Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO| Tragedia aviatică din Apuseni: Fosta soție, rudele și peste 100 de localnici la parastasul ținut în memoria pilotului Adrian Iovan


Publicat

Fosta soție a pilotului Adrian Iovan, cel care și-a pierdut viața în tragicul accident aviatic din ianuarie, în Munții Apuseni, a organizat sâmbătă la Horea, parastasul de 40 de zile în memoria pilotului și a medicului rezident Aura Ion. Slujba a fost oficiată de un sobor de trei preoți și s-a desfăşurat exact în locul  în care s-a prăbușit avionul. După ceremonia religioasă, cei prezenți au fost invitați la şcoala primară din satul Giurgiuţ, unde a fost pregătită o masă în memoria  lui Adrian Iovan și a Aurei Ion.

La o lună după ce pilotul Adrian Iovan și Aura Ion și-au pierdut viața, fosta soție a pilotului a organizat în comuna Horea un parastas în memoria celor doi.

Încă de dimineață, sătenii și rudele pilotului se pregăteau să urce spre locul în care a avut loc tragicul accident. Printre rudele lui Iovan, care au fost prezente la Horea s-a numărat și familia Dobogar Irina şi Augustin, venită din localitatea Fundătura, judeţul Cluj, dar şi prieteni ai acestuia.

Romaniţa Iovan, fosta soţie a pilotului, a ajuns în Horea vineri, a fost cazată la primarul din comună, Marin Nicola şi nu a făcut nici o declaraţie.

Drumul până la locul accidentului este în continuare foarte greu de accesat din cauza zăpezii și a noroiului, motiv pentru care horenii au găsit de cuviinţă să-i taxeze cu 350 de lei pe toţi cei care vor să ajungă sus cu mijloacele lor de transport. Însă, „afacerea” le-a fost încurcată de reprezentanţii primăriei, care au pus la dispoziţie un tractor cu remorcă.

UPDATE, ora 13.00: Trei preoţi  au oficiat slujba de pomenire a lui Adrian Iovan și a Aurei Ion, pe o platformă din lemn, special amenajată pentru acest eveniment. Mai bine de 150 de săteni au ținut să fie prezenți la slujbă. Cuvintele preoților care au ținut slujba și predica au adus lacrimi în ochii celor prezenți.

„Astăzi suntem prezenți aici unde, în urmă nu cu puțin timp, frați de-ai noștri și de credință și români s-au jertfit și au supraviețuit prin mila și ajutorul lui Dumnezeu, aici, unde am putea spune că pământul este mai aproape de cer, iar astăzi, după o perioadă în care s-au făcut rugăciuni și pomeniri, toți care au simțit că trebuie să pomenim pe cei care nu mai sunt printre noi, pe Adrian și pe Aurelia, care prin acel tragic au trecut la Domnul”, a spus preotul în timpul predicii.

UPDATE, ora 13.45: După slujba de pomenire, un copil din zonă a recitat o poezie scrisă de fratele său, Robert Nicola, de 11 ani, în memoria celor decedaţi. Micul poet nu a putut fi prezent deoarece se află la Olimpiada de Limba și Literatura Română. Versurile scrie scrise de Robert au reușit să îi impresioneze pe toți cei prezenți la locul tragicului accident.

„Lacrimi înghețate/ Ianuarie frig și ger/ S-a apropiat de cer avionul lui Iovan/ să dăruie viață iar/ Drumul până la Sibiu s-a făcut ușor și lin/ Însă pâcla s-a depus/ peste munții din apus”, sunt doar câteva versuri din poezia copilului care a rămas impresionat de această tragedie.

În semn de prețuire și de aducere aminte pentru cel care i-a fost soț, Romaniţa Iovan a ridicat spre cer mai multe lampioane roșii în formă de inimă. Aceasta nu a dorit să ofere prea multe declarații, însă a ţinut să le mulţumească, cu lacrimi în ochi, celor prezenţi la eveniment pentru sprijin şi pentru faptul că i-au fost alături în toată această perioadă.

„Vreau să le mulțumesc celor din Horea și celor prezenți aici pentru tot ajutorul lor. Faptul că mai există omenie în țara asta este nemaipomenit. Omenia este aici la înălțime, la 1.400 de metri”, a declarat Romanița Iovan.

Aceasta a precizat că nu dorește să declare mai multe și doar să se roage pentru sufletul lui Adrian și al Aurei.

La parastas nu s-a aflat vreun reprezentant al autorităţilor judeţene, familia Aurei Ion sau supravieţuitori ai accidentului aviatic. De asemenea, nici Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu şi Gheorghe Trif, cei trei horeni despre care se spune că au ajuns primii la locul accidentului, nu au fost prezenţi la parastas.

UPDATE, ora 14.15: Slujba de parastas a luat sfârşit, iar toţi cei prezenţi, peste 200 de moți, rude și prieteni ai pilotului Adrian Iovan, au fost invitați la masa care s-a organizat la şcoala primară din localitatea Giurgiuţ. Mai multe bucătărese din Horea au început încă de joi să pregătească meniul care a fost ales de către soția primarului din Horea și de Romanița Iovan. La masă s-a servit mâncare tradițională, aperitive, ciorbă de pui, sarmale cu mămăliguţă, cozonac, dar şi ţuică sau vin.

Şcoala din Giurgiuţ s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de oameni prezenţi la pomană, astfel că aceştia au luat masa în două ture.

După comemorarea de la Horea, va fi organizat un alt parastas pentru Adrian Iovan, de către fiica acestuia, săptămâna viitoare, la București.

FOTO-VIDEO: Andreea MEZEI


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. BoschetOlaru

  sâmbătă, 22.02.2014 at 20:16

  Tot PDL-ul e prezent…Rusine…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Grecia și Spania insistă pentru introducerea certificatului de vaccinare COVID-19, pentru călătoriile în țările membre UE

Publicat

Spania şi Grecia, două ţări europene a căror economie este puternic dependentă de industria turismului, insistă pentru introducerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 la nivelul UE, pentru relaxarea călătoriilor.

Ministrul de externe al Spaniei, Arancha Gonzalez, a afirmat că ţara sa insistă pe lângă Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pentru crearea unui astfel de certificat care să ajute la revitalizarea deplasărilor, potrivit AFP citat de Romania24.ro.

“Ne îndreptăm inevitabil spre un certificat de vaccinare. Va fi un element foarte important pentru garantarea reluării în siguranţă a mobilităţii”, a declarat Arancha Gonzalez la postul de radio RNE.

Ea a precizat că emiterea unui astfel de document ar trebui coordonată la nivel european sau chiar la nivel mondial, adăugând că un certificat de vaccinare le-ar permite oamenilor să călătorească, aşa cum se întâmplă acum cu testele PCR.

Spania, dependentă de industria turismului, este una dintre ţările puternic lovite de restricţiile de călătorie introduse din cauza pandemiei de coronavirus.

La rândul său, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat într-un interviu pentru EurActiv, preluat de agenţia de presă elenă ANA, că prin introducerea în UE a unui certificat de vaccinare digital, convenit de statele membre, “putem să ne redeschidem rapid, să relansăm turismul şi petrecerea timpului liber şi să le permitem cetăţenilor noştri să se mişte liber şi fără restricţii dintr-o ţară în alta”.

“Voi susţine un astfel de acord la reuniunea Consiliului European din această săptămână”, a afirmat prim-ministrul elen

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune de distrugere a cuiburilor de ciori, la Aiud. Primăria: „Perioada este cea mai potrivită, dar și singura legală”

Publicat

Angajații Primăriei Aiud au început joi o operațiune de distrugere a cuiburilor de ciori din municipiu. Potrivit reprezentanților administrației locale, această perioadă este cea mai potrivită pentru dezafectarea cuiburilor de ciori din copacii din oraș, dar și singura legală, întrucât astfel de acțiuni sunt interzise în perioada de reproducere a păsărilor.

Ciorile reprezintă o problemă serioasă pentru orașe, unde deranjează prin mizeria pe care o fac, dar mai ales prin zgomotele care perturbă liniştea locuitorilor. De asemenea, în agricultură acestea produc pagube însemnate.

„Astăzi a început o acțiune de dezafectare a cuiburilor de ciori din copacii din municipiul Aiud. Această perioadă este cea mai potrivită, dar și singura legală, întrucât astfel de acțiuni sunt interzise în perioada de reproducere a păsărilor”, au scris reprezentanții Primăriei Aiud, pe pagina de Facebook.

În comentarii, mai mulți cetățeni au indicat autorităților zone în care sunt cuiburi de ciori care deranjează localnicii

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia alocă peste 72.000 de euro pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbană și instruirea a 28 de angajați

Publicat

sediu primarie drona

Primăria Alba Iulia vrea să actualizeze Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru municipiu. Valoarea serviciilor este de peste 72.000 de euro, în cadrul acestora fiind inclusă și instruirea în domeniul mobilități urbane a 28 de funcționari publici și specialiști din cadrul Primăriei. 

Primăria Alba Iulia a lansat joi în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de actualizare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru municipiul Alba Iulia, precum și de instruire în domeniul Mobilității Urbane și a noilor tendințe de dezvoltare a conceptelor de Smart Mobility și de Smart City în cadrul proiectului BI Smart Alba Iulia.

Valoarea totală estimată este de 354.934 de lei, fără TVA.

Planul actual de Mobilitate Urbană Durabilă pentru municipiul Alba Iulia a fost realizat în anul 2016 și a fost aprobat în 2017. Documentul acoperă municipiul Alba Iulia și zona sa de influență, având o aplicare pentru perioada 2016 – 2030 sub forma unui document strategic unde nivelul de detaliere al propunerilor (măsuri și proiecte) sunt prezentate cu caracter pragmatic și strategic.

Potrivit caietului de sarcini, datorită schimbărilor condițiilor de piață (număr de mașini ce a crescut semnificativ în ultimii ani, dezvoltării economice și imobiliare, etc.) este necesară reevaluarea comportamentului de mobilitate și actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru municipiul Alba Iulia.

Revizuirea planului va propune o viziune strategică care să ofere o descriere calitativă a viitorului regional dorit și să definească obiective concrete, măsurabile, ținte bine gândite, toate înglobate într-o strategie generală de dezvoltare urbană. Actualizarea planului trebuie să aibă la bază o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea transportului și mobilității în Alba Iulia și va cuprinde toate tipurile și formele de transport: public și privat, pasageri și marfă, motorizat și nemotorizat, în mișcare sau staționare.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă actualizat va acoperi următoarele moduri de deplasare:

 • pietonal
 • ciclist
 • alte moduri de transport nemotorizat
 • transport auto (pentru autoturisme și vehicule grele)
 • transport public (autobuze locale și regionale)
 • feroviar (culoarul 4 Pan European și calea ferată Alba Iulia – Zlatna)

Pe lângă actualizarea planului de mobilitate, 28 de specialiști din cadrul Primăriei, funcționari publici și contractuali din cadrul Aparatului de specialitate al primarului municipiului Alba Iulia, vor fi instruiți prin cursuri în domeniul Mobilității Urbane, a noilor tendințe de dezvoltare a conceptelor de Smart Mobility și de Smart City.

Cursurile vor dezvolta abilitățile personalului din cadrul administrației publice locale în vederea:

 • înțelegerii nevoilor de mobilitate specifice ale orașelor și teritoriilor inteligent
 • înțelegerii modului de funcționare al infrastructurii de transport și al tipurilor specifice de deplasare susținute de acestea
 • înțelegerii modului de funcționare a Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă și a altor documente strategice sau operaționale legate de tematica mobilității urbane

Vor avea loc trei sesiuni de instruire / persoană, 14 persoane / sesiune, fiecare dintre ele pe parcursul a o zi. Participanții la programul de formare vor fi supuși, la finalul cursului, la un proces de evaluare prin care se demonstrează dobândirea de cunoștințe și abilități specifice domeniului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Albaiulianul Dorin Șerdean, făcut „șah-mat” la Dinamo. Motivul pentru care a fost îndepărtat de la conducerea echipei

Publicat

Clubul din „Ștefan cel Mare” a anunțat că albaiulianul Dorin Șerdean nu mai este președintele clubului. Acesta a fost acuzat că a lipsit nemotivat de la club, iar contractul lui a fost desfăcut. Dorin Șerdean a fost implicat în cumpărarea lui Dinamo de către Pablo Cortacero, iar ibericul l-a numit în funcția de președinte în luna septembrie, fiind unul dintre apropiații săi.

”Dinamo București a decis astăzi încheierea raporturilor contractuale cu președintele executiv Dorin Șerdean, a anunțat președintele Consiliului de Administrație, Constantin Eftimescu, pentru site-ul oficial al clubului, www.fcdinamo.ro.

Comisia de Disciplină din cadrul clubului nostru a constatat absențele nemotivate de la locul de muncă, în ultimele 30 de zile, ale angajatului Dorin Șerdean și a hotărât desfacerea contractului încheiat anul trecut între cele două părți.

La ședința organizată la sediul clubului a fost prezent și Dorin Șerdean”, se arată într-un comunicat oficial postat de Dinamo pe contul de Facebook.

Luni, 18 ianuarie a avut loc o ședință a Consiliului de Administrație de la Dinamo, iar conducătorii au luat decizia să îi retragă președintelui Dorin Șerdean, omul de încredere al lui Pablo Cortacero, orice drept de semnătură, atât sportivă, în relația cu LPF și FRF, cât și în relația cu băncile.

Reamintim faptul că Dorin Șerdean a ajuns președinte executiv în luna septembrie 2020. Dorin Șerdean este fost viceprimar al municipiului Alba Iulia și maestru FIDE la șah.

foto: Facebook, FC Dinamo București

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate