Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „Un bucătar prin Cetatea Alba Iulia”. Tort Doboş, reţeta tradiţională, prezentată de Chef Cosmin Toma

Publicat

Chef Cosmin Toma continuă să promoveze Cetatea Alba Iulia şi preparatele tradiţionale, într-un mod inedit. Cea mai recentă reţetă prezentată în spaţiul istoric este tortul doboş de Transilvania.

Reţeta originală a tortului Doboş a fost inventată de maestrul cofetar Dobos C. Jozsef, în anul 1884. Tortul cu glazură crocantă de zahăr ars a fost prezentat pentru prima dată în 1885, în cadrul Expoziţiei Naţionale de la Budapesta. Atunci, printre cei care au gustat tortul s-au aflat şi împăratul Franz Jozef şi împărăteasa Elisabeta, Sissi, regina Ungariei. Apoi, tortul Doboş a fost prezentat în mai multe ţări din Europa. Autorul reţetei originale a păstrat mult timp secretul acesteia. Abia în 1906, după ce a ieşit la pensie, cofetarul Dobos a făcut publică reţeta tortului.

În episodul 11 al seriei „Un bucătar prin Cetatea Alba Iulia”, chef Cosmin Toma vă dezvăluie secretele reţetei tradiţionale pentru tortul Doboş:

Ingrediente pentru blaturi:

6 ouă, 100 gr zahăr pudră, 100 gr făină, 30 gr unt topit, sare şi extract de vanilie (opţional)

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se pune 50 gr de zahăr pudră în albuşuri, se bat până devine spumă. Se pune 50 gr zahăr pudră în gălbenuşuri, se bat. Apoi cele două compoziţii se unesc şi se adaugă făina, untul topit, puţină sare şi extract de vanilie. Se coace pe tavă în cuptor, la 175 de grade.

Ingrediente pentru crema de ciocolată: 3 ouă, 100 gr zahăr pudră, 250 gr de ciocolată amăruie, un praf de sare, 200 gr unt

Glazură: 200 gr de zahăr, 2 linguriţe de oţet (de mere), 15 gr unt.

Vedeţi în video modul de preparare.

Înconjurat de mărturii ale istoriei, în Piaţa Cetăţii, Chef Toma a animat, înmiresmat şi colorat peisajul cum ştie mai bine: prin arta gătitului, într-o manieră originală.

foto-video: Cosmin Szekely

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax