Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Un profesor universitar din Austin, Texas a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Alba Iulia


Publicat

20160510_123031_Richtone(HDR)Profesorul Mark J. Cherry, de la „St. Edward’s University” din Austin, Texas (SUA) a primit, marţi, titlul de “Doctor Honoris Causa” al Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Evenimentul a fost inclus în cadrul simpozionul ui internațional cu tema „Tinerii în Biserică și în Societate”, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă.

Profesorul Mark J. Cherry este autor al unor studii şi cercetări de etică şi bioetică. După cum susţine pr. Lect. univ. dr. Alexandru Moldovan de la UAB, acestea „au darul de a fi deopotrivă călăuze şi revelații științifice într-o lume în care dorința de a trăi şi de a face bani întâlnește într-un <nod gordian> drepturile personale, etica medicală, socio-politică și economică împreună cu principiile evanghelice care stau la temelia societății moderne”.

IMG_7130Cherry a mai fost editor la Journal of Medicine and Philosophy (Oxford University Press), senior editor asociat al revistei Christian Bioethics (Oxford University Press) şi editor-șef la HealthCare Ethics Committee Forum (Springer); fondator şi co-editor al colecţiei The Annals of Bioethics (Routledge) şi editor al colecției Philosophical Studies in Contemporary Culture (Springer). Potrivit reprezentanţilor UAB, Mark J. Cherry a devenit unul dintre cei mai respectaţi specialişti în domeniu.

„Trăim într-un timp marcat de tulburări care răscolesc țările și continentele lumii și într-o societate stigmatizată de răsturnarea ordinii valorilor. Iluziile omului modern: succesul ieftin, urcușul rapid în ierarhia socială și afirmareanon-valorilor, sexualitatea trăită în mod iresponsabil, existența umană lipsită de un orizont și de un ideal înalt și pozitiv, lipsa iubirii și a respectului între oameni, criza familiei, orbesc ochii tinerilor, care simt astăzi o acută criză a modelelor și a reperelor, riscând să rămână jumătăți de model sau să-și aleagă ca puncte de reper în viață pseudo-modele. Străin de Dumnezeu și de Legea Sa, omul se va înstrăina și mai mult de el însuși, se va aliena și se va pierde în agitație și frică, în zbucium sufletesc și non-sens. Dumnezeu ne va onora și ne va cinsti mereu, adresându-ne chemarea de a lepăda lucrurile întunericului și de a ne îmbrăca în armura luminii și în haina nestricăciunii și în întunericul în care ne trăim viața Îi vom auzi mereu chemarea aceasta: „Veniți de luați lumină!”. Nu cunoaștem o invitație mai frumoasă pentru om decât aceasta; este ultima, cea mai înaltă și cea mai binecuvântată alternativă pentru ființa umană și singura care o înnobilează și care-i oferă omului sens și finalitate fericită”, mai transmite Moldovan.

La simpozionul desfăşurat în perioada 9-10 mai la UAB, pe lângă rectorul Daniel Breaz, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi şi ÎPS Irineu, Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia, au mai participat profesori universitari din centre academice de renume din țară și din străinătate, oameni de cultură, monahi, clerici și studenți ai universității albaiuliene. Unii dintre invitați: PS Prof. Dr. Nicodim Nicolăescu, Episcopul Severinului și Strehaiei; PS Prof. Dr. Gurie Georgiu, Episcopul Devei și Hunedoarei; Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte; prof. Mark J. Cherry de la Universitatea ”St. Edward’s” din Austin, Texas, SUA; prof. Ana S. Iltis, directorul Centrului de Bioetică și profesor de filozofie la ”Wake Forest University” din SUA; prof. Corinna Cornelia Delkeskamp-Hyes de la Centrul Internațional de Studii în Filozofie și Medicină din Freigericht, Germania; prof. Taudeusz Lewicki, de la Universitatea Pontificală Salesiană din Roma, Italia; Daniel Munteanu, de la Universitatea din Bamberg, Germania, PS Dr. Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului; prof. Porzia Quagliarella de la Institutul de Studii Religioase „San Nicola, Il Pellegrino” din Bari, Italia; prof. Mariyan Stoyadinov, prodecan al Facultății de Teologie „Sfinții Chiril și Metodiu” din cadrul Universității din Târnovo, Bulgariași, prof. Klara Toneva, de la Facultatea de Teologie din Sofia, Bulgaria.

În cadrul simpozionului au fost dezbateri despre teologia Bisericii Ortodoxe, ajutorarea tinerilor la dobândirea discernământului spiritual de care au nevoie înaintea provocărilor erei digitale, artele și funcția lor educativă și formatoare, modele și pseudo-modele în viața tinerilor, educația tinerilor între sacru și secular.

Simpozionul internațional s-a aflat la a XV-a ediție fiind organizat în parteneriat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei, Episcopia Devei și Hunedoarei, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Școala Doctorală din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Institutul de Studii Ecumenice „San Bernardino” din Veneția, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni și Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS).ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Avertizare imediată COD PORTOCALIU de furtuni în Alba. Localitățile vizate

Publicat

Județul Alba se află sub avertizare imediată Cod Portocaliu de furtună.

Până la ora 12.30, sunt vizate localitățile Aiud, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Lunca Mureșului, Mirăslău, Fărău, Noșlac, Cricău, Livezile, Sălciua, Poșaga, Hopârta, Rădești, Rimetea, Întregalde, Ocoliș, Râmeț, Ponor.

Se vor semnala: averse torențiale ce vor cumula 35…45 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Alba Iulia: Deținătorii de terenuri au obligația distrugerii ambroziei. Amenzi de până la 20.000 de lei

Publicat

După ce au constat că încă nu s-au luat măsurile de combatere a infestării cu ambrozia în Alba Iulia, reprezentanții Primăriei reamintesc cetățenilor obligativitatea distrugerii (prin cosire, smulgere sau erbicidare) a acestei buruieni.

Ambrozia este cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei. Buruiana ambrozia produce mari cantități de polen (alergen extrem de puternic) începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.

În conformitate cu prevederile art. 1 alineatelor (1) – (3) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, distrugerea acestei buruieni se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca după distrugerea buruienii să informeze în scris autoritățile administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere.

Nerespectarea prevederilor legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment (art. 3, alin. (1) din Legea 62/2018).

În cazul nerespectării condițiilor din avertismentul autorităților publice se pot aplica amenzi de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice (art. 3, alin. (2) din Legea 62/2018).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de vreme rea în Alba. Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină

Publicat

Meteorologii au actualizat avertizările de vreme rea pentru această perioadă în județul Alba și alte zone din țară. Până în seara aceasta, vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

COD GALBEN: orele 12:00 –22:00

În zonele montane, în Transilvania, Muntenia și Dobrogea instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

În nord-vestul Transilvaniei, în vestul și sud-vestul Olteniei și în cea mai mare parte a Moldovei vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale, în general, între 55 și 75 km/h.

COD PORTOCALIU: orele 14.00-22.00

În sudul și estul Transilvaniei, în zona Carpaților de Curbură, local în Muntenia, precum și în cea mai mare parte a Dobrogei,vor fi intervale cu vijelii (viteze de 80…90 km/h), averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină.Cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT RUTIER MORTAL la Teiuș: O femeie a fost lovită de un TIR, pe trecerea de pietoni

Publicat

O femeie de aproximativ 60 de ani a fost accidentată mortal marți dimineața, în jurul orei 10:20, pe o trecere de pietoni din Teiuș. Femeia a fost lovită de un TIR. 

Potrivit unor surse, camionul implicat în evenimentul ar aparține unei firme subcontractoare care efectuează lucrări pe lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda. 

Potrivit IPJ Alba, o femeie de aproximativ 60 de ani a fost acroșată de un TIR și accidentată mortal pe o trecere de pietoni din Teius.

Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate