Connect with us
Publicitate

AIUD

UPDATE: FOTO-VIDEO Viitură puternică la Aiud: Străzi inundate și mașini distruse. Primăria îndeamnă populația la calm


Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDFOTVgsMA=="></script></p>


O viitură puternică a lovit municipiul Aiud în noaptea de luni spre marți. Mai multe străzi și locuințe din oraș au fost inundate după ce Valea Aiudului s-a revărsat.

În urma unei ploi torențiale, oamenii s-au trezit într-un peisaj apocaliptic: cu locuințe inundate, curți, grădini și străzi acoperite de apă. În unele zone apa a ajuns la aproape 1 metru. 

Potrivit ISU Alba, în jurul orei 05:45 erau semnalate 8 străzi inundate iar circulația feroviară a fost întreruptă. Două trenuri au fost blocate la km 413+100.

S-a transmis și un mesaj prin RO-ALERT pentru municipiul Aiud privind riscul de inundatii înregistrat la nivelul UAT-ului, în special în proximitatea Văii Aiudului.

UPDATE 14.00: Potrivit ISU Alba, la ora prâzului, la nivelul municipiului Aiud se intervine pe urmatoarele strazi pentru:

1. Evacuare apa pe strada 1 Decembrie: 1 APIC, 3 motopompe – 13 subofiteri;
2. Evacuare apa pe strada Morii: 2 motopompe – 9 subofiteri;
3. Evacuare apa pe strada Gradinii: 1 motopompa – 3 subofiteri;
4. Evacuare apa pe strada Muzicanților: 1 APIC,1 motopompa – 4 subofiteri;
5. Evacuare apa pe strada Simion Barnutiu: 1 ASAS,1 motopompa – 4 subofiteri;
6. Evacuare apa pe strada Horea: 1ACI, 2 motopompe, 4 subofiteri;
7.Evacuare apa pe strada Arenei: 1 motopompa, 4 subofiteri;
8.Pod CFR: 1 ASAS, 5 subofiteri;
9.Evacuare apa pe str.Câmpului: 1 ASAS,1 motopompa, 2 subofiteri+2 elevi Scoala de Subofițeri.

Vezi și FOTO-VIDEO: Risc de inundații la Aiud: Mesaj trimis prin RO-ALERT, o familie evacuată pe timpul nopții

Autoritățile sunt în zonă şi gestionează situația. Vă rugăm să rămâneți calmi. Astfel de situații se gestionează cu răbdare.

Pentru moment vă putem spune că nu au fost înregistrate victime. Începând cu ora 04:00 au fost evacuate mai multe persoane.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a stabilit deja prioritățile de acțiune. Ne concentrăm pe decolmatarea podurilor din aval pentru a fluidiza cursul apei. Tensiunea provocată de cantitatea imensă de apă este singurul pericol în acest moment. Continuăm cu podurile din amonte.

De îndată ce apele se retrag, IGSU va ajunge în fiecare gospodărie afectată şi va ajuta la scoaterea apei. Operațiunea poate 2-3 zile după ce se retrag apele.

Împreună trecem peste orice necaz”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud, pe pagina de Facebook.

Citește și Trafic feroviar întrerupt între Teiuș și Cluj Napoca din cauza inundațiilor produse în Aiud

UPDATE informații de la ISU ora 10.00:

La sediul primăriei municipiului Aiud a fost convocata o Ședință Extraordinară a Comitetului Local pentru Situații de Urgență la care au participat:

-prefectul județului Alba, Nicolae Albu, în calitate de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență
– președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel
– prim adjunctul inspectorului șef ISU Alba, lt. Col. Costea Ovidiu, în calitate de vicepreșendinte al CJSU Alba
– Directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Alba, Traian Matiș

Sedinta a fost prezidata de primarul municipiului Aiud, Oana Badea.

În urma ședinței s-au luat următoarele măsuri:

  • decolmatarea podurilor si podetelor cu ajutorul utilajelor grele puse la dispoziție de SGA Alba si autoritatiile locale
  • evacuarea apei din gospodariile cetățenești cu ajutorul motopompelor de catre cei 40 de pompieri prezenți la fata locului cu 7 autospeciale de stingere cu apa si spuma 15 motopompe transportabile, 3 motopompe remorcabile si alte mijloace de interventie.
  • Monitorizarea permanenta a debitului vaii Aiudului si a afluenții acesteia, precum și monitorizarea torenților
  • Monitorizarea permanentă a stării traficului feroviar de către SNCFR.

Reamintim că în urma inundatiilor produse în mun. Aiud, au fost evacuate 3 persoane (2 adulți și un copil de 9 luni), au fost evacuate 8 animale (porci), 8 străzi au fost afectate, zeci de gospodării fiind inundate (numărul acestora crește în dinamica intervențiilor).

De asemenea s-a transmis mesaj prin RO-ALERT pentru informarea populației din municipiu cu privire la riscul de inundații și viituri, precum și măsurile necesare a fi luate pentru salvarea vietii și protecția gospodăriilor.

În acest moment nu sunt victime, actiuniile de intervenție fiind în desfășurare

Foto, video: ISU Alba, Facebook (Fierul Aiud)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: O tornadă puternică a lovit Cehia și a distrus câteva orașe. Vântul a atins 270 de kilometri la oră și a ras tot în cale

Publicat

O tornadă a lovit joi seara mai multe localități din Cehia, de la granița cu Austria. Vântul a atins viteze de peste 270 de kilometri la oră și a distrus tot ce i-a ieșit în cale. A luat rănit oameni, a luat pe sus acoperișuri și mașini. 

Televiziunea cehă a anunțat că mai multe localități mici au fost  devastate. Un oficial al municipalități din Hrusky, citat de agenția cehă de stat, a spus că jumătate din oraș a fost practic pusă la pământ.

Echipe de salvare din toată țara dar și din țările vecine au intervenit pentru căutarea și salvarea persoanelor rănite.

Există mai multe rapoarte privind existența a 150-200 sau chiar 300 de persoane rănite și informații, neconfirmate deocamdată, privind decesul mai multor victime.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de situații de urgență a declarat că situația este foarte gravă și că mulți oameni sunt sub dărâmături.

Surse: Biziday, BBC

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Urs văzut între Ampoița și Lunca Ampoiței. Atenționare pentru cetățeni și turiști

Publicat

Un urs a fost surprins de un cetățean pe drumul ce leagă Ampoița de Lunca Ampoiței, în comuna Meteș. Animalul a fost fotografiat joi, în jurul orei 21:00, în timp ce traversa valea și drumul comunal DC 68. 

„ATENȚIE!!! Acest urs a fost văzut de o persoană între Lunca Ampoiței și Ampoița joi, aproximativ la ora 21”, a scris un cetățean, pe un grup de pe rețeaua de socializare Facebook.

foto: D. Daniela (Facebook)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Electrica Furnizare atrage atenția asupra unor practici înșelătoare. Fii informat! (P)

Publicat

Cea mai importantă companie de furnizare a energiei electrice din România, Electrica Furnizare, cu un portofoliu de peste 3,2 milioane de clienți, le atrage atenția acestora asupra riscurilor de a fi expuși unor practici înșelătoare, care s-au intensificat în ultima perioadă.

Electrica Furnizare susține dezvoltarea unui mediu concurențial și consideră esențial ca, odată cu liberalizarea piețelor de energie electrică și de gaze naturale, clienții să își poată alege furnizorul potrivit, în condițiile în care sunt corect informați.

În acest sens, Electrica Furnizare atrage atenția clienților asupra faptului că ar putea fi abordați de „agenți de vânzări” care pretind în mod fals că sunt reprezentanții Electrica Furnizare și care îi dezinformează cu privire la activitățile desfășurate de companie, le prezintă oferte înșelătoare sau îi conving să semneze documente al căror conținut este diferit față de cel prezentat.

Pentru a veni în sprijinul clienților, Electrica Furnizare le recomandă acestora o serie de acțiuni menite să preîntâmpine situațiile descrise mai sus:

  • Solicitarea legitimației de serviciu a agentului de vânzări pentru a putea verifica informațiile prezentate de acesta cu privire la identitatea și compania pe care o reprezintă;
  • Accesarea site-ului www.electricafurnizare.ro pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de companie;
  • Citirea cu atenție a conținutului tuturor documentelor prezentate; în cazul particular al reînnoirii contractului pentru furnizarea de alte utilități sau servicii este important să parcurgeți cu atenție materialele puse la dispoziția dumneavoastră, să verificați toate bifele din documentele prezentate, astfel încât să evitați semnarea în același timp și a unui contract de furnizare a energiei electrice, fără ca dumneavoastră să fi solicitat sau să fi dorit acest lucru;
  • Păstrarea vigilenței cu privire la capcanele existente în unele oferte, în care nu sunt stipulate clar informaṭii importante precum: preṭul final, termenele de plată, taxele de reziliere și penalitățile;
  • Verificarea modului în care sunt folosite datele cu caracter personal şi documentele pe care clienții le pun la dispoziţia agenților de vânzări;
  • Contactarea Electrica Furnizare la adresa clienti@electricafurnizare.ro pentru orice informaţii referitoare la ofertele companiei, la activităţile desfăşurate de reprezentanții acesteia, cât şi pentru sesizări referitoare la presupuse încălcări ale legii.

Cu o tradiție de peste 120 de ani în domeniul energiei, Electrica Furnizare, parte a Grupului Electrica, este cel mai mare furnizor de energie electrică din România. Din anul 2017, compania este prezentă și pe piața gazelor naturale, deținând licență de furnizare pe întreg teritoriul României.

Electrica Furnizare le mulțumește clienților pentru încrederea acordată și îi încurajează să sesizeze orice fel de practici neconcurențiale la numărul de telefon 0244.406.006 (număr cu tarif normal) sau la adresa clienti@electricafurnizare.ro pentru a putea lua măsurile corespunzătoare.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia va avea o Alee a Unirii. Consiliul Județean Alba vrea să amenajeze zona dintre Sala Unirii și Muzeul de Istorie

Publicat

Alba Iulia va avea o Alee a Unirii, unde vor fi amplasate toate busturile personajelor istorice importante în acest eveniment major al istoriei României.

Administrația locală și Consiliul Județean Alba vor reamenaja zona din fața Sălii Unirii și a Muzeului Național al Unirii.

Fiecare personaj istoric va avea un cod QR, prin intermediul căruia, vizitatorii pot obține informații de bază despre rolul său în Marea Unire.

De asememenea, în zonă va fi amenajat și un timeline, cu principalele evenimente din viața orașului, petrecute în ultimele 300 de ani.

Prioiecte în Consiliul Local Alba Iulia

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința din 29 iunie, două proiecte privind parcelarea unor terenuri aflate în Cetatea Alba Carolina.

Mai exact, se solicită transmiterea din domeniul public al municipiului Alba Iulia în domeniul public al județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba a terenurilor din proximitatea Sălii Unirii și a Muzeului Unirii din Alba Iulia, în vederea implementării proiectului „Amenajare zonă cuprinsă între Sala Unirii și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia”.

Este vorba despre mai multe parcele, dintre care una în suprafață de 968 mp (zona verde din fața Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia), o alta de 2.227 mp (zona Sălii Unirii) și o alta de 197 mp (zona busturilor din Piața Cetății, în spatele Sălii Unirii).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate