Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO UPDATE: INCENDIU toxic la o fabrică de uleiuri de la Orăștie. Un cartier de locuințe evacuat. Pompierii locali au solicitat sprijin din Alba şi alte judeţe

Publicat

incendiu orastie Aproximativ 300 de persoane au fost evacuate din locuinţe, la Orăştie, marţi seara, în urma unui incendiu izbucnit la o fabrică de uleiuri esenţiale şi chimicale aromatice, de la marginea oraşului. În aer a fost emanată o cantitate mare de fum înecăcios şi cinci oameni au fost răniţi. Pompierii din Hunedoara au chemat în sprijin echipaje din judeţele Sibiu, Alba şi Gorj.

De la ISU Alba, au acţionat la acest incendiu şase subofiţeri cu două autospeciale. În total, inclusiv peste noapte, intervin peste 40 de pompieri cu 11 autospeciale.

UPDATE: Intervenţiile pompierilor pentru stingerea incendiului au continuat şi în noaptea de marţi spre miercuri. Jandarmii au asigurat măsurile de ordine în zona locuinţelor din care s-a evacuat populaţia, precum şi în zona sălii de sport din municipiul Orăştie. Agenţia pentru Protecţia Mediulu Hunedoara a amplasat un echipament fix pentru monitorizarea calităţii aerului. Operaţiunea se va realiza din oră în oră, monitorizarea urmând să continue timp de o săptămână şi după lichidarea incendiului, au precizat reprezentanţii Centrului Judeţean Hunedoara de Comunicare şi Informare Publică.

UPDATE 1:În momentul de față, lucrurile sunt sub control. Azi-noapte a fost haos. Mai arde, sunt câteva focare care mai ard. Chiar în urmă cu 45 de minute au mai fost două explozii, două butoaie au sărit în aer. A fost o poluare pe râu și vegetația din jurul râului, pentru că au și sărit bidoanele respective în aer. Bidoanele acestea conțineau uleiuri esențiale, lavandă și diferite uleiuri… Explodează atât de puternic, pentru că au aceleași proprietăți ca și motorina. Când au început să explodeze s-au dus în lanț. Nu s-a mai putut interveni acolo. Noi am asigurat doar perimetrul și protecția populației.

Mirosul de fum se simte și acum. Dumnezeu ne-a ajutat că vântul nu a bătut spre oraș. (…) Pompierii sunt la fața locului și acum. Dar există o problemă, pentru că dacă dau cu foartă multă apă, toată apa asta intră în pânza freatică sau în râu. Râul Orăștiei este foarte aproape această societate, la cinci-șase metri. Mai avem o problemă cu stația de epurare a orașului. A fost luat curentul, în momentul de față este luat curentul, merge pe generatoare, nu funcționează cum trebuie, ne este frică că o dăm peste cap. Stația e aproape de fabrică, la aproximativ 100 de metri. Acolo sunt niște microorganisme care mor, dacă nu se întâmplă ceva”, a declarat, miercuri dimineaţa, primarul Orăștiei, Ovidiu Bălan, pentru glasul-hd.ro.

incendiu-orastie-2_09662800 UPDATE 2: Persoanele evacuate, marți seara, din cele cinci blocuri de locuințe aflate în apropierea fabricii de uleiuri esențiale din Orăștie, afectată de un puternic incendiu, s-au întors miercuri la casele lor, după ce pericolul iminent a trecut, a declarat primarul municipiului, Ovidiu Bălan, citat de realitatea.net. Potrivit acestuia, la locul incendiului mai erau, miercuri dimineața, câteva focare ce fumegau, iar în oraș se simte un miros slab de ulei ars.

Potrivit unui comunicat al autorităţilor locale, “din primele măsurători efectuate de specialiști a rezultat o alterare a calității aerului, ceea ce reprezintă un risc pentru sănătatea populației”, astfel că, “pentru a reduce timpul de expunere la acest risc, în data de 12 septembrie 2017, începând cu ora 21.00, comitetul local din municipiul Orăștie a decis evacuarea populației din cinci blocuri, cu 185 de apartamente situate în apropiere de locul producerii incendiului”.

Majoritatea celor 300 de persoane din aceste blocuri au preferat să se autoevacueze la rude, în timp ce alte persoane au fost transportate la sala de sport din municipiul Orăștie, se mai arată în comunicat, citat de zhd.ro.

“Jandarmii și pompierii acționează pentru evacuarea populației din cele cinci blocuri, iar locul unde vor fi evacuate persoanele va fi asigurat cu efective de jandarmi. Numărul forțelor de intervenție a crescut, astfel că, în prezent acționează peste 40 pompieri, 26 jandarmi şi 12 poliţişti, precum şi poliţişti locali din municipiul Orăştie”, mai precizează autorităţile locale.

Populației din Orăștie li s-a recomandat să evite deplasarea în zona de manifestare a incendiului, să închidă ușile și ferestrele pentru evitarea pătrunderii fumului și să indentifice locuri sigure și aerisite.

Incendiul a izucnit marţi după-amiaza, în jurul orei 15.00, iar flăcările au cuprins o hală de aproximativ 5000 de metri pătraţi, cu patru niveluri. “în municipiul Orăştie din judeţul Hunedoara a avut loc o explozie, urmată de incendiu la un operator economic fabricant de uleiuri. Incendiul este generalizat, iar interventia este dificilă din cauza flăcărilor mari, a temperaturilor ridicate din cauza arderii şi a degajărilor mari de fum. Din primele informaţii, 5 persoane au fost rănite (o persoană cu arsuri, iar patru intoxicate cu fum). Pompierii hunedoreni intervin cu 6 autospeciale de stingere, o autospeciala CBRN, un echipaj de prim ajutor SMURD si 4 ambulante ale Serviciului de Ambulanta Judean Hunedoara. La faţa locului a fost solicitat şi un elicopter SMURD”, a comunicat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

YouTube video

În zonă a fost activat şi sistemul de alarmare a populaţiei.

Persoana rănită în incendiu este un bărbat în vârstă de 24 ani, care a suferit arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, de gradele III şi IV. Rănitul a fost transportat cu o ambulanţă la Unitatea de Primiri Urgenţe Orăştie, apoi preluat de o ambulanţă SAJ cu medic pentru a fi transportat la un spital de specialitate din municipiul Timişoara. Alte patru persoane au fost intoxicate cu fum şi au primit îngrijiri la faţa locului, nefiind necesară transportarea acestora la spital, potrivit Digi24.ro.

Hala care a luat foc aparţine TERPENA S.R.L., o societate comercială cu sediul în Orăștie, județul Hunedoara, cu experienţă de peste 25 de ani în industria chimică, specializată în fabricarea de Uleiuri Esențiale și Chimicale Aromatice, pentru industria cosmetică și farmaceutică, scrie presa locală.

sursa foto-video: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax