Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Un deceniu de fotografie etnografică: Expoziţie la Casa de cultură a Studenţilor din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Luni, de la ora 18.00, la galeria de artă a Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia s-a deschis expoziţia „Un deceniu de fotografie etnografică”, ce va putea fi vizitată de public până la sfârşitul lunii. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.

Expoziţia face parte dintr-o suită de  manifestări care vor avea loc de-a lungul acestui an şi care sunt dedicate aniversării celei de-a zece ediţii a concursului naţional de fotografie de autor „Fotografia – document etnografic”. Demarat în anul 2004 de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj cu o expoziţie de fotografie etnografică cu lucrări semnate de fotografi profesionişti, concursul „Fotografia document etnografic” s-a dezvoltat pe parcursul timpului într-o competiţie naţională de anvergură, deschisă tuturor iubitorilor de fotografie.

În cadrul expoziţiei „Un deceniu de fotografie etnografică” sunt prezentate o selecție de 57 de fotografii care s-au remarcat pe parcursul celor nouă ediţii ale concursului. Această expoziţie retrospectivă reuneşte în special fotografiile premiate, propunându-şi să aducă în faţa publicului cele mai bune lucrări din cadrul acestui concurs. Realizate de 28 de fotografi profesionişti sau doar pasionaţi, lucrările prezentate sunt rodul documentărilor pe care aceştia le-au realizat în satele din România, surprinzând diverse aspecte ale culturii tradiţionale materiale sau imateriale, precum obiceiuri, sărbători, peisaje rurale, oamenii locului, arhitectura şi arta populară.

Expoziția a fost itinerată până în prezent la Baia Mare (27 mai – 8 iunie 2013), urmând să fie prezentată şi publicului din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş.

Autori: Szabó Tamás, Virgil Mleşniţă, Sandu Traian Cimponeriu, Szabo Attila, Sorin Onişor, Incze Domokos, Balázs Ödön, Corina Bucea, Felician Săteanu, Ádám Gyula, Vlad Dumitrescu, Czire Alpár, Ovidiu Dan Gordan, Kristó Róbert, Vitos Hajnal, Molnár Attila, Ştefania Cruceru, George Constantin, Monica Hrincă, Kovács Lászlo Attila, Cristina Raluca Mihală, Ionuţ Constantin Tabarcea, Wincze Attila, Antal Levente, Alpár Teutsch, Mihai Mîncu, Gheorghe Petrila. Curatori: Adriana Andrei şi Raluca Betea.

În programul evenimentului au avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie, lansări de carte, aniversarea compozitorului, dirijorului şi folcloristului Nicodim Ganea din Bistra la 165 de ani de la naştere şi aniversarea întemeietorului Muzeului de etnografie din Lupşa, învăţătorul Pamfil Albu la 105 ani de la naştere. La sfârșitul evenimentului anasamblul “60 Plus” de la Căminul de zi pentru vârstnici din Alba Iulia, dirijor Rodica Teodorescu şi corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, dirijor prof. Pr. Adam Domin, a susținut un moment artistic.

FOTO-VIDEO:Andreea MEZEI

YouTube video

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Universitatea din Alba Iulia introduce o lună de CURSURI ONLINE în primul semestru. Care este motivul

Publicat

Noul an universitar a început pentru studenții Universității ” 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Senatul instituției a luat decizia ca primele opt săptămâni din primul semestru să fie ținute față în față, iar luna decembrie să fie în format online. 

Decizia de a susține cursuri online în luna decembrie a fost luată de Senatul UAB ca și o măsură de reducere a consumului de curent electric și gaze naturale.

Apoi, din luna ianuarie a anului 2023 toate cursurile se vor relua cu prezență fizică.

Hotărârea Senatului UAB

”Se aprobă modalitatea de desfășurare a activităților educaționale în semestrul I al anului universitar 2022-2023, după cum urmează:

„Pentru studiile universitare de licență și masterat toate activitățile didactice (activități de tip cursuri, seminarii, laboratoare, lucrări practice) se vor desfășura în sistem față în față, în spațiul universitar de la data de 03.10.2022 până la data de 25.11.2022.

În perioada 26.11.2022 – 23.12.2022 activitățile didactice se vor desfășura online, cu respectarea ponderilor maxime prevăzute de standardele Aracis.

În perioada 09.01.2023 – 22.01.2023 toate activitățile didactice (activități de tip cursuri, seminarii, laboratoare, lucrări practice) se vor desfășura în sistem față în față, în spațiul universitar.

În perioada sesiunii de examen, inclusiv examenul de finalizare studii licență/masterat, 23.01.2023 – 19.02.2023, toate formele de evaluare se vor desfășura în sistem față in față, în spațiul universitar”, se arată în documentul citat.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Situație ciudată la Alba Iulia: O femeie s-a întors acasă după 3 zile și a găsit un bărbat mutat în casa ei. Acesta a fost reținut

Publicat

Situație ciudată la Alba Iulia. O femeie s-a întors acasă după 3 zile și a găsit un bărbat mutat în casa ei. 

La data de 2 octombrie 2022, în jurul orei 22,00, o femeie din Alba Iulia a sesizat Poliției Municipiului Alba Iulia, prin 112, faptul că, îndocându-se la domiciliu după 3 zile, a găsit în interiorul locuinței sale din cartierul Micești, o persoană străină.

La fața locului s-a deplasat patrula de siguranță publică, care a identificat un bărbat de 41 de ani, din Alba Iulia, iar în urma cercetărilor a rezultat că acesta ar fi pătruns în locuință, prin efracție, în urmă cu două zile și ar fi rămas acolo.

Potrivit polițiștilor, asupra acestuia au fost găsite mai multe bijuterii din aur, un ceas și un telefon mobil, în valoare de aproximativ 2.000 de lei, aparținând proprietarilor casei.

Față de bărbat, a fost luată măsura reținerii, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, urmând ca în cursul zilei de azi, 3 octombrie, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii sale activități infracționale.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Premierul Nicolae Ciucă și comisarul UE, Elisa Ferreira, la Alba Iulia: Vor semna un document cu miză de 45 de miliarde de euro

Publicat

Premierul României, Nicolae Ciucă va fi prezent miercuri, 5 octombrie, la Alba Iulia, la festivitatea de semnare a acordului de parteneriat prin care România primește 45 de miliarde de euro, pentru următorii șase ani din partea Uniunii Europene. 

Documentul va fi semnat de comisarul european, Elisa Ferreira și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloș, în prezența ministrului Ciucă și a altor oficialități din țară, dar și din străinătate. 

De asemenea, vor fi prezenți președinții de Consiliu Județean din: Alba, Mureș, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, dar și primarii tuturor municipiilor și orașelor din Alba, primarii comunelor mai apropiate de Alba Iulia.

Mai mult de atât sunt așteptați parlamentari, europarlamentari, directori ADR și alte persoane cu atribuții în proiectele europene.

În linii mari în Sala Unirii din Alba Iulia vor fi prezenți în jur de 100 de persoane.

Ce se va întâmpla mai exact la Sala Unirii din Alba Iulia

La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană a aprobat Acordul de Parteneriat dintre Uniunea Europeană și România, în baza căruia țara noastră va beneficia, în perioada 2021-2027, de resurse financiare pentru dezvoltare durabilă, alocate de la nivel european și național, în valoare totală de peste 45 miliarde euro.

Acordul de Parteneriat dintre Comisia Europeană și România acoperă finanțarea politicii de coeziune – care cuprinde Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European Plus și Fondul de Coeziune – alături de Fondul pentru Tranziție Justă și Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit și Acvacultură. Investițiile concrete din teritoriu vizează 8 programe regionale și 9 programe naționale, alocarea financiară nerambursabilă fiind  de peste 31,5 miliarde euro.

Acordul de Parteneriat subliniază importanța tranziției verzi și digitale în toate aspectele vieții economico-sociale, susținând inclusiv dezvoltarea economiei românești pe baze competitive, inovatoare și orientate către export.

Practic, prin acest document se garantează faptul că resursele publice alocate de Uniunea Europeană vor contribui la dezvoltarea inovării, la implementarea unor servicii medicale și sociale performante, la asigurarea celor mai bune oportunități de educație și formare, dar și la crearea unui sistem de transport sigur și ecologic, toate acestea asigurând creșterea competitivității țării noastre și a calității vieții tuturor cetățenilor.

Festivitatea de semnare oficială a Acordului de Parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027 – eveniment programat a se desfășura în Sala Unirii din Alba Iulia, în data de 5 octombrie 2022, începând cu ora 15.45.

Documentul oficial va fi semnat de  Elisa Ferreira, Comisar European pentru Coeziune și Reforme și de Marcel Ioan Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în prezența premierului român și a altor invitați din țară și de peste hotare.

În organizarea acestui eveniment a fost cooptată și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, având în vedere calitatea sa de Autoritate de Management pentru Programul Regional CENTRU 2021-2027.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Mesaje false în numele E.ON transmise prin Whatsap și SMS. Clienții sunt anunțați ca trebuie să depună cereri pentru plafonare

Publicat

E.ON Energie România atrage atenţia asupra unor mesaje false, transmise via Whatsapp/SMS în numele companiei, prin care oamenii sunt anunțați să meargă la magazine și să depună cereri, până la 1 octombrie, pentru a beneficia de schema de sprijin.

E.ON Energie România își avertizează clienții să nu ia în considerare și să nu dea curs mesajelor primite, în ultimele zile, prin intermediul Whatsapp/SMS, în numele companiei, privind necesitatea unei deplasări la magazinele E.ON și depunerea unei cereri, până la 1 octombrie, pentru a beneficia de schema de sprijin.

„Aceste mesaje NU sunt expediate de E.ON Energie România, iar dacă primiți mesaje care conțin îndemnuri de a completa rapid cereri sau de a accesa link-uri, recomandarea noastră este să NU dați curs acestor invitații!

Specialiștii noștri în CyberSecurity investighează acest incident pentru a identifica și transmite informații utile către instituțiile specializate ale statului care sunt autorizate să ia măsuri pentru prevenirea unor situații similare.

În legătură cu schema de sprijin stabilită de către statul român, privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale pentru perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, găsiți informații corecte și complete pe pagina noastră de internet, prin accesarea link-ului https://www.eon.ro/plafonare-pret”, transmite compania.

Totodată, compania precizează că persoanele fizice nu trebuie să depună nicio cerere pentru a beneficia de acest sprijin, iar persoanele juridice, în funcție de domeniul de activitate, pot depune o solicitare online.

foto: arhiva alba24/ caracter ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax