Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: Tineri din Alba cu folclorul în „sânge”, la preselecția Taberei interpreţilor de muzică populară. Doar 10 candidați vor fi selectați de membrii UAIFMR

Publicat

YouTube video

Joi, la Galeriile de la Poarta III a Cetății, tinerii din Alba pasionați de folclor au venit să își demonstreze talentul, de a cânta muzică populară și în fața președintelui Uniunii Artiştilor Interpreți de Folclor Muzical din România, Ionuț Fulea, a prezentatoarei TV, Iuliana Tudor, dar și a altor membri ai uniunii.

Un număr de 17 tineri, elevi ai claselor V-XII s-au prezentat împreună cu părinții la preselecția din cadrul Taberei de instruire şi pregătire a tinerilor interpreţi de muzică populară. Fiecare tânăr a trebuit să aibă un repertoriu format din două cântece folclorice diferite, doine, țarine, învârtite, jiene, purtate.

În urma preselecției 10 tineri vor fi selectați pentru a fi sprijiniți într-o carieră în domeniul folclorului. Candidații care vor aleși, urmează să fie contactați telefonic de președintele UAIFMR, Ionuț Fulea.

Tinerii care au în „sânge” muzica populară, și care nu urmează cursurile unei unități de învățământ vocațional muzical, au venit joi la preselecțiile pe care  Uniunea Artiştilor Interpreți de Folclor Muzical din România a organizat-o la Alba Iulia, în cadrul celei de-a V-a ediții a Taberei de instruire şi pregătire a tinerilor interpreţi de muzică populară.

La Galeriile de la Poarta III a Cetății, emoțiile a 17 tineri care iubesc cântecul popular şi au talent vocal, din Sebeș, Cugir, Săsciori, Arieșeni, Câmpeni, Teiuș, Alba Iulia, Stremț, au venit însoțiți de părinți să fie unul dintre cei 10 candidați, care o să fie selectați pentru a fi sprijiniţi şi promovaţi de UAIFMR pentru dezvoltarea unei cariere în domeniul folclorului.

Scopul acestei preselecții a fost de a fi găsiți copii talentați, iubitori de folclor, dornici să pătrundă în tainele interpretării cântecului autentic românesc.

Un număr de 14 tineri interpreți de muzică populară, prezentatoarea TV, Iuliana Tudor, membri ai Uniunii Artiştilor de Folclor Muzical din România, printre care și președintele Ionuț Fulea au fost cei care i-au punctat pe tinerii care au venit la preselecții.

S-a urmărit tonalitatea, intepretarea, vibrato, carisma, prezența, respirația. Jurații au notat fiecare candidat cu note în funcție de ritm și de auz.

Uniunea Artiştilor Interpreți de Folclor Muzical din România își propune ca cei 10 tineri, care vor fi selectați să fie pregătiți de specialiști în domeniu, astfel în timp elevii să fie capabili să valorifice resursele personale printr-un repertoriu adecvat particularităților lor, să participe la spectacole de gen și să diferențieze cântecul autentic românesc față de kitsch.

Tinerii care s-au prezentat la preselecțiile Taberei interpreților de muzică populară sunt, după cum urmează:

1. Cristina Muntean, Stremț

2. Ionuț Todescu, Sebeș

3. Florin Bănățan, Săsciori

4. Flavius Silea, Alba Iulia

5. Denisa Pantea, Arieșeni

6. Alexandra Trif, Teiuș

7. Roxana Păcuraru, Alba Iulia

8. Alina Andrei, Sebeș

9. Denisa Maria Oana, Alba Iulia

10. Ioana Maria Marcu, Alba Iulia

11. Aurel Constantin Lupu, Sebeș

12. Paul Onețiu, Câmpeni

13. Cosmina Bucur Tărtău, Cugir

14. Grațiela Blaga, Cugir

15. Denisa Bărbat, Sebeș

16. Ioana Patricia Visou, Sebeș

17. Ion Cristian Visou, Sebeș

Vineri, de la ora 16.30 la Sala Unirii va fi lansat albumul ”Muzică tradiţională din Munţii Apuseni. Bazinul Arieşului şi Văile Aiud, Geoagia Galda”, în interpretarea Ansamblului Icoane, condus de maestrul Ioan Bocşa.

Tabăra de interpreților de folclor este prefața spectacolului folcloric „Suflet de român” ce se va desfășura în Piața Cetății începând cu ora 19.00.

Înaintea acestui spectacol, ce va reuni în inima României cei mai îndrăgiţi interpreţi de folclor din ţară, participanţii la Tabără vor defila prin Cetate invitând publicul să îmbrace cămaşa populară, cea tradiţională sau chiar întreg costumul tradiţional. Defilarea va avea loc în cadrul unei acţiuni intitulate ”Fii popular!” şi are ca scop conştientizarea publicului asupra importanţei păstrării tradiţiilor strămoşeşti şi a folclorului autentic.

Mai jos puteți vedea cum au impresionat juriul, o parte din candidații care s-au prezentat la preselecții.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. NSD

    joi, 28.08.2014 at 22:54

    Pai imbracmintea organizatorilor spune tot … intr-adevar se lupta impotriva kitsch-lui ….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax