Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Ultimul drum al lui Vasile Claudiu Popa. Soldatul ucis în Afganistan, înmormântat cu onoruri militare la Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Soldatul albaiulian decedat duminică în Afganistan, Vasile Claudiu Popa, a fost condus pe ultimul drum. Ceremonialul religios a avut loc sâmbătă în fața statuii lui Mihai Viteazul și a fost oficiat de un sobor de preoți condus de ÎPS Irineu. Alături de familia îndurerată au fost prezenţi ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, o parte din oficialitățile locale, cadre militare și prieteni.

Vasile Claudiu Popa a fost înmormântat, sâmbătă, la Alba Iulia, cu onoruri militare. Slujba religioasă a fost oficializată de ÎPS Irineu alături de alți șapte preoți și a avut loc în fața Cercului Militar. Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a fost prezent la Alba Iulia pentru a fi alături de familia soldatului, decedat în urmă cu o săptămână în Afganistan. Pe lângă acesta au participat și reprezentați ai Statului Major General, precum și ai administrației locale și județene, dar și colegii săi din Grupul Naval de Forță pentru Operații Speciale de la Constanța.

Necrologul soldatului a fost citit de unul dintre foștii săi colegi, căpitan comandor Adrian Onțică. Acesta a amintit că Vasile Popa a fost înaintat în gradul de sublocotenent pot-mortem și a primit din partea președintelui Traian Băsescu Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Soldatul a fost desemnat și „Cetățean de onoare post-mortem al municipiului Alba Iulia”.

„Astăzi, cu multă durere în suflet, îl conducem pe ultimul drum pe eroul nostru și al întregii țări, pe sublocotenentul post-mortem Popa Vasile Claudiu, care ne-a părăsit la o vârstă de fragedă. Absolvent al Colegiului Militar Liceal Mihai Viteazul, tânărul Vasile Claudiu a plecat din orașul natal, la Constanța pentru a se înscrie la Școala Militară de Maiștri de Marină a Forțelor Navele <Amiral Murgescu>”, a spus căpitanul Onțică.

Acesta a precizat că Vasile Claudiu Popa era un atlet desăvârșit, cu „excelente calități psihice și morale”. Albaiulianul a fost selectat pentru a deveni scafandru de luptă și militar de elită al Forțelor Speciale.

În vara anului 2011 a participat pentru prima dată la o misiune în Afganistan. Dorința sa de a fi instructor pentru camarazii mai tineri l-a determinat să participe la o nouă misiune în Afganistan.

Din păcate, cea de/a doua misiune i-a fost fatală, iar soldatul a decedat în data de 22 septembrie, în timpul unei misiuni specifice a forțelor speciale, executate cu partenerii americani și afgani. Adrian Postelnicu, colegul său de arme, a căzut și el la datorie în timpul aceleiași misiuni.

După terminarea ceremoniei, care a ținut mai bine de 30 de minute, trupul neînsuflețit al soldatului albaiulian a fost condus la Cimitirul Eroilor, unde a fost înmormântat. În cinstea lui au fost trase salve de arme.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. FG

    sâmbătă, 28.09.2013 at 17:00

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe cel mai nou erou al nostru! Pacat ca nu-i stim pretui si in timpul vietii pe acesti oameni devotati tarii noastre si apararii intereselor acesteia!

    • WTF

      duminică, 29.09.2013 at 19:57

      Mercenarii nu sunt EROI ! Oare cati parinti au plans dupa misiunile bravului nostru mercenar ?

      • FG

        luni, 30.09.2013 at 22:00

        Draga WTF, eu nu il consider nicidecum mercenar…dar se pare ca eu si tu avem sentimente total opuse fata de aceasta chestiune. E ok, accept si parerea ta si o respect… totusi, nu ti-as dori sa te afli in locul mamei lui sau a sotiei lui..poate ca omul a fost motivat si financiar sa mearga in misiune, dar spune-mi sincer, ce era sa faca?…sa stea sa fure?..in plus de asta poate vorbesc si eu in necunostinta de cauza si poate a fost trimis acolo si nu neaparat a ales sa mearga, in sarcina de serviciu…

  2. eu

    sâmbătă, 28.09.2013 at 23:02

    si „papagalii politicieni” ce au cautat la acest moment solemn?

  3. judecata de apoi

    luni, 30.09.2013 at 08:11

    Dumnezeu sa-l ierte dar nu cred ca intelegeti diferenta dintre erou si mercenari care lupta pentru bani si atat nimic mai mult a si era sa uit cel mai important cauza americanilor jandarmii pamantului pentru care orice popor sau natie cu resurse de exploatat reprezinta pericol global si sunt cei mai mari teroristi ce fabrica arme de distrugere in masa ha ha ha:))) il putem face si pe un capsunar din Spania erou ca doar si el a mers acolo pentru aceasi cauza BANIIII!!!!! EROII AU FOST BUNICII SI STRABUNICII NOSTRI CARE AU LUPTAT SI SI-AU DAT VIATA CA ASTAZI SA NU SCRIEM SAU SA VORBIM IN CINE STIE CE ALTA LIMBA!

  4. Pipo

    luni, 30.09.2013 at 12:47

    Tot timpul romanului i-a placut sa se umple de penibil,si in acest sens cauta diferite motive. Si le gaseste !

  5. FG

    luni, 30.09.2013 at 22:06

    Mda… am citit toate comentariile si cam vad care este parerea predominanta cu privire la aceasta stire…ce sa zic?..bravo, cu asa gandire, incercam sa fim cei mai tari dar nu neaparat ne si iasa..ma rog , fiecare cu parerea lui, ce-i corect e corect, insa ceea ce nu mi se pare just este ca omul e blamat pentru ceea ce simte: adica daca eu am o parere diferita fata de altii, atunci la zid cu mine 🙂 si vad ca si asta place romanului cam tot timpul, sa-i atace pe cei cu pareri diferite… nu ma supar insa, fiecare dintre voi sunteti liberi sa credeti si sa spuneti ce vreti:) pana la urma, cu totii avem dreptul la pareri proprii si libera exprimare a lor, nu?

  6. Pingback: FOTO: Ziua Armatei Române sărbătorită la Alba Iulia: Ceremonial militar şi depunere de coroane de flori la Cimitirul Eroilor | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax