petrileni
 • Iustina Span
 • Alin Joldes cu formația și Delia Jude
 • Deasemnarea câștigătorilor de la concursul gastronomic „Tradiții și gastronomie în Poiana Narciselor”, aflat la ediția a II-a
 • Fuego
 • Georgiana Lobonț
 • Încheierea evenimentelor de la Serbarea Narciselor Negrileasa 2023
Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Bucium.

Despre Poiana Narciselor de la Negrileasa

Poiana Narciselor a fost declarată din anul 1995 arie protejată şi se află în prezent în custodia Administrația Natura 2000 Trascău. Pentru turiştii care au venit cu corturi a fost amenajat un loc special de campare.

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri.

După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.

Legenda de la Negrileasa

Încă din strămoși, locuitorii din Munții Apuseni povestesc cu farmec despre cum Negrileasa, un munte aflat la granița dintre comunele Mogoș și Bucium, s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an în luna mai albesc toate poienile din vârful muntelui.

Pe vremuri, ca și acum, poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părțile se întâlnesc, își povestesc peripețiile și se pregătesc pentru un nou an.

Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul urmaşilor și astfel a ajuns până în zilele noastre.

Se spune că, în vremuri îndepărtate, o pasăre măiastră care zbura din depărtări, doar o dată în an, în acești munți, pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului, s-a oprit în Poiana Negrilesei, așa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum.

Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină, iar unul dintre ei, mai bătrân, văzu pasărea și, prin sunet de tulnic, își chemă camarazii ca să o prindă, pentru a-și împodobi pălăriile cu penele ei.

Pasărea măiastră, frântă de osteneală, așteptă ca păstorii să se aproprie și le rosti cu grai omenesc și înțelept:

„Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile, dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene și an de an ele vor răsări mai frumoase și mai multe pentru voi, astfel încât copiii, nepoții și strănepoții voștri vor avea, cât vor fi acești munți, podoaba penelor mele”.

La aceste vorbe minunate, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina, dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise, dezmierdând cu frumusețea și mirosul lor pe toți trecătorii și mai ales pe cei care vin la Sărbătoarea Narciselor din luna mai.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Claudia Mardare

  duminică, 21.05.2023 at 14:55

  Am ajuns anul trecut ca să vizitez Poiana, nu pentru festival. Mult praf, zgomot, mizerie și…rupeau narcisele cu snopii. 30?!? Nu, 300 fiecare. Sub ochii polițiștilor cărora le-am atras atenția despre dezastru și mi-au răspuns că ei sunt de la rutieră. În partea de sus, narcisele erau rărite substanțial (Poiana este pe panta unui munte). Lipsă de educație, respect față de natură, față de lege.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax