Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Târgul de Meșteșuguri Medievale. Află povestea omului care se „joacă” cu sticla și focul

Publicat


Meșteșugari din toate colțurile țării s-au reunit sâmbătă la Alba Iulia pentru a arăta localnicilor și turiștilor o mică parte din „operele” lor. Cei prezenți au putut vedea metodele prin care se confecționau pe vremuri oalele, bijuteriile, jucăriile sau chiar modul de prelucrată sticlei.

Zilele Cătății-Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia a adus în cea de-a doua zi de festival „Târgul de Meșteșuguri Medievale”.

Pietonala Mihai Viteazul din fața Porții a III-a s-a transformat într-un mic centru comercial medieval. Cei interesați pot cumpăra oale din lut, opinci, jucării, bijuterii sau chiar ornamente din sticlă, toate realizate la fața locului de către meșteșugari.

Printre cei care au reușit să stârnească interesul vizitatorilor se află și Laurean Oltean din Mediaș „Omul care se joacă cu sticla și focul” după cum spune el că l-au intitulat ziarele din străinătate.

Cu o bucată de sticlă și o lampă cu foc, acesta reușește să realizeze adevărate opere de artă. Globuri, decorațiuni, sticle, dar și multe alte obiecte pe care le face cu multă migală și tehnică chiar la fața locului.

Laurean ne-a povestit că pasiunea pentru acestă meserie o are din anul 1986 când s-a angajat ca inginer la fabrica de sticlă din Mediaș. În anul 2000 fabrica și-a sistat activitatea și a fost nevoit să rămână în acestă industrie pe cont propriu. Până în anul 2003, Laurean a confecționat sticlărie de laborator, pipete, eprubete dat și altele,  însă după cum spune chiar el munca era foarte multă iar avantajele erau mici „Erau zile în care nu aveai bani de pâine”

Din 2003 acesta a început să confecționeze adevărate opere de artă, obiecte de artizanat pe care le expune la târgurile din țară și din străinătate.

Un alt lucru care atrage privirile trecătorilor este standul pe care sunt expuse cimpoaie. Bărbatul care le confecționează spune că a venit tocmai de la Râmnicul Vâlcea și că deși pare greu de crezut încă există oameni care cumpăra aceste instrumente muzicale.

Pe lângă cimpoaie acesta mai avea expuse și câteva modele de Talv, niște instrumente muzicale realizate din bostani care imită foarte bine sunetul cimpoiului.

Turiștii și albaiulienii vor mai putea vedea la târg cum se lucrează opincile, vasele din lut, bijuteriile dar și alte lucruri interesante. „Târgul de Meșteșuguri Medievale” poate fi vizitat până duminică.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: Ziua Porților Deschise la Curtea de Apel Alba Iulia. Acces la compartimentele instanței, de Ziua Europeană a Justiției

Publicat

prefectura

Curtea de Apel Alba Iulia organizează vineri, 25 octombrie, „Ziua Porţilor Deschise”. Cei interesați au ocazia să viziteze compartimentele instanței și să afle despre circuitul dosarelor și cum să acceseze informații despre soluționarea acestora. Evenimentul se desfășoară la sediul instanţei, în  Alba Iulia, strada Ion I.C. Brătianu, nr.1, în cadrul programului de lucru 8.00-16.00. Manifestarea […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Cel mai prestigios liceu din Cugir și-a recâștigat în instanță titlul de ”Colegiu Național”. A obținut anularea unui ordin al ME

Publicat

Colegiul National "David Prodan" Cugir

Consiliul Local Cugir și Colegiul Național “David Prodan” au câștigat procesul pentru anularea ordinului prin care Ministerul Educației Naționale (MEN) a retras titlul de “Colegiu Național” celei mai importante instituții de învăţământ din oraş. Mai mult, au reușit anularea unui ordin de ministru prin care colegiile naționale puteau fi declasificate în licee teoretice, în funcție […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SÂMBĂTĂ: Garda Apulum sărbătorește șapte ani de activitate. Reprezentație la Poarta IV a Cetății Alba Carolina

Publicat

Garda Apulum, formată din Legiunea a XIII-a Gemina, Lupii Apoulonului și Ludus Apulensis, pregătește o reprezentație specială, sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 13.00. Evenimentul se desfășoară în fața Porții IV a Cetății Alba Carolina și marchează șapte ani de activitate a organizației. Proiectul de reconstituiri istorice antice a debutat în Alba Iulia la 26 […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul Orban ajunge joi în Parlament. Cum arată noua LISTĂ de miniștri

Publicat

parlament

Ludovic Orban, premierul desemnat, urmează să depună în Parlament joi, la ora 16:00, lista miniştrilor şi programul de guvernare, cu o zi înainte de expirarea termenului constituţional de 10 zile, precizează surse politice pentru știripesurse.ro. Liderul PNL s-a înţeles până acum cu USR, ALDE, PMP şi UDMR pentru susţinerea guvernului în Parlament, iar miercuri are […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate