Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Târgul de Meșteșuguri Medievale. Află povestea omului care se „joacă” cu sticla și focul

Publicat

YouTube video

Meșteșugari din toate colțurile țării s-au reunit sâmbătă la Alba Iulia pentru a arăta localnicilor și turiștilor o mică parte din „operele” lor. Cei prezenți au putut vedea metodele prin care se confecționau pe vremuri oalele, bijuteriile, jucăriile sau chiar modul de prelucrată sticlei.

Zilele Cătății-Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia a adus în cea de-a doua zi de festival „Târgul de Meșteșuguri Medievale”.

Pietonala Mihai Viteazul din fața Porții a III-a s-a transformat într-un mic centru comercial medieval. Cei interesați pot cumpăra oale din lut, opinci, jucării, bijuterii sau chiar ornamente din sticlă, toate realizate la fața locului de către meșteșugari.

Printre cei care au reușit să stârnească interesul vizitatorilor se află și Laurean Oltean din Mediaș „Omul care se joacă cu sticla și focul” după cum spune el că l-au intitulat ziarele din străinătate.

Cu o bucată de sticlă și o lampă cu foc, acesta reușește să realizeze adevărate opere de artă. Globuri, decorațiuni, sticle, dar și multe alte obiecte pe care le face cu multă migală și tehnică chiar la fața locului.

Laurean ne-a povestit că pasiunea pentru acestă meserie o are din anul 1986 când s-a angajat ca inginer la fabrica de sticlă din Mediaș. În anul 2000 fabrica și-a sistat activitatea și a fost nevoit să rămână în acestă industrie pe cont propriu. Până în anul 2003, Laurean a confecționat sticlărie de laborator, pipete, eprubete dat și altele,  însă după cum spune chiar el munca era foarte multă iar avantajele erau mici „Erau zile în care nu aveai bani de pâine”

Din 2003 acesta a început să confecționeze adevărate opere de artă, obiecte de artizanat pe care le expune la târgurile din țară și din străinătate.

YouTube video

Un alt lucru care atrage privirile trecătorilor este standul pe care sunt expuse cimpoaie. Bărbatul care le confecționează spune că a venit tocmai de la Râmnicul Vâlcea și că deși pare greu de crezut încă există oameni care cumpăra aceste instrumente muzicale.

Pe lângă cimpoaie acesta mai avea expuse și câteva modele de Talv, niște instrumente muzicale realizate din bostani care imită foarte bine sunetul cimpoiului.

Turiștii și albaiulienii vor mai putea vedea la târg cum se lucrează opincile, vasele din lut, bijuteriile dar și alte lucruri interesante. „Târgul de Meșteșuguri Medievale” poate fi vizitat până duminică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax